A szociális támogatásokból von el a kormány, hogy azt az élsportnak juttassa

Publikálás dátuma
2017.07.05. 11:54
Magyarország - Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzés a budapesti Groupama Arénában, 2017 június 5-én - Fotó: Molnár Ádám, N
A keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amiben Orbán Viktor elrendeli, hogy a tavaly költségvetési maradványokból 90 315 000 forintot csoportosítsanak át a szociális támogatásokból a sporttámogatásokra - írja a 444.hu, amely a mellékelt táblázatot is publikálja. 

A kormányhatárazothoz csatolt táblázat szerint a Szociális humánszolgáltatók részére biztosított szociális- és gyermekvédelmi ágazati pótlék, és egyéb ágazati bérrendezéssel összefüggő támogatásoktól vonják el a pénzt a sporttevékenységek támogatására.  Ebből 90 millió a versenysportokra megy működési célú támogatásként, a maradék 315 ezer forintot pedig kincstári díjra és tranzakciós illetékre költik. Az átcsoportosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnal végre kell hajtania.

Szerző

Charles Gati: Aki nem teljesít...

Akik politikával foglalkoznak és naponta, óránként vagy a Twitter segítségével akár percenként követik a híreket, ritkán veszik észre, hogy az emberiség egy része mással foglalkozik. Többnyire sportról vitatkozik.

Engem a vízilabda és a kosárlabda érdekel. A vízilabda talán azért, mert hasonló a politikához: mindkettő átláthatatlan. Amikor X víz alá nyomja Y-t, X szinte ugyanabban a pillanatban mindkét karját az égbe emeli, hogy ártatlanságát elhitesse a bíróval. Színészkedik. A hatásos politikus is színészkedik: mást mond vagy tesz a nyilvánosság előtt és mást a színfalak mögött. A vízilabda és a politika közös vonása tehát az, hogy mindkettő színház a javából és mindkettő a fantáziánkra bízza az elemzés örömét.

Ennyit a vízilabdáról és a politikáról. Ami a kosárlabdát illeti, egy csapat érdekel, a New Yorki Knicks (magyar ejtésben „nix”). Amikor New Yorkban laktunk, az egyik kisfiam szenvedélyes Knicks drukker lett. Hamarosan együtt követtük a csapatról szóló beszámolókat. Mindketten a jóhírű játékosok mezét viseltük (ő mindig, én a hétvégén), ő a kőkemény védőt és lepattanószedőt, Charles Oakley-t kedvelte, én a magasságával is kiemelkedő centerjátékost, Patrick Ewingot. Az volt a Knicks utolsó hőskora. Azóta? (1) A csapat pocsékul szerepel. (2) Fiam tanulmányai során az egyetemi baseball csapat kapitánya lett – és elvesztette érdeklődését a kosárlabda és a Knicks iránt. Egyik közös témánk megszűnt! Én továbbra is, több mint két évtizede, szorgalmasan követem a híreket, ő már nem. Legalábbis így tűnt.

De a múlt héten a fiam elsőként továbbította a váratlan hírt: a Knicks tulajdonosa kirúgta a csapat elnökét, a híres-nevezetes Phil Jacksont. Képzeljék el, ez az ember edzőként 11-szer (!) vezette győzelemre a Chicago Bullst, majd a Los Angeles-i Lakerst az amerikai profi ligában (NBA); az 1970-es években mint fiatal játékos sem vallott szégyent a Knicks színeiben. Ám az utóbbi három évben, immár a Knicks elnökeként, csapnivaló döntéseket hozott. Az elavult ún. „háromszög” komplikált taktikáját próbálta ráerőszakolni az edzőre és a játékosokra. Önteltségében azt hitte, hogy mindenkinél mindent jobban tud. A csapat két legjobb játékosát elidegenítette a klubtól, új játékosok pedig nem akartak átigazolni a konfliktusokkal teli Knickshez.

Jackson kirúgásának hírét még a New York Times is első oldalára tette. Sorsa ugyanis hír is, esemény is, lecke is. Aki nem teljesít, az előbb-utóbb megbukik.

Utószó. Ide illesztek egy hétvégi hírt, a színfalak mögötti politikáról. A Magyarországon is ismert George Soros és felesége Southamptonban, a New York melletti nyaralóvárosban, együtt ünnepelte a Függetlenség Napját Ivanka Trumppal, az elnök befolyásos lányával és Jared Kushnerrel, az elnök vejével és főtanácsadójával. Ott volt még Kellyanne Conway, a Fehér Ház fő-szóvivője, Dina Powell, a Nemzetbiztonsági Tanács helyettes igazgatója, valamint Chuck Schumer, a szenátus Demokrata vezetője, Richard Cohen, a Washington Post élesen Trump-ellenes szemleírója, Steven Spielberg, a híres filmrendező és az amerikai elit sok más tagja.

Fehérvári folytatás

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:52
Scepovic mindkét meccsen betalált a máltai kapuba FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
A hazai 2-0-ás siker után a visszavágón 3-3-ra végzett a Videoton a máltai Balzan vendégeként, és ezzel 5-3-as összesítéssel bejutott a labdarúgó Európa-liga második selejtező-fordulójába.

A szerdai sajtótájékoztatón mindkét szakvezető saját csapata 3-0-ás sikerét ígérte, negyed óra alatt kiderült, hogy erre egyik csapatnak sem lesz lehetősége. A találkozó elején a máltaiak ráijesztettek a Videotonra, hiszen már a harmadik percben vezettek Kaljevic találatával, a gól azonban felébresztette a magyar bajnokság ezüstérmesét, amely nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, és átvette az irányítást. Géresi a 15. percben egyenlített, Scepovic 23. percben született találata után pedig megnyugodhattak a fehérváriak, hiszen attól nem kellett tartani, hogy öt gólt szerez a Balzan. A második felvonás 56. percében Effiong révén egyenlítettek a hazaiak (2-2). A hajrában újabb gólváltás következett, Juhász Roland a 80. percben ismét előnyhöz juttatta a magyarokat (2-3), ám az Effiong buktatásáért megítélt tizenegyesből Kaljevic a 86. percben egyenlített, és beállította a 3-3-as végeredményt. A fehérváriak nem játszottak jól, de teljesítményük ahhoz elég volt, hogy ne fenyegesse veszély a továbbjutásukat a szerény képességű ellenféllel szemben.

„Nyernünk kellett volna – mondta a lefújás után az M4 Sportnak a születésnapját a meccs napján ünneplő Juhász Roland, a fehérváriak csapatkapitánya. - Több a negatívum, mint a pozitívum a mai mérkőzésen, nem emlékszem, mikor kaptunk utoljára három gólt egy találkozón. A máltai találatokat egyéni hibák előzték meg, az első hazai gólnál hibáztam, örülök, hogy sikerült betalálnom a máltaiak kapujába. A 78. percben a fejesemet bent láttam, de ennek már nincs jelentősége. A következő körben mindegy, kivel találkozunk, de mindenképpen előre kell lépnünk, ha továbbra is versenyben akarunk maradni.”

A Videoton jövő csütörtökön a második kvalifikációs körben a feröeri Tórshavn és az észt Nomme Kalju párharcának győztesével találkoznak. Az első meccset otthon az észtek 2-1-re nyerték, a visszavágót most csütörtökön rendezik. 

A másik két magyar csapat csütörtökön lép pályára: a ferencvárosiak a hazai 2-0 után a lett Jelgavához látogatnak, a Vasas az idegenben elszenvedett 4-3-as vereséget követően fogadja az izraeli Beitar Jerusalem együttesét.

Szerző
Frissítve: 2017.07.05. 14:34