Kiszabadult egy elrabolt ENSZ-alkalmazott

Több mint két hónap után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet egy szakadár csoportja tegnap szabadon bocsátott egy elrabolt ENSZ-alkalmazottat. Herledy López elengedését a világszervezet kolumbiai információs központjának igazgatója, Helen Papper jelentette be. López jó egészségi állapotban van, Kolumbia keleti részén, San José de Guaviare térségében engedték el.

Herledy López az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának munkatársa (UNODC), 14 másik személlyel együtt május 3-án rabolták el Barranquillitából, egy Bogotától 350 kilométerre délkeletre lévő településről A FARC és a kolumbiai kormány békemegállapodása értelmében egy olyan projekten dolgozott, amelynek célja, hogy az illegális kokatermesztéssel foglalkozó, drogcsempészetből élő gerillákat a hagyományos, fenntartható növénytermesztéshez visszavezessék. Jurij Fedotov, az UNODC ügyvezető igazgatója közleményben mondott köszönetet Herledy López enengedéséért. Mint hangsúlyozta, az UNODC munkája nagyban hozzájárul a kolumbiai békefolyamat sikeréhez.

Szerző

Közel a Japán-EU-megállapodás

Japán és az Európai Unió ma várhatóan megállapodik arról, hogy néhány hónapon belül tető alá hozzák a szabadkereskedelmi megállapodást.

Abe Sinzo japán kormányfő Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyal, majd közösen utaznak Hamburgba a G20-ak tanácskozására. Tokió és az Európai Unió egyaránt sürgeti majd Donald Trumpot, hogy az Egyesült Államok ne fordítson hátat a szabadkereskedelmi egyezményeknek.

Trump – ahogy kampányában megígérte – már felmondta a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t, s nem kívánja folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval sem a TTIP-ről. Az amerikai elnök a Mexikóval és Kanadával érvényben lévő szabadkereskedelmi megállapodást, a NAFTÁ-t is fel akarta mondani, de ettől időközben visszakozott.

Az EU és Japán között még érdemi vitakérdések megoldatlanok, emlékeztetett a Reuters hírügynökség, a japán autókra kivetett vámokat az unió fenn akarja tartani, Tokió viszont az európai élelmiszerek, különösképpen a sajtok bevitelét korlátozná, az uniós versenytől tartva. Az élelmiszerek terén csak fokozatosan bontanák le a vámkorlátokat.

Kisida Fumio japán külügyminiszter már szerdán megbeszélést folytatott Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztossal, előzetesen azt mondta, „kemény tárgyalásokra” számítanak Brüsszellel, de Tokió eltökélt, hogy még a héten megkötik a politikai megállapodást az EU-val a szabadkereskedelmi egyezményről.

Szerző

G20 - Nagy balhék készülődnek Hamburgban

Publikálás dátuma
2017.07.06. 10:26
Fotók: Sean Gallup/Getty Images
Hamburgban nagy tüntetésekre készülnek a G20-csúcstalálkozó miatt. Pénteken kezdődik a legfejlettebb és a feltörekvő államok idei tanácskozása, amelyen első alkalommal vesz részt Donald Trump. Az amerikai elnök a taorminai G7-találkozón már bemutatkozott, Trump vonakodása miatt a megbeszélések messze nem volt olyan eredményesek, mint általában. Hasonlóan alakulhat a G20-ak tanácskozása is.

Német lapok szerint Angela Merkel eredetileg arra számított, Hillary Clintont köszöntheti majd Hamburgban, s a tanácskozás fő témája az országok közötti együttműködés – networking, azaz hálózatépítés –, ami a legkevésbé sem illeszthető össze az új amerikai elnök „Amerika mindenekelőtt!” programjával.

Hamburgban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Számos üzlet napokra bezárt. Csütörtökön és pénteken zárva maradnak a környékbeli iskolák.

A második legnagyobb német városban már a hétvége óta tüntetnek, összecsapások robbantak ki már vasárnap, amikor a rendőrség lebontotta a tiltakozók sátortáborát a városi parkban. Mintegy 600 ember kezdett hozzá a sátorveréshez a Deutsche Welle jelentése szerint, egy embert őrizetb vettek, sokan megsebesültek. Csütörtök délután „Üdvözlet a pokolban!” jelszóval vonulnak fel a tiltakozók, mintegy százezres nagy megmozdulásra számítanak, várhatóan az anarchisták és a balos tüntetők is kivonulnak. A hatóságok becslései szerint legalább 4-5 ezren lehetnek, akik erőszakcselekményeket követhetnek el. Várakozások szerint többszáz embert vehetnek őrizetbe a csúcs idején, az Elba folyó mentén ideiglenes szabadtéri börtönt alakítottak ki, ahol mintegy 400 embert tudnak elhelyezni. Mintegy 15 ezer rendőr lesz készültségben a csúcs idején Hamburgban.

Szerző