Újabb üzenet a múltat könnyen felejtő magyaroknak Brüsszelből

Publikálás dátuma
2017.07.05. 16:14
Éhező magyar menekültek a határnál 1956-ban - Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke párhuzamot vont napjaink migrációs helyzete és az 1956-os magyar menekülthullám között az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elmondott szerdai felszólalásában.

Mi történt volna, ha 1956-ban a svéd, a dán, a holland, a belga és a luxemburgi kormányfő, valamint a német kancellár azt mondják, hogy a magyarok nem tartoznak ide kulturálisan, ezek az emberek elfogadhatatlan módon megváltoztatnák a kultúránkat? - idézte Timmermanst az MTI.

A holland politikus, diplomata - akinek teljes neve: Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans - hozzátette: Büszke vagyok arra az európai örökségre, amelyben egy embertelen kommunista rezsim üldözöttjei menedéket találtak más európai országokban. 

Éhező magyar menekültek a határnál 1956-ban - Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Éhező magyar menekültek a határnál 1956-ban - Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

 

Szerző

Trump ma érkezik Lengyelországba

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:34
FOTÓ: GETTY IMAGES
Amerika felvirágzásának előmozdítása, az ország érdekeinek védelme, Amerika vezető szerepének gyakorlása – H.R. McMaster, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója így foglalta össze fehér házi tájékoztatóján az elnök második külföldi utazásának fő céljait.

Trump ma indul Varsóba, majd onnan érkezik Hamburgba, a G-20-as csoport idei csúcstalálkozójára. Meg nem erősített hírek szerint mégiscsak útba ejti Nagy-Britanniát (a hivatalos vizitet törölték, így skóciai golfklubját keresné fel), s végül Emmanuel Macron meghívására Párizsban lesz július 14-én, a francia nemzeti ünnepen.

A konzervatív lengyel kormány nagy sikerként könyvelheti el, hogy az új amerikai elnök Közép- és Kelet-Európából elsőként Lengyelországot keresi fel. Trump odahaza nem népszerű, de Varsóban bizonyára ünneplők fogadják, de ha mégsem, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt vidékről buszoztat fel embereket integetni. Trump tárgyal Andrzej Duda lengyel államfővel, s az amerikai elnök részt vesz a Három tenger országcsoport tanácskozásán, ahol 12 közép-európai, balti, illetve nyugat-balkáni állam vezetőivel is találkozik. Külön megbeszélést tart Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel, a Trimarium csoport társelnökével. Trump beszédet mond a Krasinski téren, a Varsói felkelés emlékművénél.

Az új amerikai elnök és a lengyel vezetés másként tekint Oroszországra, de Varsó számára a legfontosabb, hogy Trump Varsóban megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO fő biztonsági garanciája, a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye mellett. Az amerikai elnökben a lengyelek partnerre találnak az Európai Unió egységét aligha erősítő, felmelegített Trimárium-kezdeményezéshez. Washingont üzleti érdekek is vezérlik, Lengyelország amerikai harci gépek beszerzését fontolgatja, s méltatják majd a nemrég létesült lengyel LNG-terminált: a térségbe irányuló amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányok révén piacot teremt, s egyben Közép-Kelet-Európa energiafüggőségét csökkentheti az Egyesült Államok.

Szerző

Készenlétben az osztrák katonák

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:33
Ehhez hasonló páncélosok várakoznak Tirolban
Ausztria kész katonákat és páncélozott járműveket vezényelni a Brenner-hágóhoz, ha ilyen ütemben növekedik az Olaszországból érkező menekültek száma. 

Ezt egy a Kronen Zeitungban kedden publikált interjúban nyilatkozta Hans Peter Doskozil osztrák belügyminiszter. Hozzátette: négy Pandur páncélozott harcjárművet már Tirolba vezényeltek, s 750 katona vár készültségben a parancsra. A védelmi tárca vezetője szerint muszáj lesz őket kivezényelni az osztrák-olasz határra, ha nem csökken a Földközi-tengeren át érkező menekültek száma. Az interjú hamar visszhangot váltott ki a régióban, Ausztria olaszországi nagykövetét, Rene Pollitzert be is kérették az olasz külügyminisztériumba.

A régióban egyre súlyosabb a migrációs nyomás, erre panaszkodott vasárnap Marco Minniti olasz belügyminiszter is, aki azt mondta, 20 százalékkal többen menekültek lélekvesztőkön Olaszországba, mint tavaly ilyenkor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatása szerint az idei év első felében közel 85 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, Európába pedig összesen 101 ezren. Ez utóbbi szám elmarad a tavalyitól, akkor mintegy 231 ezer menekült érkezett Európába az év első felében.

Minniti ezért a hétvégén arra kérte az európai országokat, hogy enyhítsenek az Olaszországra nehezedő nyomáson, s fogadjanak mentőhajókat. A belügyminiszter szerint igazságtalan, hogy Olaszország fogadja egyebek között a nemzetközi segélyszervezetek, és az Európai Unió Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségének (Frontex) hajóit is. Minniti annak a lehetőségét is felvetette, hogy nem engedik be Olaszországba a segélyszervezetek hajóit, ám ennek katasztrofális következményei lennének, tekintve, hogy idén is több mint 2 ezren vesztették életüket, vagy tűntek el az út során.

Szerző