Előfizetés

Mexikói börtönlázadás - 28 halálos áldozat

Legkevesebb 28 ember veszítette életét egy mexikói börtönben kitört összecsapásban. A Guerrero állambeli Acapulcóban, a Las Cruces állami börtön legszigorúbban őrzött szárnyában, rivális bandák között tört ki hadakozás, noha nem tudni, hogy mi volt a kiváltó ok. 

Hajnali négykor kezdődött a lázadás, a rendőrséget és a katonaságot is kirendelték a verekedés megfékezésére. Sokan megsebesültek, az áldozatokat megkéselték, több foglyot lefejeztek. Guerrero az egyik legveszélyesebb mexikói állam, az illegális drogtermelés egyik központja. Az incidens Mexikó számára igen kínos, mivel éppen akkor történt, amikor Acapulcóba látogatott az amerikai belbiztonsági miniszter, John Kelly.

A mexikói börtönviszonyok elviselhetetlenek, a börtönök túlzsúfoltak, a La Cruces börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva. A helyi emberi jogi bizottság májusban kiadott éves jelentése már felhívta a figyelmet, hogy a börtönök vezetése nem gyakorol tényleges ellenőrzést, a foglyok önigazgatási rendszere pedig az erőszak és a korrupció melegágya. A bizottság 154 börtönt látogatott meg, ezek közül 71-ben a foglyok „uralkodnak”. Rendszeresek az összecsapások, júniusban az ország északi részén négy fogoly és három rendőr veszítette életét egy börtönlázadásban, márciusban négy foglyot mészároltak le a társai.

Feladta a hadakozást a Fehér Házzal - Lemondott posztjáról

Újabb személyi változás Washingtonban: majd fél évvel megbízatása lejárta előtt távozik a kormányzati etikai hivatal vezetője. Walter M. Shaub tegnap jelentette be, hogy lemond posztjáról, mivel másik állást talált.

Shaub volt a Trump-kormányzat egyik legeltökéltebb kritikusa. Donald Trump választási győzelme óta hadakozott a megválasztott, majd a beiktatott elnökkel, de nem sikerült meggyőznie, hogy az amerikai kormányzati etikai szabályok értelmében le kell mondania üzleti érdekeltségeiről. Trump mindössze látszatlépésre volt hajlandó, vállalkozásai vezetését a fiaira bízta, s megígérte, hogy nem beszél velük üzleti ügyekről. Ezzel azonban nem hárultak el az összeférhetetlenségi problémák, s Trump továbbra is részesül cégei profitjából. A Trump által kinevezett miniszterekkel is meggyűlt az etikai hivatal vezetőjének a baja. A 70 fős független kormányügynökség azonban csupán ajánlásokat tehet, nincs jogosítványa, hogy kikényszerítse a javaslatai végrehajtását. Trump pedig fütyült az etikai szabályokra.

A távozó tisztviselő egy pártok felett álló, választási szakértői szervezet, a Campaign Legal Center munkatársa lesz. Shaub úgy nyilatkozott, nem leváltották, hanem önként távozik, úgy érzi, új helyén több lehetősége lesz az etikai normák betartatása fölött őrködni.

Árat emelt a Mol

Publikálás dátuma
2017.07.07. 10:11
Népszava fotó
Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Az emeléssel a benzin és a gázolaj átlagára egyaránt 338 forintra emelkedett. Az üzemanyagok ára legutóbb július 5-én változott, bruttó 2-2 forinttal lett drágább a 95-ös benzin és a gázolaj. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.