Előfizetés

Patriot-rakéták Litvániában

Az Egyesült Államok első alkalommal Patriot rakétaelhárító üteget telepített Litvániába, a ma kezdődő „Tobruq Legacy 2017” elnevezésű hadgyakorlatra. Ezt tegnap jelentette be a vilniusi védelmi minisztérium. A légvédelmi rendszer telepítésével az Egyesült Államok bizonyítja elkötelezettségét Litvánia biztonsága mellett, s készségét, hogy stratégiai csapásmérő képességet telepítsen a régióba, hangoztatta a közlemény.

Litvánia határos a Lengyelország és a balti államok közötti orosz enklávéval, Kalinyingráddal, s az ukrán konfliktus elmérgesedése óta aggódik a biztonsága miatt. A három balti államnak csak rövid hatótávolságú légelhárító eszközei vannak. A NATO négy harccsoportot, több mint ezer katonát állomásoztat a régióban.

A NATO hadgyakorlata megelőzi a közös orosz-fehérorosz Zapad 2017 gyakorlatot, amelynek keretében Oroszország és Fehéroroszország több mint százezer katonát von össze a balti államok és Lengyelország szomszédságában. 2013 óta ez lesz a legnagyobb hadgyakorlat a térségben – írta a Reuters.

Kapcsolódó
Tillerson: javítani kell az amerikai-orosz viszonyt

Veszélyben Bécs öröksége

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:40

Az elmúlt évtizedben 55 természeti és épített környezeti helyszínt nyilvánított veszélyeztetetté az UNESCO a Világörökség listán szereplő 1037 közül. Az egyik legújabb Bécs történeti belvárosa. Az ok: a Stadtparktól délre beépítenének egy 6500 négyzetméteres területet.

A 371 hektáros belvárosban minden olyan építészeti érték fellelhető, amelyek az elmúlt évszázadokban Bécset mint várost formálták. Ezt egy olyan „buffer” zóna veszi körbe, amely ezt a területet óvja. Különböző szintű törvények, szabályozások, hasznosítási tervek védik mind a belső területet, mind az azt körülvevő védősávot.

Az új, még csak előkészületben lévő projekt tartalmazza egy új hotel, luxuslakások, egy torony, konferenciahelyszín, sport- és fitnessztermek, és egy fedett korcsolyapálya tervét. Ugyanakkor maradnának fedetlen területek is, modern, vonzó környezettel hívogatva az arra járókat.

A torony a tiltakozások hatására az eredeti 75-ről már 66,3 méternyire csökkent, de a Világörökség Bizottság korábban 43 méterben határozta meg a központban építhető épületek magasságát. Legutóbbi ülésükön hangsúlyozták, „a tervek nem felelnek meg teljesen korábbi határozataiknak, különösen az új épületek magassága befolyásolja hátrányosan a hely kiemelkedő egyetemes értékét”.

A várost irányító Szociáldemokraták és Zöldek koalíciója szerint a 2019-ben kezdődő fejlesztés erősítheti Bécset, mint zene fővárosát is, valamint utaltak arra is, más háború utáni építmények már akkorák vagy nagyobbak, mint a tervezett torony. Jövő februárig kell meggyőzniük a bizottságot, hogy ne vegye el tőlük a Világörökség Helyszín rangot. A városlakók aggódnak, mert a címvesztés még több magas épületet eredményezhet.

Büntetések Horvátországban

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:39

Horgászjegy árak
1 nap - 2490 Ft
2 nap - 6225 Ft
1 hét - 12 450 Ft
1 hónap - 29 050 Ft

Mivel a magyar családoknál idén is Horvátország számít a legnépszerűbb külföldi úti célnak, így fontos hangsúlyozni, hogy nagyon komoly bírságra számíthat az, aki engedély nélkül pecázik az Adrián - írja a penzcentrum.hu. Hiába kommunikálják a horvát szállásadók - vélhetően azért, hogy magukhoz csábítsák a vendégeket -, hogy a tengerre nem kell náluk horgászengedély, de ez nem így van. Akár partról, akár csónakból, és akár csak egy zsebpecával is, de horgászunk az Adrián, akkor az engedély kiváltása kötelező. Az ellenőrzés ugyan nem túl gyakori, akit viszont elkapnak 3 ezer kunás, azaz 124,5 ezer forintos bírságra is számíthat. Horgászvizsga nem kell az engedély kiváltásához, amelyet 1, 3, 7, vagy 30 napos időintervallumra akár online, akár a helyszíni értékesítőhelyeken meg lehet vásárolni. Az árak ugyan eléggé borsosak, de még mindig jobb, mint a bírság.

Büntetik a meztelenkedést Hvar szigetén
Hétvégén már angol nyelvű táblák figyelmeztették a turistákat, amennyiben hiányos öltözetben vagy az arra nem kijelölt helyen fogyasztanak alkoholos italt, akár 700 euró (212 ezer forint) büntetést is fizethetnek. A táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró.
A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt. A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét (Save your money and enjoy Hvar). A polgármester megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát.