Előfizetés

Uniós pénzből fejlesztenek óvodákat Pest megyében

Publikálás dátuma
2017.07.04. 09:51
Thinkstock illusztráció
Egyelőre szerencsére nem sikerült "megállítani" Brüsszelt, így az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően 5,1 milliárd forint szétosztásáról dönthetett a Pest Megyei Közgyűlés bölcsődék és óvodák építésére és eszközbeszerzésre.

A megyei önkormányzat weboldala, a pestmegye.hu szerint a Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése elnevezésű pályázat keretén belül épülhetnek meg a bölcsődék és óvodák a megye 23 településén- tudatja az MTI.A pályázati kiírás szerint az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1 millió, maximum 400 millió forint. A felhívásra helyi, valamint nemzetiségi önkormányzatok és társulásaik, egyházak, civil szervezetek, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok és önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhattak.

A nyertes települések listája: Gyömrő, Üllő, Péteri, Szentendre, Budaörs, Tápióbicske, Vác, Nagykáta, Vecsés, Dabas, Dunakeszi, Kistarcsa, Pomáz, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti, Maglód, Biatorbágy, Budakeszi, Százhalombatta, Nagykáta, Üröm, Pilisvörösvár és Dunavarsány.

E-recept személyivel és taj-kártyával

Ősszel indítja a kormányzat az elektronikus gyógyszer receptek bevezető kampányát, addig is abban bíznak, hogy a sajtó majd kedvet csinál a betegnek az új vények használatához. Ez derült ki azon a zuglói bemutatón, ahol Hankó Zoltán, a gyógyszerész kamara elnöke, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt bizonygatta, milyen remekül működik a gyógyszer-kiszolgálást segítő új program.

A vendéglátó gyógyszertár dolgozóinak tapasztalatait ugyanakkor nem sikerült megismerni, mert az éppen csak egy hete odatelepített szoftverrel eddig csak a patika vezetője ismerkedett. Több ezer vényt ellenben már beváltottak azokban a patikákban, amelyek önkéntesen részt vesznek a rendszer próbájában - állította Ónodi-Szűcs Zoltán, aki szerint az e-recept biztonságosabb, kényelmesebb és megbízhatóbb gyógyszerellátást biztosíthat a lakosságnak. A jövőben, ha valaki elveszti a receptjét, a személyi igazolványa és a taj-kártyájának a bemutatása után az ország bármely patikájában kiválthatja az orvosságát. A gyógyszerész azt is látja majd, ha több orvos egyidejűleg olyan terápiákat rendel egy betegnek, amelyek együtt szedése nem ajánlott.

Rétvári Bence szerint az elektronikus adattér biztonsága erősebb lesz, mint a bankkártyáké. Az orvos és patikus is csak e-személyivel, vagy személyes biztonsági kóddal (tokennel) tud belépni az E-térbe. A beteg novembertől a gyógyszerét vagy hagyományos vénnyel, vagy recept nélkül e-személyivel, továbbá hagyományos személyivel és taj-kártyával tudja majd csak kiváltani.

Az orvos minden egyes gyógyszer rendelésről kiállít majd egy felírási igazolást, amely 2018. december 31-ig azonos az eddigi papír alapú recepttel. Ezt követően azonban már csak úgynevezett felírási igazolást kaphat a beteg. Ez utóbbi dokumentumra főként akkor van szükség, ha valaki nem személyesen váltja be a receptjeit. Akkor ugyanis a gyógyszer kiváltójának ezt kell bemutatnia a gyógyszerésznek. Egy alkalommal ugyanazon gyógyszerből több vény is rendelhető lesz, de az orvos vissza is vonhatja a gyógyszer rendelését, ez utóbbi esetben a beteg nem tudja majd kiváltani azt.

A magánrendelőkben az e-recept csak 2019-től lesz kötelező, addig ez a rendszer a magánorvosok számára opcionális. A papíralapú vényírás lehetősége pedig később sem szűnik meg teljesen, például a beteg lakásán történő gyógyszer-rendelésnél és abban az esetben is, amikor az orvos a családjának, vagy magának ír fel úgynevezett "pro familia" formában medicinákat.

Kapcsolódó
Jön az e-recept - Olyan lesz, mint egy banki tranzakció

Tiltott vizeken ne kalózkodj!

Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:17
FOTÓ: THINKSTOCK
A nyári hőségben nemcsak a strandok telnek meg, a frissülésre vágyók a tavak és a folyók partját is benépesítik. A bányatavakban, szabad vizeken veszélyes a fürdőzés.

A kánikula beköszöntével a pihenni vágyók egyre nagyobb számban keresik fel természetes és mesterséges vizek partjait. Bár sokan nehezen fogadják el, a legtöbb bányatóban nem lehet fürdeni, a hatóságok nem véletlenül vezették be a tiltást: ezek a mesterséges vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. Hirtelen mélyülnek, általában csak a felszínük meleg, nem higiénikusak és vízimentő-szolgálatot sem teljesít senki a partjaiknál.

A bányatavak medre általában nagyon mély, ráadásul hirtelen változik, akár a parttól néhány lépésnyire is több métert süllyedhetünk. A nagy víztömeg nem tud átmelegedni, a felszín alatti hideg víztömeg izomgörcsöt, de akár szívmegállást is okozhat. A bányatavak medrében előfordulhatnak az ipari tevékenység következtében nagyobb méretű fém hulladékok, amelyek az óvatlan fürdőzőknek sérülést okozhatnak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5 és 50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki.

Ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nem csak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani is. Pest megye csaknem 40 bányatavából mindössze kilencben engedélyezett a fürdés.

A bányatavak mellett a folyóknál is fokozottan figyelni kell, mert a meder mélysége kiszámíthatatlan, az erős sodrás és az örvények pedig még a gyakorlott úszók számára is veszélyesek lehetnek. Természetes vizeknél mindenképp ajánlatos a kijelölt helyeket választani, mert ott a strandüzemeltetők kötelessége biztosítani vízi mentésben jártas úszómesteri ügyeletet, megfelelően karbantartott mentőcsónakkal és naprakész felszereléssel.

A Balaton is tartogathat nem várt veszélyeket, itt elsősorban a viharjelzésre kell figyelni, mert a vihar rövid idő alatt, hirtelen csaphat le a fürdőzőkre, szörfösökre. Minden fürdőzőre vonatkozik az uniós szabályoknak megfelelő, kétfokozatú viharjelző rendszer: az I. fokozatnál csak a strandok bójákkal határolt területén belül, valamint a parttól maximum 500 méter távolságra szabad fürödni - ilyenkor a sárgás fény percenként 45-ször villan fel. A II. fokozatnál a fény percenként 90 alkalommal villan, ez már azt jelzi, hogy tilos a vízben tartózkodni.

Kijelölt fürdőhelyek a Duna mentén
Göd, Horány, Dunaújváros Szalki-sziget, Dunabogdány, Szigetcsúcs (Kisoroszi), Nagymaros

Miért nincs Budapesten?

Annak ellenére, hogy több Duna menti partszakasz is alkalmas lehetne szabad strandok kialakítására Budapesten, egyetlen legálisan használható fürdőhely sincs a fővárosban. Pedig a Duna Budapesten kívüli szakaszain szabad fürödni, sőt északi és déli szomszédainknál a fővárosokban is engedélyezett.

A bécsi Dunasziget - amelyet az osztrák főváros "zöld oázisának" is neveznek - 42 kilométer hosszú homokos, kavicsos, füves szakaszán, több családi strandon például végig szabad a fürdőzés, a víz minősége is kiváló. Szerbiában, a belgrádi szabad strandokon a parton horgonyzó labor-hajók naponta mérik a vízminőséget, így a strandolás - szigorúan csak a kijelölt területeken - ott is megoldott.

Az ÁNTSZ korábban lapunknak elmondta: a főváros területén több ponton is jut tisztított szennyvíz a Dunába, amely a kezelés ellenére is tartalmazhat az emberi egészségre veszélyt jelentő számban kórokozókat, ami fertőzésveszélyt jelenthet. A nem kijelölt fürdőhelyeken balesetvédelmi okokból sem engedélyezett a fürdés.

A vízi rendészet figyelmeztetése szerint a Duna mint "nemzetközi vízi út" számos veszélyt rejt magában: uszadékot sodor, a jelentős hajóforgalom és az épített partfalak miatt a városokban erős a hullámzás. A népszerű, ámde illegális fővárosi fürdőhelyek - Margitsziget, Római-part, Hajógyári-sziget, Kopaszi-gát - így különösen veszélyesek.