Előfizetés

Hat esztendő nem idő…

Vas András írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:54
Fotó: Getty Images/ Srdjan Stevanovic
Hanga Ádám a San Antonio-é, de a válogatott játékos Európában marad.

Lassan csepegnek a hírek Hanga Ádam jövőjével kapcsolatban: a spanyol Baskonia játékosával kapcsolatban több helyen megjelent, hogy pályafutását az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben folytathatja, hiszen tengerentúli játékjogával a San Antonio Spurs rendelkezik, melybe vélhetően simán beférne az idén az Euroliga legjobb védőjének választott, s a spanyol bajnokság álomcsapatába is bekerült magyar. A pályafutása eddigi legjobb szezonját maga mögött tudó hátvéd helyzetét azonban nehezíti, hogy az NBA-ben a csapatok csak egy bizonyos összeghatárig költhetnek játékosaikra, vagyis a keretet úgy kell összeállítani, hogy tagjai beférjenek az úgynevezett fizetési sapka alá. A San Antoniónál a sztárok – többek között Kawhi Leonard, Pau Gasol, Tony Parker, Danny Green, LaMarcus Aldridge – azonban elviszik a summa nagy részét, ráadásul a Spurs a napokban igazolta le két évre 17 millió dollárért a kétszeres világbajnok kiscsatár Rudy Gayt a Sacramentóból, nagyjából kimerítve a sapka adta lehetőségeit.

Fotó: Getty Images/ Srdjan Stevanovic

Fotó: Getty Images/ Srdjan Stevanovic

Ezek után nem meglepő, hogy a játékos elfogadta a Barcelona anyagilag és szakmailag is kecsegtető ajánlatát, a három évre szóló szerződést 7,5 millió euróért, mégsem biztos, hogy vált, mert jelenlegi klubja, a Baskonia is pont ennyit kínált neki.

Az NBA-ben megszokott, hogy a csapatok kiválasztanak ugyan valakit a játékosbörzén, ám aztán évekig lehetőséget sem adnak nekik, hogy bizonyítsák, érdemes volt lefoglalni a játékjogukat. A San Antonió-i Pounding The Rock éppen Hanga kapcsán gyűjtötte össze azokat a játékosokat, akik még a magyar hátvédnél is többet vártak rá, hogy csapatuk szerződést adjon számukra. A szerb Zseljko Rebracsát 1994-ben választotta ki a Seattle SuperSonics, ám a center ezek után még hét évig játszott az olasz Trevisóban, majd a görög Panathinaikoszban, mielőtt – miközben játékjoga megjárta Minnesotát és Torontót – 2001-ben, 29 évesen bemutatkozhatott a Detroit Pistonsban. Öszesen hat szezon jutott neki, s a Pistons mellett Atlantában és Los Angelesben a Clippersnél is bizonyította, kár volt olyan sokáig Európában hagyni.

Hasonlóképpen hét szűk esztendő jutott az orosz Szasa Kaunnak, aki szintén Seattle-be került a draftról, csak éppen 2008-ban. A játékjogát aztán elcserélték Clevelandbe, ahol azonban nem tartottak rá igényt. Egészen 2015-ig, amikor is az a David Blatt lett a főnök a Cavaliersnél, aki korábban az orosz válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, s szerzett bronzérmet a londoni olimpián csapatával, melynek Kaun is tagja volt. A center így szerződést kapott, a szezon végén pedig bajnoki aranygyűrűt nyert: azt senki sem állította, hogy LeBron James mellett ő volt a tavalyi nagydöntő hőse, de 95 percet játszott a Golden State Warriors elleni, 1-3-ról megfordított, hétmeccses fináléban. Aztán az idei szezonra már nem marasztalták…

A legtovább a a Kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja, a litván Arvidas Sabonis böjtölt. A nyolcvanas évek egyik legjobb európai játékosát már 1985-ben kinézte magának az Atlanta Hawks, ám mivel az akkor még szovjet óriás nem töltötte be 21. életévét, a korabeli szabályok alapján érvénytelenítették a Sólymok választását. A vajkezű center játékjogának így egy év múlva a Portland örülhetett. Hivatalosan persze nem igazolhatott a Szovjetunióból az Egyesült Államokba, a szöuli olimpia – melyen aranyat nyert – után is csak Spanyolországba mehetett – igaz, ebben krónikus lábsérülése is közrejátszott. Harmincegy évesen, kilenc évvel draftolása után aztán mégiscsak kellett a Portlandnek, ahol – egy szezonnyi kaunasi kitérő kivételével – hét idényt húzott le 12 pontot és 7,3-as lepattanót átlagolva.

Mindezek alapján Hanga Ádámnak még véletlenül sem kell lemondania a tengerentúli karrierről, pláne, ha a következő idényben is sikerül úgy teljesítenie klubjában, mint az idén a Baskoniában. Azt egyelőre nem tudni, melyik csapatban szánnak neki vezérszerepet – a zuhanyhíradó szerint a spanyol Barcelonában vagy a török Anadolu Efesben köthet ki, előbbire nagyobb az esély –, az viszont biztos, ott lesz az Európa-bajokságra készülő magyar válogatott júliusi edzőtáborában.

Chris Froome-nak áll a zászló

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:53
FOTÓ: GETTY IMAGES/ CHRIS GRAYTHEN
Egy hét elteltével a címvédő brit kerekes viseli a sárga trikót a Tour de France-on.

Kilenc szakaszt követően tegnap szünnapot tartott a Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny mezőnye. A címvédő Chris Froome a 6. etapot követően vette át az összetettben vezetőnek járó sárga trikót csapattársától, Geraint Thomastól, aki vasárnap kulcscsontját törte. A brit elveszítette legfontosabb segítőjét, ám a riválisok is megfogyatkoztak: Richie Porte kulcscsont- és medencetörést szenvedett, Robert Gesinknek csigolyája sérült meg, Alejandro Valverde pedig még az első etapon bukott akkorát, hogy nem tudta folytatni a versenyt.,

Froome legnagyobb riválisának a 2015-ös Vuelta-győztes Fabio Aru tűnik, aki már az első héten megmutatta, kiváló formában van. Nem úgy Nairo Quintana, aki a Girón megszerzett második helye után közel sincs olyan jó állapotban, mint remélte. Jelen állás szerint a korábbi kétszeres győztes, Alberto Contador sem fog beleszólni a végső győzelemért folyó harcba, lévén több mint öt perc hátrányban van.

A sprinterek versenye érdekesen alakul: Peter Sagan zsinórban hatodik zöld trikójáért érkezett a Tourra, s meg is nyerte a 3. szakaszt. Másnap azonban a befutónál összeakadt Mark Cavendishsel, a zsűri pedig kizárta a versenyből. Mindez annak fényében volt meglepő, hogy a Forma-1-es Sebastian Vettel megúszta ejnye-bejnyével, hogy szándékosan nekiment Lewis Hamiltonnak. Egyes összeesküvés-elméletek szerint a zsűri, egy hazai versenyzőnek, Arnaud Demare-nak akarta javítani esélyeit a győzelemre, ám mivel vasárnap limitidőn túl ért célba, így ma már nem állhat rajthoz.

Címervita - Perelhet az UTE

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:51
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Akár jogi úton is kész megvédeni a régi címert az Újpesti Torna Egylet, többek között ez derült ki az egyesület tegnap kiadott közleményéből. Az egyesület így reagált az újpesti futballklubot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának, a belga Roderick Duchatelet-nek a döntésére a címer megváltoztatásáról.

"Az Újpesti Torna Egylet - a szurkolók jelentős többségének (több mint 90%-nak) akaratával összhangban - mindent megtesz a jogszerűtlen, az egyesület tradícióját sértő címerhasználat megszüntetése érdekében" - kezdődik az egyesület közleménye, amely ezután felsorolja, mit tett az elmúlt években a labdarúgók érdekében. A felsorolásban megemlítik 2014-et, amikor az önkormányzat segítségével sikerült megmenteni a futballklubot a kizárástól és a visszasorolástól a legalacsonyabb osztályig, a BLSZ IV-ig. Egy évvel később 800 millió forintos támogatást kaptak a labdarúgók az egyesülettől a stadion felújítására, idén tavasszal pedig a pályafűtési rendszer kialakítására kapott 100 millió forintot az újpesti labdarúgás. 

"Az UTE 18 éve nem üzemeltetője a felnőtt labdarúgó csapatnak, de kisebbségi tulajdonosként mindig az újpesti felnőtt labdarúgás működését tartotta szem előtt, nem csak hangzatos szólamokban, hanem konkrét cselekedetekben. A címer használattal kapcsolatban a jogi helyzet rendezett, használata a felnőtt labdarúgó csapat számára ingyenes, a hasznosításról a felek egybehangzó akaratának megfelelően 2025-ig szerződés rendelkezik. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a hasznosításból az UTE-nak az elmúlt öt évben (a Duchatelet éra alatt) 0 Ft bevétele származott" - folytatódik a közlemény.

Az egyesület ezek után nyomatékosan felszólítja Duchatelet-t és Gyarmati Esztert, a futballklubot működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját arra, hogy továbbra is a régi címert használják a labdarúgók.

Lapunk egész nap próbálta elérni Gyarmatit, akinek a telefonja ki volt kapcsolva, sms-üzeneteinkre sem reagált.

Szombaton mintegy kétezer újpesti szurkoló tüntetett az újpesti stadionnál az új címer ellen, melyet július 3-án mutatott be a futballklub.