Kihirdették a magyar vízilabda-válogatott csapatát

Publikálás dátuma
2017.07.05. 17:12
A férfi vízilabda-csapat az Euro-liga negyeddöntőjében Forrás: Facebook/BVSC Zugló
Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 13 játékost, aki ott lesz a budapesti világbajnokságon. 

"Nehéz döntés volt, ráadásul a felkészülés során a koncepció is változott" - mondta a szövetség honlapjának a szakember. Hozzátette: folyamatosan alakult benne és stábjában a kép, s figyelték a játékosokat, gondolkoztak azon, hogy ki és miben lehet a csapat hasznára. Amikor egyre több posztra találta meg az emberek nagyobb részét, akkor is szempont volt, hogy a végső nagy harcba ki tud még extrát hozzátenni a gárda teljesítményéhez, amire a legnagyobb szüksége lehet a válogatottnak - árulta el. 

"Tudom, hogy egy-egy kerethirdetés során sorsok dőlnek el, így igyekeztem mindenkinek megadni a lehetőséget. - folytatta a szövetségi kapitány. - Mind az öt kimaradó jó benyomást tett rám, és mindannyiukra igaz, hogy a folytatásban következő hosszabb távú építkezés során is számítok majd rájuk." A keretben négy vb-újonc szerepel: Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Török Béla és Zalánki Gergő, közülük Mezeinek a budapesti vb lesz az első világversenye a felnőtt válogatottban.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:
Kapusok: Decker Attila, Nagy Viktor 
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő

A vizes vb-t július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

Szerző

A szociális támogatásokból von el a kormány, hogy azt az élsportnak juttassa

Publikálás dátuma
2017.07.05. 11:54
Magyarország - Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzés a budapesti Groupama Arénában, 2017 június 5-én - Fotó: Molnár Ádám, N
A keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amiben Orbán Viktor elrendeli, hogy a tavaly költségvetési maradványokból 90 315 000 forintot csoportosítsanak át a szociális támogatásokból a sporttámogatásokra - írja a 444.hu, amely a mellékelt táblázatot is publikálja. 

A kormányhatárazothoz csatolt táblázat szerint a Szociális humánszolgáltatók részére biztosított szociális- és gyermekvédelmi ágazati pótlék, és egyéb ágazati bérrendezéssel összefüggő támogatásoktól vonják el a pénzt a sporttevékenységek támogatására.  Ebből 90 millió a versenysportokra megy működési célú támogatásként, a maradék 315 ezer forintot pedig kincstári díjra és tranzakciós illetékre költik. Az átcsoportosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnal végre kell hajtania.

Szerző

Charles Gati: Aki nem teljesít...

Akik politikával foglalkoznak és naponta, óránként vagy a Twitter segítségével akár percenként követik a híreket, ritkán veszik észre, hogy az emberiség egy része mással foglalkozik. Többnyire sportról vitatkozik.

Engem a vízilabda és a kosárlabda érdekel. A vízilabda talán azért, mert hasonló a politikához: mindkettő átláthatatlan. Amikor X víz alá nyomja Y-t, X szinte ugyanabban a pillanatban mindkét karját az égbe emeli, hogy ártatlanságát elhitesse a bíróval. Színészkedik. A hatásos politikus is színészkedik: mást mond vagy tesz a nyilvánosság előtt és mást a színfalak mögött. A vízilabda és a politika közös vonása tehát az, hogy mindkettő színház a javából és mindkettő a fantáziánkra bízza az elemzés örömét.

Ennyit a vízilabdáról és a politikáról. Ami a kosárlabdát illeti, egy csapat érdekel, a New Yorki Knicks (magyar ejtésben „nix”). Amikor New Yorkban laktunk, az egyik kisfiam szenvedélyes Knicks drukker lett. Hamarosan együtt követtük a csapatról szóló beszámolókat. Mindketten a jóhírű játékosok mezét viseltük (ő mindig, én a hétvégén), ő a kőkemény védőt és lepattanószedőt, Charles Oakley-t kedvelte, én a magasságával is kiemelkedő centerjátékost, Patrick Ewingot. Az volt a Knicks utolsó hőskora. Azóta? (1) A csapat pocsékul szerepel. (2) Fiam tanulmányai során az egyetemi baseball csapat kapitánya lett – és elvesztette érdeklődését a kosárlabda és a Knicks iránt. Egyik közös témánk megszűnt! Én továbbra is, több mint két évtizede, szorgalmasan követem a híreket, ő már nem. Legalábbis így tűnt.

De a múlt héten a fiam elsőként továbbította a váratlan hírt: a Knicks tulajdonosa kirúgta a csapat elnökét, a híres-nevezetes Phil Jacksont. Képzeljék el, ez az ember edzőként 11-szer (!) vezette győzelemre a Chicago Bullst, majd a Los Angeles-i Lakerst az amerikai profi ligában (NBA); az 1970-es években mint fiatal játékos sem vallott szégyent a Knicks színeiben. Ám az utóbbi három évben, immár a Knicks elnökeként, csapnivaló döntéseket hozott. Az elavult ún. „háromszög” komplikált taktikáját próbálta ráerőszakolni az edzőre és a játékosokra. Önteltségében azt hitte, hogy mindenkinél mindent jobban tud. A csapat két legjobb játékosát elidegenítette a klubtól, új játékosok pedig nem akartak átigazolni a konfliktusokkal teli Knickshez.

Jackson kirúgásának hírét még a New York Times is első oldalára tette. Sorsa ugyanis hír is, esemény is, lecke is. Aki nem teljesít, az előbb-utóbb megbukik.

Utószó. Ide illesztek egy hétvégi hírt, a színfalak mögötti politikáról. A Magyarországon is ismert George Soros és felesége Southamptonban, a New York melletti nyaralóvárosban, együtt ünnepelte a Függetlenség Napját Ivanka Trumppal, az elnök befolyásos lányával és Jared Kushnerrel, az elnök vejével és főtanácsadójával. Ott volt még Kellyanne Conway, a Fehér Ház fő-szóvivője, Dina Powell, a Nemzetbiztonsági Tanács helyettes igazgatója, valamint Chuck Schumer, a szenátus Demokrata vezetője, Richard Cohen, a Washington Post élesen Trump-ellenes szemleírója, Steven Spielberg, a híres filmrendező és az amerikai elit sok más tagja.

Szerző
Charles Gati politológus