Botkának kell leváltania Orbánt

Publikálás dátuma
2017.07.13 07:04
MSZP-kongresszus 2017 május, Botka László a párt miniszterelnök-jelöltje - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Fotó: /
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezető szocialista Molnár Zsolt szerint nem Soros György, hanem a kormány politikája veszélyezteti Magyarországot.

- Van okunk izgalomra a vizes világbajnokság miatt?

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

- Természetesen van, nem mindegy, hány aranyérmet szerez Magyarország. Persze értem én a kérdést: nincs olyan információnk, ami közvetlen terrorveszélyre utalna. Mindenkit arra biztatok, ha szereti a sportot, menjen el, ne féljen, de kövesse a rendezők utasításait, és legyen türelmes a helyszín megközelítése során is.

- Ezek szerint nem elégedetlen a biztonsági felkészüléssel, vagy az erre fordított közpénz-milliárdokkal?

- A biztonságra áldozni kell, és persze ilyenkor a határ a csillagos ég. Viszont a vb előkészítése kapcsán elképesztő túlköltésről hallhattunk, a beruházás végösszege a sokszorosa az eredetileg tervezettnek, amit a kormányváltás után ki kell majd vizsgálni. Mindez azonban ne befolyásolja a szurkolást, nem a sport a felelős mindezekért. A vízilabdázóink szereplését én például, amennyiben módom lesz rá, a helyszínen is megtekintem.

- Tudta, hogy Botka László is vízilabdázott?

- Hallottam. Ez újabb ok, hogy még jobban szurkoljak a pólósainknak.

- Biztos ez az elmúlt hetek után?

- Egyértelműen. Teljes mellszélességgel támogatom Botka Lászlót, ezért is jártam be az utóbbi hónapokban a "Tegyünk igazságot!" kampány értékelésével az országot, és álltam ki a program mellett, amelynek fő céljaival és alapelveivel egyetértek. Nézetkülönbséget csak okoz, hogy a Botka László által szabott szövetségi politika egyes pontjait illetően más a véleményem, különösen a Demokratikus Koalíció szerepével kapcsolatban. Én azt gondolom, mindannyiunk közös felelőssége, hogy olyan szövetségi politikát alakítsunk ki, amely lehetővé teszi a változást. Nem később, nem máskor, hanem 2018-ban. Most kell véget vetni a NER ámokfutásának. Talán a következő történelmi analógia pontosan mutatja, hogyan látom a helyzetet. Waterloonál Wellington legyőzte az Európát lángba borító Napóleont, ez az, amire ma emlékeznek a történelemkönyvek. Azonban a győzelem nem lett volna elérhető, ha Wellington szövetségesei von Blücher porosz tábornok vezetésével - alapvetően sötétkék egyenruhában - nem siettek volna a vörös egyenruhás angol katonák segítségére. Azt gondolom, hogy 2018 tavasza lehet a Fidesz Waterlooja, és Botka László lesz a mai Wellington. A szövetségeseket pedig, akik hajlandók a zsarnokság ellen harcolni, nem mindig lehet önkényesen megválogatni.

- Ez azt jelenti, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére ön személyesen is készül az Orbán-kormány leváltására?

- Ezt vegye egészen biztosra. A NER rendszerét és Orbán Viktort most kell leváltanunk, méghozzá a Botka László vezette demokratikus kormányra. Magam készen állok bármely szakmai, biztonságpolitikát érintő ügyben akár a kormány, akár a Fidesz politikusaival nyílt vitát folytatni. Szeptemberre pedig szakértők bevonásával készítek egy új biztonságpolitikai alapvetéseket tartalmazó javaslatcsomagot mind a schengeni határvédelemről, mind a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködésről, mind pedig a dezinformációs hadviseléssel szembeni fellépésről. Visszatérve a kérdésre, azért mert egy demokratikus párton belül viták vannak a szövetségi politikáról – különösen az érzékeny DK-kérdésről – nem lehet és nem szabad a más véleményt hangoztatót árulónak, kollaboránsnak megbélyegezni. Bár nem Botka Lászlótól, de sajnálatosan ki vagyok téve ilyen, néha régi időket idéző megnyilvánulásoknak.

- Mégis, miért érik ilyen "kollaboráns-vádak" az MSZP-t, vagy egyes politikusait?

- Egyfelől a Fideszen kívül az MSZP az egyetlen olyan ma is létező rendszerváltó párt, amely már gyakorolt közhatalmat, így ki van téve a váltópárti státuszból adódó támadásoknak. Másfelől lehetnek az ellenzék más szereplői között olyanok, akik ezzel a váddal próbálják pozicionálni magukat. Az MSZP-nek a felkészültségével, a kormányzóképessége bizonyításával kell olyan baloldali egységet teremtenie, amely alkalmas a Fidesz leváltására. Mert a szocialista pártban igenis megvan a képesség és a tudás erre. Orbánt és a szélsőségeket, beleértve a vele sok kérdésben együttműködő Jobbikot, le kell győzni, el kell távolítani a hatalomból.

- Mostanában úgy tűnhetett, hogy a kormányoldal inkább már csak a szélsőjobbal csatázik.

- Pedig a kettő valójában jelentős részben ugyanaz. Orbán kihívója nem érkezhet a szélsőjobbról. A két rendszer összetartozását jól mutatja a civiltörvény, a Horthy-kultusz, vagy a Soros György elleni kampány. A plakáttörvény ügyében is kiderült, hogy csak a mutyijukon marakodtak, majd miután véget ért a vita, teljes erővel zajlik a lényegében közpénzekből futó közterületi plakátfoglalás, és mindent ellep a jobbikos-fideszes plakáterdő.

- Kövér László azzal állt elő, hogy az ellenzék és a Soros-szervezetek, azaz a civilek erőszakos utcai zavargásokat szerveznek őszre.

- Ezt a leghatározottabban cáfolom, a Nemzetbiztonsági Bizottságnál nincs ilyen információ. A kormányzati illetékesek lapításából is kitűnik: pusztán kommunikációs blöffről van szó. A támadás-víziót egy éve készíti elő a propagandagyár, folyamatosan a félelemkeltésre játszanak, így mára tényleg azt lehet feltételezni: épp a kormányoldal készít elő mesterségesen zavargásokat. Emlékezzünk csak vissza az 1998-as választás előtti robbantásos merényletekre, vagy Orbán Viktor, a Fidesz és szélsőséges társaik 2006 őszén zavargásokat kiváltó, gyűlöletkeltő és hergelő kommunikációjára. Úgy tűnik, semmi sem drága számukra a hatalom megtartása érdekében.

- "Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét" - fogalmazott Orbán Viktor a Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelében. Gondolja, hogy Soros György hazánk biztonságát fenyegeti?

- Nem. Magyarország biztonságát a mai kormányzat veszélyezteti, amikor közpénzen indít szélsőjobboldali, sőt antiszemita húrokat is megpendítő kommunikációs hadjáratot. Orbán és a Fidesz súlyos biztonsági kockázatot okoz az idegenellenesség gerjesztésével a menekültügyben, tágabb értelemben a szélsőséges indulatok korbácsolásával az elmúlt hét és fél évben. A NER a felelőtlen, állandóan ellenségképet gyártó, szélsőségeket hergelő, indulatokat gerjesztő figyelemelterelés rendszere. A választóknak éppen erről kell dönteniük 2018 tavaszán: Orbán és a folyamatos őrület, vagy Botka László, az MSZP és a demokratikus oldal normális, élhető, igazságos Magyarországa.

Szerző
2017.07.13 07:04

Új csatornát indítana az ATV

Publikálás dátuma
2018.08.17 11:43

Fotó: Népszava/
Szórakoztató műsorokat és sorozatokat sugárzó csatorna indítását tervezi a csatorna vezérigazgatója, Németh S. Szilárd.
Az ATV terveiről a csatorna vezérigazgatója, Németh S. Szilárd. a Heteknek adott interjúban nyilatkozott. Itt jelentette be:
„Egy év múlva szeretnék kettő ATV-t látni”.
Mint mondta, az egyiken továbbra is alapvetően hírműsorok mennének, a másikon pedig szórakoztató műsorok és sorozatok, melyekkel a fiatalokat célozzák meg. „Eközben azt szeretném, hogy az ATV a G-nap előtti nézettségét tartsa” - tette hozzá Németh.
Arra a kérdésre, vajon Kálmán Olgát visszaveszi-e az ATV, a vezérigazgató azt mondta: „elkezdtünk új szakembereket felépíteni, amire nemcsak nekünk, de a szakmának is égető szüksége volt. Ezt a munkát nem fogjuk félbehagyni, ez egy hosszú távú folyamat”.
Témák
ATV
2018.08.17 11:43

Romokban a fővárosi tömegközlekedés, a reptéri buszokról már rég lemondtak

Publikálás dátuma
2018.08.17 11:08
A 100E buszjárat ismét súlyosan leszerepelt.
Fotó: Közlekedő Tömeg Egyesület/
A főváros lemondott a reptéri buszról: órákat kell sorban állni,majd embertelen zsúfoltságban 50 percet utazhatnak az országtól búcsúzó turisták. És nem ez az egyetlen probléma.
A BKK repülőtéri buszjárata súlyosan leszerepelt, írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. Egész héten egymás után úgy indultak a buszok, hogy már a végállomáson nem lehetett rájuk felférni, több száz ember hosszú sorokban hiába várt a tűző napon, hogy felszállhasson, vagy embertelen zsúfoltságban kellett utaznia.

Budapestet meglepte a várva várt idegenforgalom

Miközben az idegenforgalom számai évről évre rekordokat döntenek, és nagyszabású nemzetközi reklámkampány csábít még több utazót Budapestre, a régóta elégtelen férőhellyel üzemelő repülőtéri buszjárat mára a város turizmusának egyik szégyenfoltjává vált.
A menetrenddel csak esetlegesen egyező időpontokban induló buszokra már a végállomáson sem lehet felférni.
Ráadásul, mint az egyesület írja, a következő megállóban is százas nagyságrendű utas próbált feljutni a járatokra, hiába. Aki felfért, az is rettenetes zsúfoltságban búcsúztathatta a várost és az országot, amíg végigbuszozott a kora esti forgalomban a repülőtérig tartó 50 perces úton. Láthatóan az augusztusi turistaszezon is felkészületlenül érte a fővárosi közlekedési céget - írják.
A Közlekedő Tömeg Egyesület már májusban is azt sürgette: a 30 perces indulási idő helyett 10 percenként járjanak a reptéri buszok. Ennek apropóját az adta, hogy már sokadszor is utasok lettek rosszul a zsúfoltság miatt. Akkor a főváros végül 20 percesre emelte a 100E járatsűrűségét. De, mint látszik, ez kevés.

Szétverték a budapesti közlekedést

A nyár során nem először merül fel: a budapesti tömegközlekedés alig-alig használható csupán. A fővárosi közlekedést eleve lehetetlen helyzetbe hozza a rengeteg "régóta esedékes", de gyakorlatilag évente megismételt sínfelújítás és útkarbantartás, és a BKV járatain mért 30 fok feletti nyári hőmérséklet mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A helyzetet még az Ikarus Egyedi Kft. csődje is tovább rontja.
Az idei nyár számos botrányos közlekedésszervezési intézkedését tekintve markáns álláspontot fogalmazott meg a Közlekedő Tömeg is: álláspontjuk szerint
a Tarlós István főpolgármester által az elmúlt években szétvert budapesti közlekedési intézményrendszer teljes mértékben alkalmatlanná vált a város közlekedésének megszervezésére.
2018.08.17 11:08