Előfizetés

Emlékfoszlányok Feketetóról

R. A.
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:48

Cserepes Károly neve a fiatalabb nemzedéknek sajnos már nem sokat mond, pedig őt tekinthetjük a magyar világzene előhírnökének. A 66 éves zeneszerző-hangszerelő a Kiss Ferenccel közösen alapított Vízöntő folkzenekarban vált ismertté, majd koncertalbumokat, színházi és filmzenéket, szerzői lemezeket, változatos performanszokat hozott létre. Kidolgozott egy alternatív zeneesztétikai módszert (ezt régóta tanítja is), s megalapította az Ipomea Műhely színpadi formációt. A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került új albuma, a Blacklake címe a nyugat-erdélyi Feketetó (Negreni) községre, az ottani hétvégi vásárok régi hangulatára utal. Néha olyan, mintha egy nyolcvanas években forgatott dokumentumfilm kísérőzenéje lenne, máskor autonóm – de szürreális, a valóságtól szándékosan elemelt – zenei szövet formálódik. Magyar, román és cigány, olykor balkáni hangszeres népzenei motívumokból indul ki – úgy, hogy az archív felvételeket minden esetben érintetlenül hagyja, de beágyazza egy modern, leginkább az ambientre emlékeztető hangzásvilágba. Szűrőkkel, zengetéssel, szokatlan vágásokkal dolgozik. Olyan legendás muzsikusok felvételeit használja fel, mint az erdélyi Fodor „Neti” Sándor, a cigányzenész Csányi Matyi vagy a Muzsikásban játszó Éri Péter. A végeredmény mestermű – felesleges fanyalogni, hogy ez aztán tényleg „rétegzene”.Lemondta szombathelyi koncertjét a világhírű zongorista

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:47
Martha Argerich FOTÓ: Ernesto Ruscio/Getty Images

Egészségügyi okokból lemondta hangversenyét a világhírű argentin zongorista, Martha Argerich. Így a Szombathelyen zajló Bartók Fesztivál holnap esti nyitókoncertjén ősbemutatót láthat a közönség: Wolf Péter Utazás című művének kamarazenei átiratát először hallhatja majd a nagyérdemű a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában. A bemutató mellett Bartók: Divertimentó, Britten: Simple Symphony és Liszt: Angelus című művei is elhangzanak majd. 

1998-as felvétel FOTÓ: Erich Auerbach/Hulton Archive

1998-as felvétel FOTÓ: Erich Auerbach/Hulton Archive

Szentendre felett az ég

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:47

Megfestett ég - klasszikus és új képek alcímmel nyílik kiállítás a Szentendrei Képtárban július 13-án. A tárlatot Golda János építész nyitja meg, közreműködik Karácsony János.