Előfizetés

Chris Froome-nak áll a zászló

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:53
FOTÓ: GETTY IMAGES/ CHRIS GRAYTHEN
Egy hét elteltével a címvédő brit kerekes viseli a sárga trikót a Tour de France-on.

Kilenc szakaszt követően tegnap szünnapot tartott a Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny mezőnye. A címvédő Chris Froome a 6. etapot követően vette át az összetettben vezetőnek járó sárga trikót csapattársától, Geraint Thomastól, aki vasárnap kulcscsontját törte. A brit elveszítette legfontosabb segítőjét, ám a riválisok is megfogyatkoztak: Richie Porte kulcscsont- és medencetörést szenvedett, Robert Gesinknek csigolyája sérült meg, Alejandro Valverde pedig még az első etapon bukott akkorát, hogy nem tudta folytatni a versenyt.,

Froome legnagyobb riválisának a 2015-ös Vuelta-győztes Fabio Aru tűnik, aki már az első héten megmutatta, kiváló formában van. Nem úgy Nairo Quintana, aki a Girón megszerzett második helye után közel sincs olyan jó állapotban, mint remélte. Jelen állás szerint a korábbi kétszeres győztes, Alberto Contador sem fog beleszólni a végső győzelemért folyó harcba, lévén több mint öt perc hátrányban van.

A sprinterek versenye érdekesen alakul: Peter Sagan zsinórban hatodik zöld trikójáért érkezett a Tourra, s meg is nyerte a 3. szakaszt. Másnap azonban a befutónál összeakadt Mark Cavendishsel, a zsűri pedig kizárta a versenyből. Mindez annak fényében volt meglepő, hogy a Forma-1-es Sebastian Vettel megúszta ejnye-bejnyével, hogy szándékosan nekiment Lewis Hamiltonnak. Egyes összeesküvés-elméletek szerint a zsűri, egy hazai versenyzőnek, Arnaud Demare-nak akarta javítani esélyeit a győzelemre, ám mivel vasárnap limitidőn túl ért célba, így ma már nem állhat rajthoz.

Címervita - Perelhet az UTE

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:51
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Akár jogi úton is kész megvédeni a régi címert az Újpesti Torna Egylet, többek között ez derült ki az egyesület tegnap kiadott közleményéből. Az egyesület így reagált az újpesti futballklubot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának, a belga Roderick Duchatelet-nek a döntésére a címer megváltoztatásáról.

"Az Újpesti Torna Egylet - a szurkolók jelentős többségének (több mint 90%-nak) akaratával összhangban - mindent megtesz a jogszerűtlen, az egyesület tradícióját sértő címerhasználat megszüntetése érdekében" - kezdődik az egyesület közleménye, amely ezután felsorolja, mit tett az elmúlt években a labdarúgók érdekében. A felsorolásban megemlítik 2014-et, amikor az önkormányzat segítségével sikerült megmenteni a futballklubot a kizárástól és a visszasorolástól a legalacsonyabb osztályig, a BLSZ IV-ig. Egy évvel később 800 millió forintos támogatást kaptak a labdarúgók az egyesülettől a stadion felújítására, idén tavasszal pedig a pályafűtési rendszer kialakítására kapott 100 millió forintot az újpesti labdarúgás. 

"Az UTE 18 éve nem üzemeltetője a felnőtt labdarúgó csapatnak, de kisebbségi tulajdonosként mindig az újpesti felnőtt labdarúgás működését tartotta szem előtt, nem csak hangzatos szólamokban, hanem konkrét cselekedetekben. A címer használattal kapcsolatban a jogi helyzet rendezett, használata a felnőtt labdarúgó csapat számára ingyenes, a hasznosításról a felek egybehangzó akaratának megfelelően 2025-ig szerződés rendelkezik. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a hasznosításból az UTE-nak az elmúlt öt évben (a Duchatelet éra alatt) 0 Ft bevétele származott" - folytatódik a közlemény.

Az egyesület ezek után nyomatékosan felszólítja Duchatelet-t és Gyarmati Esztert, a futballklubot működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját arra, hogy továbbra is a régi címert használják a labdarúgók.

Lapunk egész nap próbálta elérni Gyarmatit, akinek a telefonja ki volt kapcsolva, sms-üzeneteinkre sem reagált.

Szombaton mintegy kétezer újpesti szurkoló tüntetett az újpesti stadionnál az új címer ellen, melyet július 3-án mutatott be a futballklub.

Wimbledon - Búcsúzott a női világelső

Publikálás dátuma
2017.07.10. 23:30
Angelique Kerber Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A nyolcaddöntőben kiesett a wimbledoni tenisztornán a női világranglistát vezető német Angelique Kerber. A 29 éves világelsőt a spanyol Garbine Muguruza győzte le több mint kétórás csatában 4:6, 6:4, 6:4-re. Ezzel az is eldőlt, hogy a torna után már nem a német játékos vezeti majd a női világranglistát. A brit Johanna Konta szintén három szettben bizonyult jobbnak a francia Caroline Garciánál (7:6, 4:6, 6:4), ezzel 33 év elteltével ő az első szigetországi női játékos, aki nyolc között van Wimbledonban.

Fotó: Getty Images/ Michael Steele

Fotó: Getty Images/ Michael Steele


Szintén három játszmás meccsen kényszerült búcsúra Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova: a negyedik helyen kiemelt duót a nyolc közé jutásért az orosz Szvetlana Kuznyecova és a francia Kristina Mladenovic múlta felül 2 óra 2 perces küzdelemben 6:3, 6:7, 6:3-ra.