Itthon van a Green Holidays összes utasa

Publikálás dátuma
2017.07.05. 18:47
Minden Antalyában ragadt magyar utas hazatért. Illusztráció: Facebook
Szerdán összesen 569 ember érkezett haza a vasárnap fizetésképtelenné vált Green Holidays (GH) Törökországban rekedt utasai közül – jelezte Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője.

Ezt összesen három járattal oldották meg, az utolsó gép kora délután érkezett meg Antalyából Budapestre. Néhányan a történtek után is maradtak Törökországban. Ők önállóan szervezik maguknak ottani tartózkodásukat, másik irodával szerződtek, ezt a lehetőséget az utasok közel 10 százaléka választotta - fejtette ki.

Előzőleg az is kiderült, hogy múlt hét közepére a Green Holidays körül már kaotikussá váltak a dolgok. A csődöt jelentett magyar utazási iroda törökországi partnere, az Akdem Travel vezetője, Orhan Demirtas ugyanis beszámolt arról - az MTI jelentése szerint -, hogy múlt csütörtökön értesültek róla: a Green Holidays nem képes az utazások teljes összegét időben kifizetni számukra két repülőgép utasai után. Ezt jelezték, ám ekkor még gyors rendezést ígért a magyar cég. A hiányzó összeg azonban nem érkezett meg, holott ezt az előzőn túl még kétszer kérték. Ekkor már azt is jelezték: állítsák le az utasok utaztatását, mert átutalt pénz hiányában nem tudják a szállodákat sem kifizetni. Ehhez képest még vasárnap is jöttek új csoportok.

Hozzátette: mostanra rendeződtek a körülmények, a GH turistái közül egyetlen vendégnek sem kell fizetnie vasárnaptól a szállásért. Mindenki visszakapja a pénzét miután egyeztettek a magyar nagykövetséggel, és végül elmondható a biztosítás rendelkezésre áll, amely fedezi az utasok szállásköltségeit július 2-től.

Szerző
Frissítve: 2017.07.05. 21:42

Botrány a Soundon - Rendőrség: nem erőszakolták meg a lányokat

Publikálás dátuma
2017.07.05. 18:39
Forrás: Facebook/Balaton Sound
Semmi sem bizonyította, hogy szexuális erőszakot követtek volna el a kanadai DVBBS zenekar tagjai a múlt évi Balaton Sound fesztiválon. A duót és menedzserüket kábítószer birtoklásának vétségével gyanúsítják a várhatóan a napokban befejeződő rendőrségi eljárásban - közölte a rendőrség a honlapján a Zsaru magazinra hivatkozva szerdán.

A magazinnak Kasznár Gyula, a Siófoki Rendőrkapitányság vezetője a múlt nyáron történtekről elmondta: a Zamárdiban rendezett fesztivál főszervezője több fiatal lány egyidejű rosszullétéről értesítette őt, két fesztiválozó nő pedig elmondta, hogy három barátnőjük az egyik színpad mögötti úgynevezett backstage konténerrészlegében "bódult tüneteket produkált".

A DVBBS tagjai Forrás: Facebook/DVBBS

A DVBBS tagjai Forrás: Facebook/DVBBS

Az alezredes hozzátette, az érintetteket az egészségügyi sátorban ellátták, és megtudták, hogy előzőleg - a fesztiválról asszisztense és menedzsere társaságában sietősen távozó - DVBBS öltözőjében jártak vendégként.

Felmerült a gyanú, hogy a fiatal nők ismeretlen anyagot fogyasztottak és szexuális kényszerítés áldozatává váltak, ezért az országot elhagyni készülő zenészeket és kísérőiket elfogták a ferihegyi repülőtéren. A szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanúját erősítették a négy ember csomagjaiban talált pikáns intim segédeszközök és óvszerek is - tette hozzá.

A három nő nem emlékezett arra, hogy mi történt a konténerben, de tudatuknál lévő társaik sem számoltak be inzultusról. "A nőgyógyászati vizsgálatok szexuális cselekményt nem állapítottak meg" - hangsúlyozta a rendőrkapitány. Kitért arra, hogy a zenekar tagjait, az asszisztenst és a menedzsert a repülőtérről Siófokra vitték, de vallomást nem tettek, a gyorsteszt viszont csak az asszisztensnél nem mutatott ki droghasználatot.

Szunomár Csaba kiemelt fővizsgáló a lapnak elmondta: megtudták, "a zenekarnak szokása koncertje végén néhány nőt színpadra szólítani, majd lehetőséget adni nekik, hogy a backstage-ben beszélgessenek, koccintsanak velük". Hangsúlyozta, "semmi sem támasztotta alá azt a feltevést, hogy drogokkal, pszichoaktív szerekkel kábították volna el őket, rosszullétükre a leglogikusabb magyarázat az, hogy a 18-21 év közötti vékony nők szervezete megsínylette a tömény szeszesitalok fogyasztását".

Semmi sem bizonyította, hogy a zenekar tagjai szexuális bűncselekményt követtek volna el Zamárdiban, hirtelen eltűnésükre a botránytól való félelmük a magyarázat - mondta.  A fővizsgáló szólt arról is, hogy a kábítószer birtoklásával gyanúsított zenészek és menedzserük szabadlábon védekezhet, ha az ügyészség további vizsgálatot nem kér, akkor a rendőrség a napokban lezárja az eljárást.

Szerző

Horn Gyuláról emlékezett meg az MSZP és Gyurcsány

Publikálás dátuma
2017.07.05. 17:50
FOTÓ: Népszava
Horn Gyula, Magyarország volt miniszterelnöke ma lenne 85 éves. A 2013-ban elhunyt egykori kormányfőről a XIII. kerületben, az Újpesti rakpart 11. számú épületnél, majd a Gyermek téren álló egész alakos szobránál emlékeztek meg a szocialisták. Az angyalföldi önkormányzat vezetői, a képviselő-testület tagjai, a kerületi civil szervezetek képviselői, és Horn Gyula tisztelői mellett a megemlékezésen részt vett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László és Molnár Gyula pártelnök is. A harmadik magyar köztársaság 3. miniszterelnökének születésnapján Gyurcsány Ferenc is lerótta tiszteletét. A Demokratikus Koalíció elnöke felidézte, hogyan ismerte meg Hornt, és megerősítette véleményét, miszerint a volt kormányfő ma a DK tagja lenne.

A politikus domborműves emléktáblájánál megrendezett koszorúzás Papp János színművész szavalatával kezdődött, a jelenlévők József Attila:  Hazám című költeményét hallgatták meg. A megemlékezésen beszédet mondott Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, aki arra emlékeztetett, hogy Horn a Horthy-korszakban  született, nagyon szegény munkáscsalád sarjaként. "Egész életében elkísérte őt a nélkülözés, az éhezés, és a fázás emléke, amitől gyermekként sokat szenvedett. Életútja során a XX. századi magyar történelem minden poklát megismerte. Angyalföldi proliból világszerte elismert, számos nemzetközi kitüntetésben részesített államférfivá vált, de soha, egyetlen percre sem felejtette el, hogy honnan indult" - méltatta Magyarország egykori miniszterelnökét.

A megemlékezésen részt vett Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő, Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula pártelnök is.

A megemlékezésen részt vett Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő, Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula pártelnök is.

A Gyermek téren, Horn Gyula szobránál megrendezett ünnepi eseményen szintén Papp János szavalt, ezután József Attila: Thomas Mann üdvözlése című költeménye hangzott el, majd Földes György történész osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. A megemlékezés Horn Gyula szobrának megkoszorúzásával zárult - olvasható a XIII. kerületi önkormányzat honlapján.

Botka László és Molnár Gyula Horn Gyula szobránál

Botka László és Molnár Gyula Horn Gyula szobránál

Gyurcsány: "Nyugodj békében Gyula"

Horn Gyula születésnapjáról nem feledkezett meg Gyurcsány Ferenc sem. A DK-elnök Facebook-oldalán elmesélte, hogyan ismerte meg a volt miniszterelnököt. "Havonta lementem a parlamenti irodájába beszélgetni vele. Mindig felkészült volt. Legendás ákom-bákom nagybetűivel hosszú jegyzeteket készített, hogy mit akar nekem elmondani. Türelmes volt és én sem siettem. Nem volt benne tolakodás, számonkérés, végképp nem akart nyomást gyakorolni. Elmondta, hogy ő miként látja az éppen aktuális helyzetet, de rám bízta, hogy döntsek. Bátorított és támogatott. 

Horn akár lehetett volna régi vágású szocáldemokrata is. De nem az volt. Korábbi önmagát is meghaladó, határokat és falakat döntő, balközép európai demokrata lett. Nyilván emlékeznek: Szinte istenkáromlás volt, hogy elsőként felvetette a NATO-hoz való csatlakozás szükségességét és az Európai Unióba történő felvételünk történelmi követelményét. Nem tudom kategorizálni őt, de nagy pontatlansággal azt mondanám, hogy plebejus európai demokrata volt. Munkáspolgár. Ez is, az is. 
Nem akarok aktuálpolitizálni, de amikor pár hónappal ezelőtt azt mondtam, hogy ez a baloldaliságát őrző, mégis a világot jól értő pragmatista ember ma inkább a DK tagja lenne, komolyan gondoltam. Mert távol tartaná magát múltidéző politikai handa-bandázásoktól. Ismerte a múltat és értette a jövőt. 
Nyugodj békében Gyula. Nagy ember voltál" - emlékezett meg Hornról Gyurcsány Ferenc.

Szerző
Frissítve: 2017.07.05. 19:34