Felelőtlen Fidesz-ígéretek Kőbányán

Publikálás dátuma
2017.07.03 22:05
Jancsi-telepen még utcanevek sincsenek, az itt élők mégis maradnának, ha tehetnék. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
A régi Kis MÁV-telepen élő családokat egy évtizeden át hitegették, hogy megvehetik lakásaikat, ma mégis a kilakoltatás rémével kell megküzdeniük.

Az utóbbi évtizedekben senkinek nem volt fontos, hogy mi lesz a Hungária körút-Salgótarjáni út-Zách utca által határolt, vasúti pályák menti területtel, azaz a régi Jancsi-teleppel. A hol emeletes, hol földszintes, 120 éves épületeket a vasúti járműjavító dolgozóinak építették szoba-konyhás szolgálati lakásokkal, de közülük sok ingatlanban már régen nem vasutasok, hanem máshol dolgozó leszármazottaik élnek. A MÁV nemcsak azért kötött velük is bérleti szerződést, mert a telepen nőttek fel, hanem azért is, mert a lakások korszerűsítésére, fürdőszoba-kialakítására saját zsebből sok pénzt áldoztak az itt lakók, akik azt is elviselték, hogy a közművek, a közterületek semmit nem fejlődtek a környéken.

A szomszédos, hasonló telepek lakásainak nagy részét már régen megvehették a lakók, a megmaradt bérlakásokat pedig az önkormányzat újította fel például a közeli Pongrácz telepen, csak a Jancsi-telepen maradt a többség jóhiszemű lakáshasználó. Pedig itt mindenki meg akarná venni azt, amiben él. „Összefogás a Jancsi telepért” néven egyesületet hoztak létre, a civil szervezet pedig folyamatosan küzd azért, hogy a 248 lakásban élő családok jogi helyzete végérvényesen rendeződjön. Az utóbbi, több mint egy évtized ígérgetések, hitegetések hullámhegyein és elutasítások hullámvölgyein át vezetett, s ma sincs végleges megoldás. Pontosabban belső önkormányzati egyeztetéseken állítólag már elhangzott Kovács Róbert polgármester szájából, hogy a területen a dózerek hoznák el a valódi megoldást, csak hivatalosan ezt még senki nem merte felvállalni.

Az egyesület papírhalmokkal igazolja, hogy a MÁV először 2008 áprilisában döntött úgy, eladja a lakóknak a lakásokat, majd a fővárosi kormányhivatalt most vezető akkori kőbányai fideszes polgármester, György István, a szocialista többségű képviselő-testületet maga mögött tudva meg is állapodott a vasút akkori vezetőivel az adásvétel feltételeiben. A 2002-es önkormányzati választáson többségbe került Fidesz azonban megakadályozta a szerződés aláírását, s nem lépett a következő ciklus szocialista vezetése sem. Az időhúzást megelégelve a MÁV 2008-ban önállóan döntött a lakások eladásáról, 2015-re az egész teleptől megszabadult volna, de az elhanyagolt, régi közművek és úthálózat miatt az önkormányzattal nem jutottak egyezségre.

Érzékelve az egyre fokozódó feszültséget, 2010-ben a választásra készülő Fidesz, élen az azóta a kerületet vezető polgármesterrel, eget és földet is megígért a lakóknak. Kovács Róbert levélben tájékoztatta őket, hogy „az értékesítés ügyét jelentősen felgyorsíthatják, amennyiben a kerület vezetésével a Fidesz-KDNP jelöltjeit bízzák meg". Hittek neki, megszavazták. Az ezt követő első ciklusban látszólag harcolt is értük, hiszen 2014-re elérte, hogy a MÁV az egész területet átadja a Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy onnan az önkormányzat vehesse át, sőt még azt is „kijárta”, hogy az ilyenkor kötelező 15 éves eladási tilalom alól mentesüljön Kőbánya. Aztán mégsem történt semmi, sőt tavaly októberben a polgármester már azt közölte a civil szervezettel, hogy a lakások eladásáról szó sem lehet. Helyette egy-két éves szociális bérlakás szerződéseket kötnek a lakókkal, amit az önkormányzat nem köteles meghosszabbítani. Hogy mi lesz a sorsa a többnyire idős lakóknak, senki nem tudja, hiszen a kerület nem köteles gondoskodni a lakhatásukról, ha utcára teszik őket.

Lehet, hogy jogszerű, de lelketlen és cinikus

Az egyesület szerint mindenki a végsőkig elkeseredett, amiben nemcsak a hitegetés miatt érzett csalódás van benne, hanem az is, hogy az új bérleti szerződéseket a korábbi díj tíz-tizenötszöröséért köti meg velük az önkormányzat – legalábbis Somlyódy Csaba szerint. A helyi MSZP-s képviselőhöz és a testület ellenzéki tagjaihoz azért fordultunk, mert levélben 11 kérdést intéztünk a kerület polgármesteréhez, ám válasz nem érkezett, s a titkársági telefonján sem sikerült őt elérni. Az LMP-s Tóth Balázs szerint egyértelműen felelőtlen ígérgetés volt a Fidesz részéről, hogy megvehetik a lakásokat az itt élők, mert előzetesen senki nem tudta, milyen műszaki és jogi helyzetben van a terület. Csak akkor szembesültek azzal, hogy még a földhivatali papírok sincsenek rendben, amikor a Vagyonkezelőtől végül átvették a Jancsi-telepet. A képviselő azt is mondta, megérti a lakókat, de évtizedek gondjai ragadtak az önkormányzat nyakán, amelyekkel sem a MÁV, sem a Vagyonkezelő nem foglalkozott.

Somlyódy ugyanezt úgy fogalmazta meg: a kerület „beleszorult a telep műszaki problémáinak megoldásába”, ami azért is érthetetlen, mert a Hungária körút másik oldalán folytatódó régi MÁV-telep VIII. kerülethez tartozó lakásait Kocsis Máté évekkel ezelőtt el tudta adni a lakóknak, vagyis csak politikai döntés kérdése, hogy milyen megoldást választanak. Az MSZP helyi frakcióvezetője szerint lehet, hogy jogszerű, amit a polgármesteri hivatal a lakókkal művel, de abban biztos, hogy lelketlen és cinikus a módszer, hiszen az eredeti komfort nélküli lakásokat komfortosító, kibővítő embereket büntetéssel fenyegetve, zsarolva veszik rá az új szerződés aláírására. Valamivel jobb helyzetben van 40-50 család, amelyik a MÁV-tól kapott határozatlan idejű szerződési ígéretet tud felmutatni. A szocialista politikus úgy látja, a lakásrendelet módosításával egyszerűen ki kellene emelni a Jancsi-telepet a kerület többi bérlakása közül és erre a területre a speciális adottságok miatt más szabályokat kellene hozni, hogy az évek óta egyre nagyobb bizonytalanságban élő lakók megnyugodhassanak: a hivatali káosz ellenére akkor sem kerülnek utcára, ha nem vehetik meg a lakásokat. Mert ma mindenki ettől retteg.

2017.07.03 22:05

A pécsi Kossuth téren is zúgott az "Orbán, takarodj!"

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:58

Fotó: / Csortos Szabolcs
A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk - mondta Hadházy Ákos a tüntetésen. A tüntetők tojással dobálták meg a kormánymédia megyei lapjának szerkesztőségét.
Pécsett mintegy félezren vettek részt azon a péntek este tartott kormányellenes tüntetésen, amit a rabszolgatörvény elfogadása miatt hirdetett meg a Momentum. A résztvevők fáklyákkal végigvonultak a baranyai megyeszékhely történelmi belvárosán, s közben azt skandálták, hogy "mocskos Fidesz!... Orbán takarodj!... nem kell Putyin, nem kell Orbán!... Európát!... ruszkik haza!... túlórázni jöttünk!... demokráciát!" Néha megálltak a demonstrálók, s a havat fújó, hideg szél ellen ugrálással melegítették magukat, ilyenkor azt kiabálták: „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!”. Aztán így folytatta a kórus: „Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!”  
A tüntetők között voltak, akik ellenzéki pártokhoz – főleg a Momentumhoz, az MSZP-hez, az LMP-hez - kötődtek, ám az általunk kérdezett résztvevők túlnyomó többsége bevallotta, hogy nem szimpatizál egyik párttal sem, csak azt szeretné, ha a mostani kormány eltűnne, börtönbe kerülne végre. Nekik főleg a kormányhoz köthető korrupcióból van elegük, és abból, hogy Orbán csapata lebontotta a demokrácia intézményrendszerét. A menet a Kossuth téren állt meg. Ott Hadházy Ákos független parlamenti képviselő mondott rövid beszédet. A szekszárdi politikus elismerte, hogy az elmúlt napok kormányellenes megmozdulásai talán nem voltak mindig törvényesek, ám az ellenzéknek már nem maradt más lehetősége, hisz nincs parlament, nincs igazságos választási rendszer, nem lehet semmiről népszavazást rendezni, a közmédia és az összes megyei napilap a kormány zsoldosainak kezében van, akik meghamisítják és elhallgatják a híreket. A túlóratörvényre nem azért volt szüksége a kormánynak, mert hasít a gazdaság, folytatta Hadházy, hanem azért, mert több százezer magyar elmenekült az országból az itteni kilátástalanság elől, s így fogytán a munkaerő.  
Lehet, hogy törvénytelen az ellenzék, tért vissza kezdeti mondandójához Hadházy, 
de a lopás törvényes? A választási csalás törvényes? A média ellenzéket lejárató rágalmazása törvényes?
A kérdések mindegyikére harsogó nemmel feleltek a tüntetők. A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk, mondta a politikus. „Nem félünk!” – dörögték a tüntetők. A demonstráció végén Nemes Balázs, a Momentumnak a pécsi egyetem közgazdasági karára járó országos szóvivője január 5-ére újabb pécsi demonstrációt hirdetett meg. A hazafelé tartó tüntetők közül többen a Dunántúli Napló szerkesztőségéhez mentek,  
s tojásokkal megdobálták a lap épületének bejáratát,
mivel úgy vélték, hogy az egykor közkedvelt újság a kormánypropaganda hazug eszközévé vált.
2018.12.14 20:58
Frissítve: 2018.12.14 21:26

„A Fidesz-kormány elárulta az országot”

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gázálarcos pék, szánkós cukrász és pesti diák tüntetett együtt a Kossuth téren péntek este – erőszakot nem akarnak, változást annál inkább.
Nem értünk egyet sem a túlóratörvénnyel, sem az egész rendszerrel. Fiatalok vagyunk. Annyit tehetünk, hogy eljövünk tüntetni – nyilatkozta lapunknak feltűnő érettséggel Marci, egy 15 éves pesti gimnazista a Kossuth téren péntek késő délután. Marci két évfolyamtársával érkezett. Egyikük, Karcsi bevallja, hogy szüleik nem is tudják, hova indultak. Ha tudták volna, nem engedik el őket: „féltenek minket”. A gimnazisták az úgynevezett rabszolgatörvény elfogadása miatt kirobbant, napok óta tartó demonstrációkhoz csak most csatlakoztak, de korábban már részt vettek diáktüntetéseken és egy CEU melletti megmozduláson is. „A népnek erőt kell mutatnia” – magyarázta Marci. Megoszlott a véleményük arról, hogy „ennél a kormánynál” eredményre vezethetnek-e az utcai demonstrációk. Erőszakot és vérontást azonban nem akarnak. „Azért ez durva” – minősítette Karcsi a térre felfestett feliratot, ami így szól: „Kötelet nekik!” András, az 56 éves budaörsi cukrász egy szánkóra támaszkodva álldogált a Kossuth téri karácsonyfa közelében. A tüntetők megrongálták az oda kitett szánkókat, ezért úgy gondolta, hoz magával egyet a pótlásukra. Másokat is erre buzdított, akcióját meghirdette az interneten. „Eddig senki nem jött” – állapította meg csalódottan. Kollégánk, Tóth Gergő fotóriporter előző nap annyi könnygázt kapott a rendőröktől a Parlamentnél, hogy jobbnak látta, ha felszereli magát egy munkavédelmi boltban vásárolt gázálarccal. Egy másik tüntető, István sem csak azért takarta el sállal a fél arcát, mert megfázott: kérdésünkre elmondta, így készül arra, hogy a rendőrök megint bevetik a könnygázt. A 30 éves férfi az elmúlt napokban nem sokat aludt éjszaka. Pékként dolgozik, gyakorlatilag a tüntetésekről ment munkába. – A Fidesz-kormány elárulta az országot – jelentette ki István. Az egészségügy rendbetétele helyett stadionokra költik a pénzt, a köztévéből állandóan csak a migránsozás folyik. - Felháborító! Ahogyan az is, hogy mindent ráfognak egy olyan emberre, aki több ezer kilométerre él Magyarországtól – utalt a Soros György elleni kampányra a férfi, aki máskülönben a Jobbikkal szimpatizál. A többi megkérdezett nem tudott megnevezni olyan ellenzéki pártot, amelyet egyértelműen támogatna. „Egyikkel sem értünk egyet teljesen” – közölte például két egyetemista lány, Anna és Laura. Azért jöttek a Parlamenthez, hogy erősítsék a tömeget. Elsősorban az oktatás helyzete foglalkoztatja őket, de a dolgozók kihasználása ellen is tiltakoznak. Borúsan látják a jövőjüket. Azon gondolkodnak, hogy ők is külföldre költöznek. A huszonéves Kata apja jóslatát idézte: „Apukám azt mondta, hogy ebből vagy forradalom lesz, vagy totális diktatúra”. Kata elhagyta a lepukkant állapotban lévő egészségügyet: baristaként (kávéséfként) jóval többet keres, mintha az eredeti terveit valóra váltva mentőtiszti diplomát szerzett volna. Az előző napokban őt is lefújták könnygázzal, de még mindig jobban járt, mint egyik ismerőse, akit a földre is letepertek a rendőrök. – Nem szeretem azt látni, hogy mindig a leggyengébbekbe tapos bele a kormány – mondta. A rabszolgatörvénnyel szerinte azok „fognak a legnagyobbat szívni”, akiknek nincs választási lehetőségük, nem tudnak elmenni más munkahelyre dolgozni. Az apja által felvázolt perspektívák közül Kata, ha csupán ez a két lehetőség adódik, a totális diktatúra helyett a forradalmat választaná. A legjobban mégis azt szeretné, ha nem sorvadnának el a tüntetések, és békés úton sikerülne elzavarni a kormányt: „bíróság elé kellene állítani őket”.
2018.12.14 20:50