Kétségbeesett, de elszánt akció a Ligetben egy száz éves fáért - Videó!

Publikálás dátuma
2017.07.04. 13:26
A kép egy korábbi akció során készült - Népszava fotó/Vajda József
A Ligetvédők szerint egy ilyen öreg fa esetében az átültetés a növény halálát jelentheti. A Városligetben kedd reggel megjelent egy kotrógép az '56-os emlékmű mögött. A dolga az ott lévő öreg fák gyökereinek elvagdosása, hogy az átültetőgép ki tudja majd emelni a fákat földből. A Ligetvédők próbálták megakadályozni a kotrógép munkáját. A rendőrség távozásra szólította fel az aktivistákat, és felkészültek az oszlatásra. Egyikük azonban ( Antal Nikoletta) a munkagéphez láncolta magát, alaposan megnehezítve a rendőrök, majd a helyszínre riasztott tűzoltók tervét, hogy eltávolítsák az aktivistát a helyszínről. Ez kora délutánig nem is járt sikerrel. 

A helyszínen a Ligetvédők mellett megjelent Szabó Rebeka, a Párbeszéd szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere, aki a Népszavának elmondta: a Városliget Zrt. valójában fél kimondani, hogy hány fát, köztük akár közel száz éveseket is készek feláldozni a lakosok, természet- és Ligetvédők által elutasított giga-projekt érdekében. A mostani akció egy olyan fa védelmében zajlik, amelynek törzsátmérője legalább 80 centiméter, - így egyöntetű szakmai vélemények szerint nem bírna ki egy átültetést - és amely a Néprajzi Múzeum tervezett építéséi területén áll.

Ám ő volt itt előbb. Közel száz éve nőtt ki a földből. 

Hosszasan reagált a Városliget Zrt:

A mai napon két tucat tiltakozó, erőszakos aktivisták egy szűk csoportjával megpróbálta megakadályozni a Városligetben tervezett, előzetesen meghirdetett faátültetések előkészítését. Az aktivisták bemásztak a munkaterületet szabályszerűen elhatároló kerítés alatt, majd rövid időre ellehetetlenítették a munkagép mozgását, ezért végezetül a rendőrség volt kénytelen szakszerű intézkedéssel lehetővé tenni a faelőkészítési munkálatokat. A Városliget Zrt. - ahogy azt a faátültetések helyszínén kihelyezett molinókon, valamint a honlapján korábban többször is közzétette, és ezt a sajtónak is megküldte - megkezdte a leendő Néprajzi Múzeum területe mellett élő néhány fa fél évig tartó felkészítését és megerősítését az elkövetkezendő átültetésekhez. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése. A mozgatásokban érintett fák a következőek: az Ötvenhatos emlékmű bal oldalán található kocsányos tölgy (törzsátmérő: 60 cm) és közönséges platán (törzsátmérő: 76 cm), illetve az emlékmű jobb oldalán található hegyi juhar (törzsátmérő: 44 cm) és nyugati ostorfa (törzsátmérő: 90 cm). A felkészítés jegyében az elmúlt hét óta végzik a fák beöntözését a kertészeti szakemberek,  és ma újabb, a gyökérzetre irányuló előkészületi munkák is megkezdődtek a területen. Ezt próbálta megakadályozni a mintegy kéttucat tüntető. Mindezek kapcsán a Városliget Zrt. továbbra is nyomatékosan hangsúlyozza: mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával teljesen újjászülessen a park növény- és állatvilága. A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák. 

Szerző

Green Holidays - Szerdára minden utas hazaérkezik

Publikálás dátuma
2017.07.04. 13:14
MTI fotó
Kedden délután a Turkish Airlines járatával 194 utas érkezik haza Magyarországra a vasárnap csődöt jelentett Green Holidays Kft. törökországi Antalyában rekedt utasai közül, szerdán pedig három további charterjárattal mindenki hazatérhet - közölte Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az MTI érdeklődésére kedden.

Emlékeztetett: az utasok kártalanítása hétfőn kezdődött, miután az ehhez szükséges határozatot a kormányhivatal kiadta. Kollégáikkal együtt folyamatosan azon dolgoztak és dolgoznak, hogy a kialakult problémát a lehető leggyorsabban és rugalmasan, minél előbb hatékonyan kezelni tudják - hangsúlyozta. 

A biztosítási szerződés feltételei alapján az Uniqa Biztosító az utasokkal szemben 500 millió forint erejéig teljesíti a fizetési kötelezettségeket, amelyek a biztosított, és a tevékenységét felfüggesztő Green Holidays irodát terhelik. Ezzel párhuzamosan kiemelten kezelik azon ügyfelek helyzetét is, akiknek már befizetett utazásuk van a Green Holidays Kft.-nél - mondta. A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget.

Szerző

A világ legkisebb biciklije Zalaegerszegen készült el

Beck Róbert zalaegerszegi hegesztő az a világot járt szakember, aki két zsilettpengét össze tud hegeszteni, ami lehet, hogy Guinness rekord.

Egy frankfurti bohócnak készítette el talán a világ legkisebb biciklijét is, amivel még fel tud lépni. Most ez a bohóc, Kaspar Gross újra megkereste, s arra kérte tervezze meg neki a világ legkisebb biciklijét, ami szabadon futó, vagyis akkor is haladhat a lendülettől, ha nem tekerik a pedált. Az előző Beck Róbert készítette bicikli ilyen szempontból kötött volt.

- A két kerék bezárta távolság – az első kerék elejétől mérve a hátsó kerék külső széléig - 180 milliméter hosszú. A kormány magassága a földtől 230 milliméter – monda a zaol.hu-nak. A teherbírása pedig minimum száz kilogramm, vagyis egy közepes termetű embert simán megbír.

- Az első biciklimen, ami nem sokkal nagyobb mint ez, annál a keréktávolság 220 milliméter, de a nagy különbség a két bicikli között hangsúlyozom az, hogy ez szabadon futó. Ilyenről mondta Kaspar Gross, hogy még nem létezik, azért kell neki egy ilyet tervezni és elkészíteni. Most, miután már készen van, még az a kérése, hogy a kormányt vegyem alacsonyabbra, ne legyen magasabb a földtől 190 milliméternél – említi Róbert.

A jövő héten szállítják Frankfurtba a biciklit és megkezdődhet rajta a gyakorlás. A mini biciklit itt nézheti meg.

Szerző