Idén is emelik a béreket Szerbiában

Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Haladó Párt 2019-ben esedékes kongresszusán tesz javaslatot arra, hogy ki legyen az utódja a politikai szervezet élén – közölte a Vajdaság Ma. A szerb államfő ígérete szerint az idén is és jövőre is növelik a béreket és a nyugdíjakat. Hogy mennyi, még nem tudni.

A reformok sikere leginkább a polgároknak, főleg a nyugdíjasoknak köszönhető – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő. „A legfontosabb az volt, hogy stabilizáljuk a költségvetést és lehetővé tegyük a gazdasági növekedést. Most folytatni kell ezt az irányzatot" – fogalmazott a Happy TV vendégeként.

Azt ígérte, szeptemberben emelik a minimális órabért. Vučić azt mondta: szavatolja, hogy 10 százalék alá faragják le a munkanélküliség arányát. Ismételten hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de célkitűzése az európai uniós tagság. Az államfő szkeptikus a Koszovóval folytatott párbeszéd sikerét illetően, de a tárgyalásra mindig nyitott marad.

Szerző

Mehetnek a Patriotok Romániába

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszert adjon el Romániának. A State Department közleménye szerint a patriot rakétákkal Bukarestnek lehetősége nyílik arra, hogy „megvédje magát az agresszióval szemben". Összesen 3,9 milliárd dolláros (3,42 milliárd euró) üzletről van szó. A tranzakciót még az amerikai kongresszusnak is meg kell szavaznia, valószínűtlen azonban, hogy a képviselők megakadályoznának egy NATO-tagállamnak való fegyvereladást. Az Egyesült Államok kedden, egy NATO-hadművelet keretében első ízben telepített Patriot rakétákat Litvániába. A Tobruq Legacy 2017 nevű hadművelet keretében július 22-ig gyakorlatoznak litván, lengyel, brit, illetve amerikai katonák az országban. Hasonló hadműveletre kerül sor Csehországban és Romániában is. Oroszország ezzel szemben nagy katonai manőverre készül Fehéroroszországban és az enklávéban, Kalinyingrádban, ahová az elmúlt évben Iszkander rakétákat telepítettek, amelyek atomtöltet hordozására is alkalmasak. A Krím félsziget elfoglalása után a térség egy sor állama kért segítséget a NATO-tól a növekvő orosz-veszély miatt. Múlt héten Donald Trump amerikai elnök Varsóban jelentette be, hogy Patriotokat adnak el a lengyeleknek.

A román hadsereg vezérkari főnöke, Nicolae Ciuica áprilisban jelentette be, hogy Bukarest Patriot típusú légvédelmi rakétákat vásárol. A MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakéta, melyet az 1980-as évekre fejlesztettek ki az Amerikai Egyesült Államokban. Nem csak repülőgépek, hanem ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek elleni harcra is alkalmas. Ezen képességét ki is használták az öbölháború alatt, amikor Irak Izrael és Szaúd-Arábia ellen tömegesen indított rakétákat. A teljes komplexum tehergépjárművekre van telepítve, C–5 Galaxy repülőgépekkel levegőben szállítható.

A rakétát az 1990-es években továbbfejlesztették, a PAC–2 (Patriot Advanced Capability–2, Patriot Továbbfejlesztett Képesség) rakéta hatótávolsága több mint kétszerese, sebessége több mint másfélszerese az eredeti rakétának. Jelenleg a PAC–3 rakéták állnak hadrendben.

Szerző

Terjeszkedik a kínai hadsereg

Megkezdték a munkát Kína első külföldön létesített katonai támaszpontján. A pekingi média közlése szerint hajókat, valamint katonákat küldtek az Afrika szarvánál lévő bázisra, Dzsibutiba. Nem közöltek részleteket arról, a kínai hadsereg hány tagja állomásozik majd az apró kelet-afrikai államban. Kína két évvel ezelőtt jelentette be, hogy külföldi országban és létesít katonai bázist. Akkor azt közölték, a cél az, hogy hatékonyabban lépjenek fel a térségben a kalózok ellen, részt vehessenek az ENSZ misszióiban, valamint támogassák az afrikai segélymissziókat is.

A 900 ezres Dzsibutiban Kínán kívül más államok is katonai bázist tartanak fenn, köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Japán, Olaszország és Spanyolország. Szaúd-Arábia pedig már építi ki támaszpontját.

Szerző