Azeri wifi - Péterfalvi Attila aggódik

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:07
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A vizes világbajnokság szervezőihez fordult Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, és mielőbbi tájékoztatást kért a rendezvényen ingyenes wifit biztosító szoftvert fejlesztő azerbajdzsáni cégről – értesült a Népszava. Figyelemre méltó az is, hogy Péterfalvi rögtön azután megkereste a szervezőket, hogy az Index írt a kétes hátterű cégről, holott az adatvédelmi hatóság elnöke éppen szabadságát tölti külföldön.
Péterfalvi Attila a wifit biztosító azerbajdzsáni cégről érdeklődik

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megkeresésünkre csak annyit mondott: egyelőre hivatalos vizsgálatot nem indítottak. Meglehet azonban, hogy hamarosan ez is megtörténik: az MSZP ugyanis – mint megírtuk – már kedden bejelentette, haladéktalanul vizsgálatot kérnek Péterfalvi Attilától.

Az Index kedden írta meg, hogy a hivatalosan 130,6 milliárd forintba kerülő vizes világbajnokság rendezésének költségeiből elhallgattak mintegy nettó 30 milliárdot, ráadásul a titkolt keretből kétes fejlesztésekre költenek. A vébére kialakított, ingyenes Duna-parti wifihálózat szoftverét ugyanis egy azerbajdzsáni hátterű cég, a WandaFi fejleszthette ki, és így hozzáférhet majd a magyar felhasználók magánjellegű adataihoz is. A lapunk által megkérdezett, informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint lényegében csak a cég önkontrollja szab határt annak, hogy milyen egyéb, a Facebook-on olvasható személyes adatokra kutassanak rá.

Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy nemrég derült ki az: a kormány a nemzeti konzultáció során az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő Yandex nevű céghez kerülhettek azoknak az adatai, aki kitöltötték a kérdőívet. Ebben az ügyben már vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amelynél most lapunk érdeklődésére azt mondták: az eljárás még nem zárult le.

Nagy hajrá: meglett a vb-flotta is
Nincs nap, hogy ne derülne fény újabb jelentős, a vb-vel összefüggő kiadásra: a 24.hu azt vette észre most, hogy a rendőrség „a FINA világbajnokság eredményes lebonyolítására” hivatkozva 10 új járőrhajót és azok szállítására alkalmas utánfutót vett 325 millió forintért. Kétféle típust vásároltak, az új flotta egyik fele a Balatonon, a másik a Dunán szolgál ezután.Szerző

"Közös" takarítás a házfalakon

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:04
Plakátokat tép az Együtt a XI. kerületi Nagyszőlősi úton - Népszava fotó/Vajda József
Leszedeti szombattól a kabinet a Soros-plakátokat, mondván csak eddig tervezték az akciót. Az ellenzék szerint viszont Orbán Viktor meghátrált.

„A Soros György kampány általános és alapvető társadalmi normákat sért, nem tekinthető társadalmi célú hirdetésnek, tartalmában egyértelműen politikai hirdetés, ezért közzététele társadalmi célú hirdetésként megtévesztő” – fogalmazott állásfoglalásában a Magyar Reklámszövetség (MRSZ). A szervezet vezetősége – állt a közleményben – „kötelességének tartja, hogy kiálljon a reklámszakma hírnevéért, és felszólaljon az olyan reklámok és kampányok ellen, amelyek megingatják a reklámtevékenységbe vetett közbizalmat vagy sérthetik a társadalomban általánosan elfogadott erkölcsi-etikai normákat, valamint a közízlést.”

Mindezzel egyetért maga a „célpont” is: a BBC hírportálján megjelent írás szerint ugyanis Soros György azzal vádolja a magyar kormányt, hogy antiszemita az ellene indított plakátkampány. „Lesújt a jelenlegi magyar rezsim szándékos dezinformációs kampányának részeként alkalmazott antiszemita képi ábrázolásmód. Bizakodással tölt el ugyanakkor, hogy a magyar zsidó közösség vezetése számtalan (magyar) állampolgárral együtt szót emelt e kampány ellen" – fogalmazott Soros Györgyöt. Ami a bizakodását illeti: országszerte egyre többen csatlakoztak például az Együtt országos plakáteltakarítási akciósorozatához, amely szerda késő délután Budapest több pontján is folytatódott, a tegnapi megmozdulásra pedig mások mellett Karsai László történész is elfogadta az ellenzéki párt invitálását.

Bár a kabinet szerint a mind erőteljesebb tiltakozásoknak nincs köze hozzá, tegnap a Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette: szombattól véget ér a kampány. A központ szerint a konzultáció május végén véget ért, az utókampányt pedig két szakaszban, hathetes időtartamra tervezték. „Ennek megfelelően a második szakasz az eredeti tervek szerint, július 15-én zárul” – írták azt állítva, hogy eleve eddig tervezték a kampányt. „Értjük, hogy Soros Györgynek és embereinek ez nem tetszik, de el kell fogadniuk, hogy akik a konzultációban részt vettek, azoknak meg Soros György politikája nem tetszik" – reagáltak az újabb bírálatokra.

Az ellenzéki szerint valójában „megfutamodott a kormány”. Annyi mindenesetre bizonyosnak tűnik: a kabinet el akarta kerülni, hogy a pénteken kezdődő vizes világbajnokság miatt Magyarországnak jutó nemzetközi figyelem a „büdös zsidó” firkákkal kiegészített kormányzati Soros-plakátokra irányuljon. Nem lehet figyelmen kívül hagyni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-ára tervezett budapesti látogatását sem. Bár épp Netanjahu utasítására vonta vissza az izraeli külügyminisztérium a Soros-kampány miatt a budapesti izraeli nagykövetség magyar kormányt elítélő nyilatkozatát, az antiszemita felhangokat sem nélkülöző plakátok látványa alighanem így is kényelmetlenséget okozott volna. S ha már az időzítés: a Párbeszéd szerint bizonyosan az sem a véletlen műve, hogy a plakátkampány leállításáról szóló közlemény megjelentése után alig két órával – a párt szerint egyértelmű figyelem-eltereléseként – tett bejelentést Orbán Viktor kormányfő az újabb Seuso-kincsek megszerzéséről.

Hátrálás, beismerés, megfutamodás

MSZP: Mindez kísértetiesen arra emlékeztet, amikor az 1936-os berlini olimpia idején a náci rezsim ideiglenesen eltávolította a legtöbb zsidóellenes feliratot, a hazugsággyár újságjai pedig mérsékelték undorító propagandájukat.

Demokratikus Koalíció: A nemzetközi felháborodás és az egységes magyarországi tiltakozás kényszerítette meghátrálásra a kormányt.

Együtt: Orbán belátta súlyos tévedését a Soros-plakátok ügyében, visszavonják az uszító, antiszemita indulatokat keltő, hazug plakátokat.

Párbeszéd: Tarthatatlanná vált a nemzetközi felháborodás a Soros-plakátok ügyében, Orbán Viktor és kormánya egyszerűen megfutamodott, amikor úgy döntött, hogy leveteti azokat.Szerző

Botkának kell leváltania Orbánt

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:04
MSZP-kongresszus 2017 május, Botka László a párt miniszterelnök-jelöltje - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezető szocialista Molnár Zsolt szerint nem Soros György, hanem a kormány politikája veszélyezteti Magyarországot.

- Van okunk izgalomra a vizes világbajnokság miatt?

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

- Természetesen van, nem mindegy, hány aranyérmet szerez Magyarország. Persze értem én a kérdést: nincs olyan információnk, ami közvetlen terrorveszélyre utalna. Mindenkit arra biztatok, ha szereti a sportot, menjen el, ne féljen, de kövesse a rendezők utasításait, és legyen türelmes a helyszín megközelítése során is.

- Ezek szerint nem elégedetlen a biztonsági felkészüléssel, vagy az erre fordított közpénz-milliárdokkal?

- A biztonságra áldozni kell, és persze ilyenkor a határ a csillagos ég. Viszont a vb előkészítése kapcsán elképesztő túlköltésről hallhattunk, a beruházás végösszege a sokszorosa az eredetileg tervezettnek, amit a kormányváltás után ki kell majd vizsgálni. Mindez azonban ne befolyásolja a szurkolást, nem a sport a felelős mindezekért. A vízilabdázóink szereplését én például, amennyiben módom lesz rá, a helyszínen is megtekintem.

- Tudta, hogy Botka László is vízilabdázott?

- Hallottam. Ez újabb ok, hogy még jobban szurkoljak a pólósainknak.

- Biztos ez az elmúlt hetek után?

- Egyértelműen. Teljes mellszélességgel támogatom Botka Lászlót, ezért is jártam be az utóbbi hónapokban a "Tegyünk igazságot!" kampány értékelésével az országot, és álltam ki a program mellett, amelynek fő céljaival és alapelveivel egyetértek. Nézetkülönbséget csak okoz, hogy a Botka László által szabott szövetségi politika egyes pontjait illetően más a véleményem, különösen a Demokratikus Koalíció szerepével kapcsolatban. Én azt gondolom, mindannyiunk közös felelőssége, hogy olyan szövetségi politikát alakítsunk ki, amely lehetővé teszi a változást. Nem később, nem máskor, hanem 2018-ban. Most kell véget vetni a NER ámokfutásának. Talán a következő történelmi analógia pontosan mutatja, hogyan látom a helyzetet. Waterloonál Wellington legyőzte az Európát lángba borító Napóleont, ez az, amire ma emlékeznek a történelemkönyvek. Azonban a győzelem nem lett volna elérhető, ha Wellington szövetségesei von Blücher porosz tábornok vezetésével - alapvetően sötétkék egyenruhában - nem siettek volna a vörös egyenruhás angol katonák segítségére. Azt gondolom, hogy 2018 tavasza lehet a Fidesz Waterlooja, és Botka László lesz a mai Wellington. A szövetségeseket pedig, akik hajlandók a zsarnokság ellen harcolni, nem mindig lehet önkényesen megválogatni.

- Ez azt jelenti, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére ön személyesen is készül az Orbán-kormány leváltására?

- Ezt vegye egészen biztosra. A NER rendszerét és Orbán Viktort most kell leváltanunk, méghozzá a Botka László vezette demokratikus kormányra. Magam készen állok bármely szakmai, biztonságpolitikát érintő ügyben akár a kormány, akár a Fidesz politikusaival nyílt vitát folytatni. Szeptemberre pedig szakértők bevonásával készítek egy új biztonságpolitikai alapvetéseket tartalmazó javaslatcsomagot mind a schengeni határvédelemről, mind a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködésről, mind pedig a dezinformációs hadviseléssel szembeni fellépésről. Visszatérve a kérdésre, azért mert egy demokratikus párton belül viták vannak a szövetségi politikáról – különösen az érzékeny DK-kérdésről – nem lehet és nem szabad a más véleményt hangoztatót árulónak, kollaboránsnak megbélyegezni. Bár nem Botka Lászlótól, de sajnálatosan ki vagyok téve ilyen, néha régi időket idéző megnyilvánulásoknak.

- Mégis, miért érik ilyen "kollaboráns-vádak" az MSZP-t, vagy egyes politikusait?

- Egyfelől a Fideszen kívül az MSZP az egyetlen olyan ma is létező rendszerváltó párt, amely már gyakorolt közhatalmat, így ki van téve a váltópárti státuszból adódó támadásoknak. Másfelől lehetnek az ellenzék más szereplői között olyanok, akik ezzel a váddal próbálják pozicionálni magukat. Az MSZP-nek a felkészültségével, a kormányzóképessége bizonyításával kell olyan baloldali egységet teremtenie, amely alkalmas a Fidesz leváltására. Mert a szocialista pártban igenis megvan a képesség és a tudás erre. Orbánt és a szélsőségeket, beleértve a vele sok kérdésben együttműködő Jobbikot, le kell győzni, el kell távolítani a hatalomból.

- Mostanában úgy tűnhetett, hogy a kormányoldal inkább már csak a szélsőjobbal csatázik.

- Pedig a kettő valójában jelentős részben ugyanaz. Orbán kihívója nem érkezhet a szélsőjobbról. A két rendszer összetartozását jól mutatja a civiltörvény, a Horthy-kultusz, vagy a Soros György elleni kampány. A plakáttörvény ügyében is kiderült, hogy csak a mutyijukon marakodtak, majd miután véget ért a vita, teljes erővel zajlik a lényegében közpénzekből futó közterületi plakátfoglalás, és mindent ellep a jobbikos-fideszes plakáterdő.

- Kövér László azzal állt elő, hogy az ellenzék és a Soros-szervezetek, azaz a civilek erőszakos utcai zavargásokat szerveznek őszre.

- Ezt a leghatározottabban cáfolom, a Nemzetbiztonsági Bizottságnál nincs ilyen információ. A kormányzati illetékesek lapításából is kitűnik: pusztán kommunikációs blöffről van szó. A támadás-víziót egy éve készíti elő a propagandagyár, folyamatosan a félelemkeltésre játszanak, így mára tényleg azt lehet feltételezni: épp a kormányoldal készít elő mesterségesen zavargásokat. Emlékezzünk csak vissza az 1998-as választás előtti robbantásos merényletekre, vagy Orbán Viktor, a Fidesz és szélsőséges társaik 2006 őszén zavargásokat kiváltó, gyűlöletkeltő és hergelő kommunikációjára. Úgy tűnik, semmi sem drága számukra a hatalom megtartása érdekében.

- "Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét" - fogalmazott Orbán Viktor a Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelében. Gondolja, hogy Soros György hazánk biztonságát fenyegeti?

- Nem. Magyarország biztonságát a mai kormányzat veszélyezteti, amikor közpénzen indít szélsőjobboldali, sőt antiszemita húrokat is megpendítő kommunikációs hadjáratot. Orbán és a Fidesz súlyos biztonsági kockázatot okoz az idegenellenesség gerjesztésével a menekültügyben, tágabb értelemben a szélsőséges indulatok korbácsolásával az elmúlt hét és fél évben. A NER a felelőtlen, állandóan ellenségképet gyártó, szélsőségeket hergelő, indulatokat gerjesztő figyelemelterelés rendszere. A választóknak éppen erről kell dönteniük 2018 tavaszán: Orbán és a folyamatos őrület, vagy Botka László, az MSZP és a demokratikus oldal normális, élhető, igazságos Magyarországa.

Szerző