Fideszes játszadozás a tűzzel

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:01
Vajda József, az Együtt képviselője aktivistákkal tüntette el a Soros-plakátokat a XVI. kerületben FOTÓ: Tóth Gergő
Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne – így zárta Orbán Viktor a Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének küldött válaszát. 

A kormányfő levelét péntek késő este hozták nyilvánosságra. Orbán közölte, minden erejével azon lesz, hogy megvédje Magyarország polgárait, a zsidó közösség tagjait is. Ugyanakkor az „illegális migráció” szerinte nemzetbiztonsági kérdés. Márpedig „aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben mi származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra való tekintet nélkül érvényesítjük a magyar állam politikai és jogi erejét. Ön sem akarhatja, hogy e tekintetben származásuk szerint különbséget tegyek Magyarország állampolgárai között." Előzőleg a Mazsihisz azt kérte a kormányfőtől, állítsa le az országot elborító „sorosozós” plakátkampányt, amely nem nyíltan antiszemita, de alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, antiszemita indulatokat keltsen. „Beigazolódtak legrosszabb félelmeink” – indokolta a Népszavának Heisler András, miért fordult a miniszterelnökhöz. A plakátokra több helyen zsidóellenes szövegeket firkáltak, két vidéki városban megbecstelenítették a vészkorszak áldozatainak emlékművét.

A Soros György elleni hecchadjáratot az izraeli nagykövet, Yossi Amrani sem hagyta szó nélkül. Közleményében hangsúlyozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján semmi jó nem származhat az ilyesmiből. A plakátok – egy bizonyos személy bírálatán túl – nemcsak szomorú emlékeket idéznek fel, de gyűlöletet és félelmet is szítanak. A nagykövet kijelentéseire reagálva a Szijjártó Péter külügyminisztériuma elővette a fideszes propagandaszöveget. Megismételte azt a tényekkel nem alátámasztható állítást, hogy Soros az általa finanszírozott szervezetek segítségével „illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra”.

A kormány nem sokkal azt követően árasztotta el az országot a Soros elleni plakátokkal, hogy Orbán „kivételes államférfiúként” méltatta Horthy Miklóst. A helyzet azért is kényes, mert hamarosan Budapestre várják Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Az izraeli ellenzék arra buzdítja Netanjahut, hogy tiltakozásul mondja le látogatását.

Padlóra ragasztott matricák
Nagy felháborodást váltott ki, hogy jól taposható módon a 49-es villamos padlóján is felbukkant két, Soros Györgyöt ábrázoló matrica – erről a 444.hu közölt olvasói fotót, amely szombati lapunkban is megjelent. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt állította a portálnak, hogy „eddig sem, és a jelenlegi kampány során sem rendelt padlón elhelyezhető hirdetéseket”.
Kérdéseinkkel megkerestük a BKV-t. Más szerkesztőségekhez hasonlóan a Népszava is azt a választ kapta: „A villamosokon társaságunknak nincs értékesítésre kerülő padlóreklám-felülete, így jelen esetben az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik”. A szóban forgó plakátokat eltávolították a padlóról.
Az Együtt szerint jó eséllyel jogsértően használják a kormánykampányhoz Soros György fotóját, amit az MTVA-tól vásároltak meg. Lapunk tavasszal írt arról: a BKV a reklámetikai kódexre és személyiségi jogokra (például a jó hírnévhez való jogra) hivatkozva nem engedélyezte, hogy járműveire kikerüljenek az Orbán Viktort is megjelenítő, „Ti dolgoztok. Ők lopnak.” feliratú jobbikos plakátok. Soros György a jelek szerint a közlekedési vállalatnak nem voltak ilyen aggályai.


Plakátokat vakart az Együtt Vajda Zoltán

Három helyszínen eltakarította a kormány gyűlöletplakátjait az Együtt XVI. kerületi képviselője és két tucat segítője. A rendőrség tudomásul vette és biztosította a rendezvényt, majd a plakáttakarításban résztvevőket igazoltatta és felírták az adataikat. A következő ilyen akció szerdán Újbudán várható, a Budafoki út közelében. Vajda Zoltán lapunak elmondta: vállalják a jogi következményeket.

- Mit értek el a vasárnapi akcióval?

- Ebből most valami mozgalomszerű indult el: az elmúlt félórában a Facebookon már jelezték, hogy második kerületben is hasonlót terveznek, Budafokon pedig van már egy bejelentett plakáteltávolítási akció. Mi is átnézzük, hogy a kerületben hol tudjuk eltávolítani a propagandaplakátokat.

- A Fidesz eddig nem reagált. Meglepte ez?

- Meghívtuk a takarításra a kerületi fideszeseket is, ha pikírt akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy csalódott vagyok, mert nem jöttek el. Viszont sokkal többen jöttek, mint amire számítottam. Talán öt-hat embert ismertem a negyvenből, aki jött, hozott vödröt, kaparóeszközt. A rendezvényt biztosító rendőrök hihetetlenül udvariasan jártak el, megvárták, hogy eltávolítsuk a plakátokat és utána vették fel az adatainkat. A rendezvény előtt pár mondatban mindenkinek elmondtam, hogy mi a jogi helyzet és mindenki ennek tudatában fogott neki a nagytakarításnak.

- Azért a felírt személyes adatok alapján a plakátot kihelyező propagandaminisztérium most kártérítést kérhet önöktől.

- Azt tudom mondani: hajrá! A tárcát Rogán Antal vezeti. Ha ez a bűnöző pereskedni akar, állok elébe.

Lásd még: Eltüntették a Soros-plakátokat (Fotók)

B. Z.

Szerző

Nem kérnek az újításból az Újpest-drukkerek

Publikálás dátuma
2017.07.09. 23:13
FOTÓ: Tóth Gergő
Közel kétezer Újpest-drukker tüntetett a labdarúgócsapat új logója miatt szombaton, a Megyeri úton. A klub korábbi játékosa kommunikációt sürget, békés rendezést vár. A drukkerek tüntetéséről készített képeinket ide kattintva nézheti meg!

Akár a bajnoki idényt megelőző visszaszámlálás és esélylatolgatás jegyében is telhetett volna a kellemes nyári délután, mégsem arról szólt.

Alig egy héttel a labdarúgó NB I szombati rajtja előtt ugyanis nem elsősorban a szurkolói csoportok által előre bejelentett demonstráció hírére zárt kapussá nyilvánított, Vác elleni edzőmeccs miatt érkezett az egységesen fehér pólót viselő drukkerhad a Szusza Ferenc Stadionhoz. A szurkolók – köztük fiatalok és idősek, családok, sportolók és közéleti szereplők – a klub hagyományait megelevenítő embléma váratlan és egyoldalú, hét eleji megváltoztatása miatt emelték fel a hangjukat. Immáron nem csak a virtuális térben, az interneten, ahol a bejelentés óta szüntelen a tiltakozás, hanem az utcán is. Az egyébként békés mederben zajló tüntetésen elhangzott, hogy a fanatikusok a nekik nem tetsző döntés ellenére sem bojkottálják a találkozókat, ám a drukkerek egyértelmű üzenetekkel fejezték ki óhajukat az újítást kiötlő klubvezetés felé: nem kell új címer.

Mások mellett a később a Népszavának nyilatkozó Urbán Flórián, az Újpest egykori labdarúgója is beszédet mondott az összegyűlt tömeg előtt. A korábbi 40-szeres válogatott érzelmektől fűtött megnyilatkozását a belga tulajdonosnak, Roderick Duchateletnek címzett, flamandul megfogalmazott üzenettel zárta: „Alstublieft, Meneer, ga naar huis!” Magyarul mindez annyit tesz: Kérem, uram, menjen haza!

„Egyszer sem hallhattunk indokot, hogy ezért vagy azért szeretnének cserélni, csak egyik pillanatról a másikra azt mondták, hogy új címer van. Ezt nem lehet megtenni egy olyan klubbal, amely olyan tradíciókkal rendelkezik, mint az Újpest. Kommunikációra van szükség. Ha erre nem hajlandó a tulajdonos, ahogy ezt ezúttal is lehetett látni, a szurkolók megmozdulnak” – nyilatkozta lapunknak Urbán. – Ez a címer fejezi ki a hagyományainkat, a tradícióinkat. Olvastam, hogy nemrégiben Angliában, a Tottenhamnél annyit módosítottak, hogy a logó alján szereplő latin szöveget levették, ettől függetlenül viszont az embléma megőrizte jellegét. Lehetett volna kommunikálni, s ha már ennyire címert akar valaki cserélni, azt meg kellett volna beszélni. Vagy legalább azt, hogy mi miért történik. Látható, közellenség lett a tulajdonos és az ügyvezető asszony, akik most egy néppel szaladtak szembe – közölte.

Noha a "nép" az egy órán át tartó tiltakozás közben többször azt skandálta, hogy bemenne a klubházba, s ott vonná kérdőre a belga tulajdonost vagy a többször idézhetetlen stílusban szidott ügyvezető igazgatót, Gyarmati Esztert, Urbán szerint a vezérszurkolók részéről egyértelműen jó döntés volt, hogy ezt nem tették meg. „Az nem megoldás, hogy erőszakkal betörünk, békés rendezésre kell törekedni. Korábban is elmondtam: a tulajdonosnak le kell ülni a szurkolói csoportok vezetőivel és meg kell beszélni ezt a dolgot. Pontosan tudom: sokaknak ez a klub az életük, e címer alatt nőttek fel, ahogy én is. Ezen nem lehet így, egyik napról a másikra változtatni” – hangsúlyozta a lila-fehérek kedvence.

Egyébként miután a tüntetés szervezett része véget ért, előkerült a labda is. Egy a mentőkapuk rácsain túlról leskelődő szurkolóknak integető játékosok kezében volt, míg egy másikat a drukkerek egyik, kört alkotó csoportja járatott lábról lábra; merthogy a fanatikusok nem tágítottak. Hiába volt vagy 30 fok árnyékban, a szurkolók – jobb híján – a rácsokon túlról, az ürességtől kongó aréna mellől követték, amint az idénykezdésre hangoló kedvencek 3-1-re legyőzték a másodosztályú Vácot – még a megszokott, visszakövetelt klubcímerrel a mezükön.

Szerző

Nyert a Vasas Dorogon

Felkészülési mérkőzésen 2-1-re nyert a Vasas a másodosztályú Dorog otthonában vasárnap. Az Európa-ligától csütörtökön, a Beitar Jeruzsálem ellen elveszített párharcot követően búcsúzó angyalföldiek az utolsó edzőmeccsüket játszották a labdarúgó NB I hétvégi rajtja előtt. Dorogon a friss igazolások közül Vít Benes, Lubos Kamenár, Jan Simunek is a kezdőcsapatban kapott helyet.

Szerző
Témák
NB I Vasas Dorog