Előfizetés

MSZP: Orbán Viktor és Kövér László választási csalást követett el (videó)

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.07.10. 14:56
Nyakó István FOTÓ: Népszava
Az MSZP feljelentést tett, amiért a Fidesz 2010-ben töredékáron kapott plakáthelyeket és hazudott az Állami Számvevőszéknek is a plakátköltéseiről. Nyakó István szóvivő szerint nyilvánvaló, hogy a Fidesz legfőbb ügyésze el fogja kenni az ügyet, ám dokumentálni szeretnék, hogy a Fidesz csalt, Polt Péter pedig bűnt pártol.

„Az MSZP azért tesz feljelentést, hogy a Legfőbb Ügyészség dokumentáltan elkövesse a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolást" – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője a fővárosi Markó utcában, mielőtt egy jókora fehér „MSZP" és „Polt Péter" feliratú borítékban leadta volna a feljelentését a 2010-es választási és plakátcsalási ügyben.

A szocialista párt azután döntött feljelentés mellett, hogy a 24.hu megírta: a 2010-es választások előtt a Simicska-cég, a Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakát- és citylight kampányát. A portál birtokába került elszámolás tanúsága szerint a cég lényében fillérekért adta a szolgáltatást a Fidesznek: 2010 áprilisában 4700 darabos óriásplakát-kampányt vezényelt le a Mahir, ami ma listaáron körülbelül 1 milliárd forintot is elkérhetne, de ténylegesen is legalább 7-800 millióba került. Ám a Fidesznek végül csak 98 millió forintot számlázott ki a cég. Csakhogy a pártok gazdálkodását is figyelő Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Fidesz ebből is csak 35 milliót vallott be. Így tudott ugyanis a Fidesz a párttörvényben meghatározott 404,8 millió forintos kampányplafon alatt maradni.

„A bizonyítékok önmagukért beszélnek: a Fidesz 2010-ben egy jól dokumentált választási plakátcsalást és költségvetési csalást követett el" - mondta Nyakó, aki szerint túl azon, hogy feketén is kihelyeztek több ezer plakátot – több került ki a hirdetőoszlopokra, amit a kataszterben szerepelt – a legalább 7-800 milliós kampányköltésből végül csak 90 millió lett kiszámlázva a Fidesznek. Azaz: szerinte súlyos áfacsalás is történhetett. Ezen túlmenően költségvetési csalást is elkövethettek, mivel ha a Fidesz bevallotta volna az ÁSZ-nak a teljes, 98 milliós plakátköltését, úgy 60 milliárddal túllépett volna a kampányköltési keretet, így törvény szerint a dupláját, 120 milliót kellett volna befizetniük.

„A Fidesz 2010-es alapszabálya szerint a plakát és kampányköltségről csakis Fidesz országos elnökség döntött, azaz Orbán Viktor. A kampányelszámolásokat pedig a Fidesz országos választmánya, a Kövér László által elnökölt testület hagyta jóvá. A csalások két fő szervezője tehát az ország két legfőbb közjogi méltósága, a miniszterelnök és a házelnök volt" - mondta Nyakó. „Normális országban nem nekem kellene ismertetnem ezeket a tényeket, hanem a legfőbb ügyésznek – fűzte hozzá a szóvivő. „Azonban tudjuk, hogy Polt Péter sima pártkatona. Amíg a legfőbb ügyész is tudja, hogy a kormányváltás után büntetés vár rá, addig nem fog semmit tenni azért, hogy a pártot, ami őt hatalomra emelte legalábbis vádlottként a bíróságra adja" - fogalmazott a szóvivő, majd benyújtotta feljelentését a vádhatóság épületében.

Árt a gyógyszereknek a forróság

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.07.10. 14:27
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock

A magas hőmérséklet árt a gyógyszereknek: általában gyorsul a készítmények hatóanyagainak bomlása, így megváltozhat a terápiás hatásuk. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása – figyelmeztet a gyógyszerhatóság. Éppen ezért arra kérik az orvosságot szedőket, hogy mindig olvassák el a betegtájékoztatót. Ez valamennyi készítmény dobozában megtalálható, s egyebek mellett jelzik azt is, hogy egy-egy gyógyszert milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni.

A felhasználhatóság ideje (gyakran Felh.:/Exp. rövidítés után a dobozon) mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A forgalomba hozatali engedély jogosultjai, azaz a gyógyszercégek csak az előírt tárolási körülmények mellett, a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát termékeik minőségéért. Fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig az eredeti dobozban tartsák, így szükség esetén azonnal „kéznél van" a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az OGYÉI arra kéri a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható tárolási információkat.

A gyógyszerek hatályos kísérőiratai – azaz az alkalmazási előírás, a betegtájékoztató és a címkeszöveg – az OGYÉI honlapján megtalálható gyógyszeradatbázisból elérhetőek.

Hőségben semmilyen gyógyszert nem szabad ablakban, autóban, esetleg sugártó hőhatásának kitenni, mert hő hatására megváltozhatnak a gyógyszerek tulajdonságai, módosulhat a hatóanyag és a segédanyagok stabilitása, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság. Tárolás szoba-hőmérsékleten (25-30°C): azon készítmények csomagolásán, amelyek a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, – pl. tabletták, kapszulák – nincs feltüntetve különleges tárolási utasítás. Így esetükben nem kell különösen óvatosnak lenni.
Hűtőben csak akkor tárolható a gyógyszer, ha ezt a dobozában lévő betegtájékoztató nem tiltja. Ha a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, például egyes injekciók kifagyhatnak, átkristályosodhatnak. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is. Fagyasztóban kizárólag az a gyógyszer tárolható, amelynek dobozán ezt jelzik.

Tárolás gyermekektől elzárt helyen: hőmérséklettől független, fontos szempont. Célszerű zárható gyógyszeres szekrényt tartani a lakás hűvös, száraz, napfénymentes részén, gyerekek számára nem hozzáférhető módon. Ha nincs zárható szekrény, gondoskodjunk akkor is arról, hogy a tabletták, szirupok ne legyenek hozzáférhetőek a gyermekek számára. Nem szabad, hogy gyermekek akár tévedésből, akár egyszerű kíváncsiság miatt bevegyenek számukra érdekes tablettákat, igyanak a gyógyszeres szirupból.

Vannak nem szokványos csomagolású készítmények, így például a tartályos inhalátorok: ezek legfeljebb 30°C-on tárolandók, fagytól, hő- és napsugárzástól védeni kell. Mint a legtöbb túlnyomásos tartályban, a gyógyszer hatása csökkenhet, ha a tartály hideg. A tartályt nem szabad összetörni, kilyukasztani vagy elégetni, még akkor sem, ha látszólag üres. Inzulintartalmú injekciók, injekciós tollak: Felbontás előtt hűtőszekrényben (2-8°C) tárolandók, de nem fagyaszthatók! Használat közben, vagy ha a beteg tartalékként magával hordja szobahőmérsékleten (max. 25°-30°C-on) tárolandók. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint minden esetben óvni kell! A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget, patront tartsuk a dobozában, penek esetén az injekciós toll kupakját tartsuk az injekciós tollon.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy stb. – nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van! E jelenségek általában olyan minőségi változást jeleznek, ahol a hatás elmaradása, és/vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következmény.

Bagolyzárlat a villanypóznán

Tíz baranyai településen volt kisebb-nagyobb áramszünet a napokban.

– Egy bagoly okozott zárlatot a Komló-Pécsújhegy 22 kV-os középfeszültségű hálózatunkon, mondta el a bama.hu-nak Egyházi Nikoletta, az E.ON Zrt. szóvivője. Az ebből adódó üzemszünet hosszabb ideig érintette Maráza, Kékesd, Fazekasboda, Nagypall, Szilágy, Martonfa településeket, valamint Hosszúhetény és Pécsvárad egyes részeit, rövidebb ideig pedig Nagykozárt és Bogádot. A hibahely behatárolása során a cég munkatársai kapcsolásokat végeztek, mely kapcsolásokat érzékelték az ügyfelek.

Részletek itt!