Botkának kell leváltania Orbánt

Publikálás dátuma
2017.07.13 07:04
MSZP-kongresszus 2017 május, Botka László a párt miniszterelnök-jelöltje - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Fotó: /
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezető szocialista Molnár Zsolt szerint nem Soros György, hanem a kormány politikája veszélyezteti Magyarországot.

- Van okunk izgalomra a vizes világbajnokság miatt?

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

- Természetesen van, nem mindegy, hány aranyérmet szerez Magyarország. Persze értem én a kérdést: nincs olyan információnk, ami közvetlen terrorveszélyre utalna. Mindenkit arra biztatok, ha szereti a sportot, menjen el, ne féljen, de kövesse a rendezők utasításait, és legyen türelmes a helyszín megközelítése során is.

- Ezek szerint nem elégedetlen a biztonsági felkészüléssel, vagy az erre fordított közpénz-milliárdokkal?

- A biztonságra áldozni kell, és persze ilyenkor a határ a csillagos ég. Viszont a vb előkészítése kapcsán elképesztő túlköltésről hallhattunk, a beruházás végösszege a sokszorosa az eredetileg tervezettnek, amit a kormányváltás után ki kell majd vizsgálni. Mindez azonban ne befolyásolja a szurkolást, nem a sport a felelős mindezekért. A vízilabdázóink szereplését én például, amennyiben módom lesz rá, a helyszínen is megtekintem.

- Tudta, hogy Botka László is vízilabdázott?

- Hallottam. Ez újabb ok, hogy még jobban szurkoljak a pólósainknak.

- Biztos ez az elmúlt hetek után?

- Egyértelműen. Teljes mellszélességgel támogatom Botka Lászlót, ezért is jártam be az utóbbi hónapokban a "Tegyünk igazságot!" kampány értékelésével az országot, és álltam ki a program mellett, amelynek fő céljaival és alapelveivel egyetértek. Nézetkülönbséget csak okoz, hogy a Botka László által szabott szövetségi politika egyes pontjait illetően más a véleményem, különösen a Demokratikus Koalíció szerepével kapcsolatban. Én azt gondolom, mindannyiunk közös felelőssége, hogy olyan szövetségi politikát alakítsunk ki, amely lehetővé teszi a változást. Nem később, nem máskor, hanem 2018-ban. Most kell véget vetni a NER ámokfutásának. Talán a következő történelmi analógia pontosan mutatja, hogyan látom a helyzetet. Waterloonál Wellington legyőzte az Európát lángba borító Napóleont, ez az, amire ma emlékeznek a történelemkönyvek. Azonban a győzelem nem lett volna elérhető, ha Wellington szövetségesei von Blücher porosz tábornok vezetésével - alapvetően sötétkék egyenruhában - nem siettek volna a vörös egyenruhás angol katonák segítségére. Azt gondolom, hogy 2018 tavasza lehet a Fidesz Waterlooja, és Botka László lesz a mai Wellington. A szövetségeseket pedig, akik hajlandók a zsarnokság ellen harcolni, nem mindig lehet önkényesen megválogatni.

- Ez azt jelenti, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére ön személyesen is készül az Orbán-kormány leváltására?

- Ezt vegye egészen biztosra. A NER rendszerét és Orbán Viktort most kell leváltanunk, méghozzá a Botka László vezette demokratikus kormányra. Magam készen állok bármely szakmai, biztonságpolitikát érintő ügyben akár a kormány, akár a Fidesz politikusaival nyílt vitát folytatni. Szeptemberre pedig szakértők bevonásával készítek egy új biztonságpolitikai alapvetéseket tartalmazó javaslatcsomagot mind a schengeni határvédelemről, mind a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködésről, mind pedig a dezinformációs hadviseléssel szembeni fellépésről. Visszatérve a kérdésre, azért mert egy demokratikus párton belül viták vannak a szövetségi politikáról – különösen az érzékeny DK-kérdésről – nem lehet és nem szabad a más véleményt hangoztatót árulónak, kollaboránsnak megbélyegezni. Bár nem Botka Lászlótól, de sajnálatosan ki vagyok téve ilyen, néha régi időket idéző megnyilvánulásoknak.

- Mégis, miért érik ilyen "kollaboráns-vádak" az MSZP-t, vagy egyes politikusait?

- Egyfelől a Fideszen kívül az MSZP az egyetlen olyan ma is létező rendszerváltó párt, amely már gyakorolt közhatalmat, így ki van téve a váltópárti státuszból adódó támadásoknak. Másfelől lehetnek az ellenzék más szereplői között olyanok, akik ezzel a váddal próbálják pozicionálni magukat. Az MSZP-nek a felkészültségével, a kormányzóképessége bizonyításával kell olyan baloldali egységet teremtenie, amely alkalmas a Fidesz leváltására. Mert a szocialista pártban igenis megvan a képesség és a tudás erre. Orbánt és a szélsőségeket, beleértve a vele sok kérdésben együttműködő Jobbikot, le kell győzni, el kell távolítani a hatalomból.

- Mostanában úgy tűnhetett, hogy a kormányoldal inkább már csak a szélsőjobbal csatázik.

- Pedig a kettő valójában jelentős részben ugyanaz. Orbán kihívója nem érkezhet a szélsőjobbról. A két rendszer összetartozását jól mutatja a civiltörvény, a Horthy-kultusz, vagy a Soros György elleni kampány. A plakáttörvény ügyében is kiderült, hogy csak a mutyijukon marakodtak, majd miután véget ért a vita, teljes erővel zajlik a lényegében közpénzekből futó közterületi plakátfoglalás, és mindent ellep a jobbikos-fideszes plakáterdő.

- Kövér László azzal állt elő, hogy az ellenzék és a Soros-szervezetek, azaz a civilek erőszakos utcai zavargásokat szerveznek őszre.

- Ezt a leghatározottabban cáfolom, a Nemzetbiztonsági Bizottságnál nincs ilyen információ. A kormányzati illetékesek lapításából is kitűnik: pusztán kommunikációs blöffről van szó. A támadás-víziót egy éve készíti elő a propagandagyár, folyamatosan a félelemkeltésre játszanak, így mára tényleg azt lehet feltételezni: épp a kormányoldal készít elő mesterségesen zavargásokat. Emlékezzünk csak vissza az 1998-as választás előtti robbantásos merényletekre, vagy Orbán Viktor, a Fidesz és szélsőséges társaik 2006 őszén zavargásokat kiváltó, gyűlöletkeltő és hergelő kommunikációjára. Úgy tűnik, semmi sem drága számukra a hatalom megtartása érdekében.

- "Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét" - fogalmazott Orbán Viktor a Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelében. Gondolja, hogy Soros György hazánk biztonságát fenyegeti?

- Nem. Magyarország biztonságát a mai kormányzat veszélyezteti, amikor közpénzen indít szélsőjobboldali, sőt antiszemita húrokat is megpendítő kommunikációs hadjáratot. Orbán és a Fidesz súlyos biztonsági kockázatot okoz az idegenellenesség gerjesztésével a menekültügyben, tágabb értelemben a szélsőséges indulatok korbácsolásával az elmúlt hét és fél évben. A NER a felelőtlen, állandóan ellenségképet gyártó, szélsőségeket hergelő, indulatokat gerjesztő figyelemelterelés rendszere. A választóknak éppen erről kell dönteniük 2018 tavaszán: Orbán és a folyamatos őrület, vagy Botka László, az MSZP és a demokratikus oldal normális, élhető, igazságos Magyarországa.

Szerző
2017.07.13 07:04

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40