Újraszabályoznák az utazási irodák működését

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:24

Kedden a Turkish Airlines járatával 194 utas érkezett haza Törökországból, azok közül, akiket a vasárnap csődbe ment Green Holydays utaztatott. Ma további három charterjárattal ékeznek meg Budapestre azok, akiket az utazási iroda cserben hagyott - jelentette be Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője tegnap.

Már korábban is feltűnő volt, hogy irreálisan alacsony áron értékesítette, főszezoni útjait a Green Holydays. Alig 80-100 ezer forintból, teljes ellátással, repülővel, négy-ötcsillagos szállodában, illetékekkel együtt nem lehet egy törökországi utazást megvalósítani - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) utasbiztosítási tagozatának elnöke tegnap az állami televízióban. Létezik last minute kedvezményes ajánlat, de azt közvetlenül az utazás előtt, és nem hónapokkal korábban kínálják - hangsúlyozta. Megismételte, hogy a fizetésképtelenné vált utazási iroda 500 millió forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a pénz elég lesz-e a kártalanításra. Horváth Péter hozzátette, hogy vagyoni biztosíték kizárólag három célra használható fel, az utasok hazahozatalára, a kényszerű kint tartózkodás finanszírozására és az el nem utazott ügyfelek befizetett részvételi díjainak visszatérítésére.

Az utazási irodák szabályozásának átalakítását, esetleg a vagyoni biztosíték emelését vagy más kötelezettségvállalás előírását javasolja a Green Holidays csődjével összefüggésben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), amely nem tartja alkalmasnak a jelenlegi szabályozást arra, hogy valóban megvédje az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén. Mivel az utazási irodák vagyoni biztosítékának rendszere nem védi meg az utast az azonnal jelentkező bosszúságoktól, a nyaralás tönkretételétől. Az MSZP ezért azt szeretné, hogy a Fidesz-kormány azonnal teremtse meg azt az utasbarát jogi szabályozást, amely késedelem nélkül garantálja, hogy az utasnak az utazásszervező csődje esetén semmilyen hátrányt vagy kárt nem kell elszenvednie.

Szerző

Itt az új bankalapítvány

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:22
Nyitva van az aranykapu. FOTÓ: Népszava
Március végén létrejött az ország leggazdagabb alapítványa. A Pallas Athéné Domus Educationis, két két korábbi jegybanki szervezet összeolvadásából állt fel, s csaknem 103 milliárd forintról dönt.

Békességes boldogságban a tavasz folyamán létrejött az ország legvagyonosabb alapítványa. Aki arra tippel, hogy ebben az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványai az érdekeltek az nem lő mellé. Azt már a tél közepén bejelentette a jegybank, hogy a létrehozott Pallas Athéné szervezetei közül kettő összeolvad, ám hogy ez meg is történt, s hogy a dokumentumokat a Fővárosi Törvényszéken már iktatták, arról nem beszéltek. Ezekből pedig kiderül, hogy a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae összeolvasztásából felálló - jogutód - Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) gigantikus alapítvánnyá válik. A Törvényszéken megismerhető átalakulás utáni vagyonmérleg szerint a PADE csaknem 103 milliárd forint fölött rendelkezik. Ebből 51,2 milliárdot a PADOC, 51,7 milliárdot pedig a PADS „hozott magával". A vagyon méretére jellemző, hogy ez a tétel a honi felsőoktatásra fordított éves – idei - támogatási összeg csaknem 40 százaléka, s a körülbelül hasonló részt visz el a Pallas Athéné alapítványok összes, mintegy 267 milliárd forintjából is. A papírokból az is kiderül, hogy a jogutód szervezetnek az alapító okiaratát egyébként március 31-én írták alá.

A PADE-t irányító kuratórium elnöke a Schaller Ernő lett, aki a Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatója, s aki a Pallas Ahténé Domus Animae (PADA) kuratóriumában is bent ül. Mint ahogy Réfy Imre is - korábban Matolcsy György feleségének polgármesteri kampányát szervezte Balatonakarattyán. Ő az egyik elnökhelyettesi posztot tölti be. A másik helyettes Magyarics Tamás, korábbi dublini nagykövet – ezt megelőzően a PADS kuratóriumában volt helye.

A kuratórium további tagjai között van az MKB-s Balog Ádám, Lentner Csaba a kéthavonta megjelenő Polgári Szemle társadalmi-gazdasági folyóirat főszerkesztője, Ailer Piroska, akit éppen tavaly decemberben vehette át a Pallas Athéné Egyetem rektori kinevezését Áder Jánostól. Az utolsó tag a grémiumban Csuhaj-Varju Imre, ő pedig a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Így vagy úgy, de mindannyian érintettek voltak a valamely másik Pallas Athéné Alapítványban.

Az összeolvadásról szóló dokumentumok szerint a PADE célja a korábban az MNB részéről rendre hangoztatottakhoz képest nem nagyon változik. Így azon ügyködnek, hogy a „közgazdasági, pénzügyi szakemberek, kiemelten bankszakmai szakemberek képzését, fejlesztését támogatását, elősegítsék"

A PADE kuratóriumi tagjainak illetményéről nem leltünk fel adatokat a dokumentumokban, de vélhetően nem lesz okuk panaszra. A jegybanki alapítványok tavalyi, friss beszámolóit végigböngészve ugyanis kiderül, hogy ha valami tuti emelkedett, akkor az a személyi jellegű ráfordítások voltak. Nem is kicsivel. A hat szervezet esetében ez a tétel a 2015. évi 1,24 milliárd forintról 1,6 milliárdra ugrott. Ezen belül a vezető tisztségviselők juttatásai – ugyancsak összesítve - 387 millióról 480 millióra híztak. Ez szinte pontosan 25 százalékos gyarapodás átlagban, ami a 0,4 százalékos inflációs mutatót figyelembe véve igencsak figyelemre méltó fejlődés.

Az alapítványok beszámolóiban rendre előkerül a tudományos munkák, tananyagok, szakmai ismeretek fejlesztése. Ehhez képest számolatlanul akadtunk olyan a sorok, amelyek arról tanúskodtak, hogy ezek a tételek apadtak. Ezek alapján kár lenne szemezgetni a tételek közül, egy azonban mégis említésre méltó. Az eddigi legnagyobb, mintegy 63 milliárdnyi vagyon felett rendelkező, Matolcsy György vezette Pallas Athéné Domus Animae (PADA), amely beszámolójában ugyancsak kiemeli, hogy a kor követelményeinek megfelelő közgazdasági oktatási színvonalat kíván létrehozni „a közgazdasági kultúra fejlesztésére/ tananyagfejlesztésére” 1 millió forintot szánt. Erre 2015-ben még 2,2 millió jutott.

Ellenben az ingatlanvagyonukat az alapítványok 2016 év végére jócskán gyarapították. A portfolió.hu minapi beszámolója szerint a hat szervezet és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 122,56 milliárd forintot Magyar Állampapírban, 22,06 milliárd forintot bankbetétben, 39,1 milliárd forintot vállalati kötvényekben, míg 83,95 milliárd forintot ingatlanban tart.

Milliárdos adomány
A Pallas Athéné Geopolitikai (PAGEO) Alapítvány beszámolójában akad egy igazán érdemi fejlemény. A Vörösmarty téri, volt Luxus áruház megvételére alapított Kasselik-Ház Zrt. adományozási szerződést kötött a PAGEO-val. A kontraktus szerint a jegybanki Zrt. egymilliárd forinttal támogatja az alapítványt, amely ezt az összeget például műhelymunkák, fórumok, kutatócsoportok támogatására kívánja fordítani.

Dübörög a Tesla

Publikálás dátuma
2017.07.04. 17:37
FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó 22 ezer járművet értékesített az idei második negyedévben, ami 53 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A cég közleménye szerint az április-júniusi időszakban a Tesla 12 ezer Model S szedánt és 10 ezer Model X crossovert értékesített. A cég a második negyedévben 25,7 ezer autót gyártott. Az idei első hat hónapban az amerikai cég összesen 47,1 ezer autót értékesített, ami alig múlja felül saját korábbi várakozásának alsó határát.

A Tesla hamarosan felpörgeti a gyártását, pénteken megkezdődik a cég új, az eddigieknél jóval olcsóbb elektromos autója, a Model 3 gyártása.

A Tesla azzal számol, hogy decemberre a havi autógyártása 20 ezerre nő. A cég jelenleg negyedévente gyárt körülbelül ennyit.
A Tesla nagyratörő tervei szerint 2018-ban már 500 ezer autót állít majd elő. Összehasonlításul: a cég eddigi fennállása óta összesen mintegy 200 ezer autót gyártott.

Szerző
Témák
autópiac Tesla