Botkának kell leváltania Orbánt

Publikálás dátuma
2017.07.13 07:04
MSZP-kongresszus 2017 május, Botka László a párt miniszterelnök-jelöltje - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Fotó: /
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezető szocialista Molnár Zsolt szerint nem Soros György, hanem a kormány politikája veszélyezteti Magyarországot.

- Van okunk izgalomra a vizes világbajnokság miatt?

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

- Természetesen van, nem mindegy, hány aranyérmet szerez Magyarország. Persze értem én a kérdést: nincs olyan információnk, ami közvetlen terrorveszélyre utalna. Mindenkit arra biztatok, ha szereti a sportot, menjen el, ne féljen, de kövesse a rendezők utasításait, és legyen türelmes a helyszín megközelítése során is.

- Ezek szerint nem elégedetlen a biztonsági felkészüléssel, vagy az erre fordított közpénz-milliárdokkal?

- A biztonságra áldozni kell, és persze ilyenkor a határ a csillagos ég. Viszont a vb előkészítése kapcsán elképesztő túlköltésről hallhattunk, a beruházás végösszege a sokszorosa az eredetileg tervezettnek, amit a kormányváltás után ki kell majd vizsgálni. Mindez azonban ne befolyásolja a szurkolást, nem a sport a felelős mindezekért. A vízilabdázóink szereplését én például, amennyiben módom lesz rá, a helyszínen is megtekintem.

- Tudta, hogy Botka László is vízilabdázott?

- Hallottam. Ez újabb ok, hogy még jobban szurkoljak a pólósainknak.

- Biztos ez az elmúlt hetek után?

- Egyértelműen. Teljes mellszélességgel támogatom Botka Lászlót, ezért is jártam be az utóbbi hónapokban a "Tegyünk igazságot!" kampány értékelésével az országot, és álltam ki a program mellett, amelynek fő céljaival és alapelveivel egyetértek. Nézetkülönbséget csak okoz, hogy a Botka László által szabott szövetségi politika egyes pontjait illetően más a véleményem, különösen a Demokratikus Koalíció szerepével kapcsolatban. Én azt gondolom, mindannyiunk közös felelőssége, hogy olyan szövetségi politikát alakítsunk ki, amely lehetővé teszi a változást. Nem később, nem máskor, hanem 2018-ban. Most kell véget vetni a NER ámokfutásának. Talán a következő történelmi analógia pontosan mutatja, hogyan látom a helyzetet. Waterloonál Wellington legyőzte az Európát lángba borító Napóleont, ez az, amire ma emlékeznek a történelemkönyvek. Azonban a győzelem nem lett volna elérhető, ha Wellington szövetségesei von Blücher porosz tábornok vezetésével - alapvetően sötétkék egyenruhában - nem siettek volna a vörös egyenruhás angol katonák segítségére. Azt gondolom, hogy 2018 tavasza lehet a Fidesz Waterlooja, és Botka László lesz a mai Wellington. A szövetségeseket pedig, akik hajlandók a zsarnokság ellen harcolni, nem mindig lehet önkényesen megválogatni.

- Ez azt jelenti, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére ön személyesen is készül az Orbán-kormány leváltására?

- Ezt vegye egészen biztosra. A NER rendszerét és Orbán Viktort most kell leváltanunk, méghozzá a Botka László vezette demokratikus kormányra. Magam készen állok bármely szakmai, biztonságpolitikát érintő ügyben akár a kormány, akár a Fidesz politikusaival nyílt vitát folytatni. Szeptemberre pedig szakértők bevonásával készítek egy új biztonságpolitikai alapvetéseket tartalmazó javaslatcsomagot mind a schengeni határvédelemről, mind a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködésről, mind pedig a dezinformációs hadviseléssel szembeni fellépésről. Visszatérve a kérdésre, azért mert egy demokratikus párton belül viták vannak a szövetségi politikáról – különösen az érzékeny DK-kérdésről – nem lehet és nem szabad a más véleményt hangoztatót árulónak, kollaboránsnak megbélyegezni. Bár nem Botka Lászlótól, de sajnálatosan ki vagyok téve ilyen, néha régi időket idéző megnyilvánulásoknak.

- Mégis, miért érik ilyen "kollaboráns-vádak" az MSZP-t, vagy egyes politikusait?

- Egyfelől a Fideszen kívül az MSZP az egyetlen olyan ma is létező rendszerváltó párt, amely már gyakorolt közhatalmat, így ki van téve a váltópárti státuszból adódó támadásoknak. Másfelől lehetnek az ellenzék más szereplői között olyanok, akik ezzel a váddal próbálják pozicionálni magukat. Az MSZP-nek a felkészültségével, a kormányzóképessége bizonyításával kell olyan baloldali egységet teremtenie, amely alkalmas a Fidesz leváltására. Mert a szocialista pártban igenis megvan a képesség és a tudás erre. Orbánt és a szélsőségeket, beleértve a vele sok kérdésben együttműködő Jobbikot, le kell győzni, el kell távolítani a hatalomból.

- Mostanában úgy tűnhetett, hogy a kormányoldal inkább már csak a szélsőjobbal csatázik.

- Pedig a kettő valójában jelentős részben ugyanaz. Orbán kihívója nem érkezhet a szélsőjobbról. A két rendszer összetartozását jól mutatja a civiltörvény, a Horthy-kultusz, vagy a Soros György elleni kampány. A plakáttörvény ügyében is kiderült, hogy csak a mutyijukon marakodtak, majd miután véget ért a vita, teljes erővel zajlik a lényegében közpénzekből futó közterületi plakátfoglalás, és mindent ellep a jobbikos-fideszes plakáterdő.

- Kövér László azzal állt elő, hogy az ellenzék és a Soros-szervezetek, azaz a civilek erőszakos utcai zavargásokat szerveznek őszre.

- Ezt a leghatározottabban cáfolom, a Nemzetbiztonsági Bizottságnál nincs ilyen információ. A kormányzati illetékesek lapításából is kitűnik: pusztán kommunikációs blöffről van szó. A támadás-víziót egy éve készíti elő a propagandagyár, folyamatosan a félelemkeltésre játszanak, így mára tényleg azt lehet feltételezni: épp a kormányoldal készít elő mesterségesen zavargásokat. Emlékezzünk csak vissza az 1998-as választás előtti robbantásos merényletekre, vagy Orbán Viktor, a Fidesz és szélsőséges társaik 2006 őszén zavargásokat kiváltó, gyűlöletkeltő és hergelő kommunikációjára. Úgy tűnik, semmi sem drága számukra a hatalom megtartása érdekében.

- "Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét" - fogalmazott Orbán Viktor a Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelében. Gondolja, hogy Soros György hazánk biztonságát fenyegeti?

- Nem. Magyarország biztonságát a mai kormányzat veszélyezteti, amikor közpénzen indít szélsőjobboldali, sőt antiszemita húrokat is megpendítő kommunikációs hadjáratot. Orbán és a Fidesz súlyos biztonsági kockázatot okoz az idegenellenesség gerjesztésével a menekültügyben, tágabb értelemben a szélsőséges indulatok korbácsolásával az elmúlt hét és fél évben. A NER a felelőtlen, állandóan ellenségképet gyártó, szélsőségeket hergelő, indulatokat gerjesztő figyelemelterelés rendszere. A választóknak éppen erről kell dönteniük 2018 tavaszán: Orbán és a folyamatos őrület, vagy Botka László, az MSZP és a demokratikus oldal normális, élhető, igazságos Magyarországa.

Szerző
2017.07.13 07:04

Már folyik a KESMA átvilágítása

Publikálás dátuma
2019.02.16 06:45

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
A héten több, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó médiumnál megjelentek az alapítvány munkatársai, hogy megkezdjék a szerkesztőségek működésének felülvizsgálatát – tudta meg a Népszava.
- A héten hozzánk is megjöttek az átvilágítók. Egyelőre a marketinget, a hirdetési osztályt és a pénzügyet nézik meg, de biztosan sorra kerül majd a többi részleg is - mondta lapunknak a KESMA-hoz tartozó országos médium egyik vezető munkatársa. Mint megtudtuk, ugyanez zajlik más szerkesztőségeknél is. Ezzel a gyakorlatban is megkezdődött a Fidesz-közeli médiahátország újraszervezése, forrásaink szerint a mostani átvilágítás csak az első lépés. Az már a KESMA megalakulása előtt felmerült, hogy a kormánymédia átalakításának egyik célja a működés hatékonyságának növelése. Ennek következtében várhatóan felszámolják a párhuzamosságokat: miután egy ernyőszervezet alá tartozik majd minden kormánypárti médium, nem lesz szükség külön pénzügyi-, hirdetési osztályokra, üzemeltetésre. Ez elbocsátásokkal is járhat majd az érintett részlegeken.
- Az egy dolog, hogy egy mozdulattal mindenkit betereltek a KESMA-ba, de ettől függetlenül az egyes szerkesztőségek vezetői továbbra is a sajátjuknak érzik az adott lapot, tévét, rádiócsatornát, így most mindenki lobbizik, hogy lehetőleg jól jöjjön ki az átalakításból. Az erőviszonyok pedig még egyelőre nem világosak - monda az egyik érintett.
Szó van ugyanakkor a tartalomközlés összehangolásáról is, a KESMA több tagjának újragondolhatják a profilját. Nem dőlt el még például, hogy a Figyelő tisztán gazdasági hetilap legyen, vagy megtartsa jelenlegi politikai-, kulturális profilját is. Úgy tudjuk, az Origónál attól tartanak, hogy Gábor László főszerkesztő mellé még egy „tartalomfelelőst” is kineveznek majd. Arról pedig a 24.hu már írt egy belső körlevélre hivatkozva, hogy a Hír-, és az Echo Tévé hírműsorait közösen készítik majd. 
A TV2-nél - mint ahogyan azt a Válasz Online megírta -, már Andy Vajna halála után négy nappal rendkívüli közgyűlést tartottak, Mészáros Lőrinc emberei pedig át is vették az irányítást az igazgatóságban. Ettől függetlenül egy tévés vezető szerint még korántsem eldöntött a csatorna sorsa: egyrészt logikus lenne, hogy ez is a KESMA részévé váljon, másrészt forrásunk szerint egy profitorientált bulvárcsatorna tényleg annyira idegen lenne az alapítvány hivatalosan nonprofit jellegétől, hogy még nem született döntés a TV2 jövőjét illetően. A gyors hatalomátvételre elsősorban azért volt szükség, hogy biztosan házon belül maradjon a televízió.
2019.02.16 06:45
Frissítve: 2019.02.16 06:45

Csendben egy kft.-hez került az államtól a speciális és trópusi betegségekre szakosodott oltásközpont

Publikálás dátuma
2019.02.16 06:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Egy kft. üzemelteti a jövőben az egykori ÁNTSZ nemzetközi oltócentrumát, amelyet a decemberi kormányzati nagy létszámleépítéssel átmenetileg bezártak.
A jelek szerint csendben egy kft. kezébe került a az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja, amit decemberben észszerűsítés címén zártak be. Ez volt az a hely, ahol az utazási betegségek ellen nemcsak az állampolgárokat, de diplomatákat is rendszeresen oltották. Hatvan évnyi oltási adatot halmoztak fel az intézményben, így innen lehet hatósági igazolást is kérni, hogy meg van-e a szükséges oltása valakinek az aktuális utazásához. Például a sárgaláz elleni oltások, amelyek egy életre szóló védelmet jelentenek, azok is itt vannak nyilvántartva. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, egykori ÁNTSZ hónapokig csak terelgette az érdeklődő polgárokat és újságírókat. Sőt január közepén Müller Cecília országos tisztifőorvos a Medicalonline szakportálnak még arról beszélt, hogy „az oltóközpont átszervezés alatt áll, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül a továbbiakban milyen módon biztosíthatják a nevezett szolgáltatást az utazóknak.” Hihető volt, hogy az országos tiszti főorvos komolyan gondolja az újranyitást, mert közvetlenül a decemberi bezárás előtti hetekben állami tenderrel szokatlanul nagy mennyiségben, mintegy 61 millió forint értékben vásároltak oltóanyagot a központ számára. A minap megjelent egy link az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapjának az oltóközpontjukat propagáló oldalán, amely egy másik honlapra tereli az ügyfeleket, hogy ott jelentkezhetnek be a szolgáltatásra. Ez a link azonban kivisz az OEK honlapjáról az Oltócentrum.hu oldalra. Azt, hogy ki a webcím valódi tulajdonosa, nem lehet tudni, mert a domaint egy olyan szolgáltatónál regisztrálták, amely kifejezetten azzal hirdeti magát, hogy elrejti a tulajdonosokat a nyilvánosság elől. Az új honlapon cégnévként egyedül - különösebb funkció meghatározása nélkül - az Oltóközpont Kft. szerepel, amely egyébiránt tart fenn ezen területen más helyen is magánszolgáltatást a fővárosban. 
Az Opten céginformációs adatbázis szerint a cég tulajdonosa Kámány Zoltán Roland és Benkő Gábor. Megkérdeztük a humán tárcát, hogy mikor, milyen nyilvános pályázattal és milyen feltételekkel privatizálták a központi utazási egészségügyi szolgáltatást, amire az alábbi választ kaptuk. „A Nemzetközi Oltóközpont a Nemzeti Népegészségügyi Központ fenntartásában és működtetésében áll, a hatályos alapító okiratban és a működési engedélyében foglaltak szerint. Privatizációra nem került sor. Az Oltóközpont működtetését a Nemzeti Népegészségügyi Központ működési engedélyében foglalt feltételekkel, közreműködő, mint egészségügyi szolgáltató látja el. Az oltóanyag készlet fölött a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik. Az Oltóközpont nem önálló szervezeti egység, korábban az Országos Közegészségügyi Intézet, ma a Nemzeti Népegészségügyi Központ részeként működik, a Járványügyi Főosztályon belül.​” Ha jól értjük a hivatal körülményes válaszát, akkor sikerült egy olyan céget megbízni a feladat ellátásával, amely a piacon üzleti konkurense az állami szolgáltatónak.
Szerző
2019.02.16 06:00
Frissítve: 2019.02.16 06:00