áfa;grill;

- Még "édesebb" is lehetne a grillszezon

Egyre népszerűbb Magyarországon is a grillezés, keresik a vevők a grillkolbászolat, előre pácolt húsokat, grillsajtokat és a különféle zöldségeket - derült ki több szakmaközi szervezet és terméktanács részvételével tartott sajtótájékoztatón.

A nyári sütögetés azonban lehetne "édesebb" is. A sertés hús áfájának csökkentése ugyan megjelent a fogyasztói árakban is, ami növelte a forgalmat, de a nemzetközi, főként a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése után ez a vásárlói előny folyamatosan apadt. Ráadásul a feldolgozott termékekre nem terjedt ki a kedvezményes 5 százalékos áfa - fogalmaztak.

A grillszezonban értékesítik az éves halfogyasztás mennyiség egyharmadát is, mintegy 2 kilogramm halat - közölte Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Magyarországon évek óta az európai átlag alatt van a fogyasztás, de 2018. január 1-től a halak is 5 százalékos áfakulcs alá kerülnek, s ez növelheti a keresletet. Ebben az időszakban dinamikusan növekszik a sajtok forgalma is. Az viszont továbbra is gond, hogy csak a friss tej áfája csökkent 5 százalékra, ami nehezíti a további fejlődést - említette a Népszavának Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.