Péterfalvi Attila;azeri WIFI;

2017-07-13 07:07:00

Azeri wifi - Péterfalvi Attila aggódik

A vizes világbajnokság szervezőihez fordult Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, és mielőbbi tájékoztatást kért a rendezvényen ingyenes wifit biztosító szoftvert fejlesztő azerbajdzsáni cégről – értesült a Népszava. Figyelemre méltó az is, hogy Péterfalvi rögtön azután megkereste a szervezőket, hogy az Index írt a kétes hátterű cégről, holott az adatvédelmi hatóság elnöke éppen szabadságát tölti külföldön.

Péterfalvi Attila a wifit biztosító azerbajdzsáni cégről érdeklődik

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megkeresésünkre csak annyit mondott: egyelőre hivatalos vizsgálatot nem indítottak. Meglehet azonban, hogy hamarosan ez is megtörténik: az MSZP ugyanis – mint megírtuk – már kedden bejelentette, haladéktalanul vizsgálatot kérnek Péterfalvi Attilától.

Az Index kedden írta meg, hogy a hivatalosan 130,6 milliárd forintba kerülő vizes világbajnokság rendezésének költségeiből elhallgattak mintegy nettó 30 milliárdot, ráadásul a titkolt keretből kétes fejlesztésekre költenek. A vébére kialakított, ingyenes Duna-parti wifihálózat szoftverét ugyanis egy azerbajdzsáni hátterű cég, a WandaFi fejleszthette ki, és így hozzáférhet majd a magyar felhasználók magánjellegű adataihoz is. A lapunk által megkérdezett, informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint lényegében csak a cég önkontrollja szab határt annak, hogy milyen egyéb, a Facebook-on olvasható személyes adatokra kutassanak rá.

Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy nemrég derült ki az: a kormány a nemzeti konzultáció során az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő Yandex nevű céghez kerülhettek azoknak az adatai, aki kitöltötték a kérdőívet. Ebben az ügyben már vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amelynél most lapunk érdeklődésére azt mondták: az eljárás még nem zárult le.

Nagy hajrá: meglett a vb-flotta is

Nincs nap, hogy ne derülne fény újabb jelentős, a vb-vel összefüggő kiadásra: a 24.hu azt vette észre most, hogy a rendőrség „a FINA világbajnokság eredményes lebonyolítására” hivatkozva 10 új járőrhajót és azok szállítására alkalmas utánfutót vett 325 millió forintért. Kétféle típust vásároltak, az új flotta egyik fele a Balatonon, a másik a Dunán szolgál ezután.