Terrorveszély - Elvágják a külvilágtól a Champs-Elysée-t

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:33

Különleges biztonsági intézkedésekkel készül a francia rendőrség a július 14-i parádéra. Összesen 11 ezer rendőr és csendőr ügyel majd a rendre a párizsi győzelem napi parádén, amelyen Donald Trump amerikai elnök is jelen lesz. „Mindenkit mozgósítunk” - közölte Michel Delpuech, a rendőrség prefektusa, aki szerint rendkívül nagy a terrorveszély.

A franciák emlékeiben még élénken élnek a tavalyi nizzai események képsorai. Egy 19 tonnás kamion söpört végig a promenádon, az önfeledt ünneplés pillanataiban. A járművet egy tunéziai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár férfi, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vezette. Összesen 86 személyt gyilkolt meg. A sérültek száma pedig megközelítette a félezret. Azóta a világban nem egy hasonló merényletet hajtottak végre, mondhatni a kamion veszélyes fegyverré vált a szélsőséges iszlamisták kezében. A francia rendőrség ezért szigorúan ellenőriz minden olyan járművet, amely a Champs-Elysée felé halad. Járművek egyébként nem hajthatnak a biztonsági zónába, reggel 6 óra 30 perctől. A legveszélyeztetettebb területet katonai járművekkel is elzárják a külvilágtól, így tényleg szinte képtelenség lesz gépkocsival behatolni a területre. Drónokat sem szabad reptetni, külön egység figyeli a repülő tárgyakat, s ha feltűnne egy drón a biztonsági zónában, azonnal meg is semmisítik azt.

A rendőrség prefektusa ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Trump elnök érkezése kapcsán nem vezetnek be különleges biztonsági intézkedéseket, elismerte viszont, rendkívüli kihívás előtt állnak a biztonsági erők. A szokottnál 200-300-zal több rendőr lesz majd a Champs-Elysée-n. Csak a felvonulást 3500 rendőr figyeli majd, s 2500 tűzoltó is a helyszínen tartózkodik.

Bár a Champs-Elysée Párizs legjobban őrzött és megfigyelt útjai közé tartozik, a rendőr, Xavier Jugelé áprilisban történt meggyilkolása is csak azt mutatta, hogy még itt sincs teljes biztonság. Májusban pedig egy gépkocsival hajtottak neki szintén ugyanitt egy rendőrautónak, az akcióban az elkövető életét vesztette. A férfi már előzőleg is ismert volt a biztonsági erők előtt.

A korábbi évekhez hasonlóan ismételten lezárják a felvonulás helyszínének közelében lévő metróállomásokat.

A parádé egyik témája az olimpiai játékok lesz. Lényegében biztosra vehető, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberben, Limában esedékes kongresszusán a francia fővárosnak ítéli majd az ötkarikás játékok megrendezését. Bár az olimpia megtartása hatalmas terhet ró az amúgy is ezer sebből vérző francia gazdaságra, Macron elnök néhány hete közölte, prioritásnak tartja a francia olimpiát.

A parádén klasszikus zenei koncertet tartanak, az ünnepség fénypontja pedig az ilyenkor elmaradhatatlan tűzijáték lesz, az Eiffel-toronynál. A Champs-Elysée-n szurkolói zónákat is felállítanak, ugyanolyan elkülönített területeket, amelyeket már a tavalyi, Franciaországban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságon is alkalmaztak. Ezek biztonságára 1900 rendőr ügyel majd.

Más városokban is lázasan készülnek az eseményre. Toulouse-ban például 20 perces tűzijátékot terveznek. Nizzában nem az ünneplésé lesz a főszerep: a tavalyi merénylet áldozataira emlékeznek. A városba kezdenek visszatérni a turisták. Tavaly nyáron, a merényletet követően 20-25 százalékkal esett vissza a szobafoglalások száma.

Szerző

Törvénysértés a vád Trump fia ellen

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:32
FOTÓ: GETTY IMAGES/CHIP SOMODEVILLA
Hazaárulással vádolja az elnök fiát Tim Kaine volt demokrata alelnökjelölt. Jogászok szerint a kampányfinanszírozási törvényt sérthette meg.

Újra áll a bál a Fehér Házban, miután nem teljesült az adminisztráció reménye, hogy a Trump-Putyin-találkozó után túlléphetnek az orosz választási beavatkozási botrányon. Az elnök dühöng, figyelemmel kíséri a fiával kapcsolatos híreket, a tanácsadók gyanakodva méregetik egymást, hogy ki szivárogtathat közülük a sajtónak – erről számolt be számos interjú alapján a The Washington Post. Trump rövid közleményben védte meg a fiát, rendes ember és átláthatóságra törekszik, üzente az elnök.

Mike Pence alelnök pedig igyekszik elhatárolódni a botránytól, szóvivője közölte, még „nem volt a kampány részese” tavaly június 9-én, amikor Donald Trump junior apja vetélytársára, Hillary Clintonra nézve terhelő információkat remélt megtudni egy orosz ügyvédnőtől.

Trump legidősebb fia valószínűleg „előre menekült”, inkább saját maga tette közzé az információkat, miután értesítették róla, hogy a The New York Times-nak birtokában van az egész üzenetváltás az orosz popsztár publicistájával, aki Trumpékkal is üzleti kapcsolatban állt. A brit újságíró fontolgatta, hogy magának Trumpnak, vagy titkárnőjének továbbítsa az ajánlatot, de az ügy „érzékeny” voltára tekintettel végül a fiát kereste meg. Jogi szakértők máris azt ajánlják, jó lenne, ha az elnök titkárnője, Rhona Graff is mielőbb ügyvédet fogadna. Ifjabb Donald az újságírónak azt válaszolta: „Ha ez az, amit mondasz, szeretem, nyár végén jól fog jönni.” Nyár végén zajlott a két elnökjelölő konvenció, s akkor már beindult a gőzhenger. A június 9-i találkozó után nem sokkal tette ki a Wikileaks a Clinton-kampány és a demokrata pártvezetés bizalmas e-mailjeit.

Trump fia a FoxNews-nak adott interjújában az orosz ügyvédnővel tartott találkozó kapcsán azt mondta, ma már valószínűleg „kicsit másképp” cselekedne. Kitartott ugyanakkor amellett, hogy apja nem tudott az egész találkozóról, amely egyébként is lényegtelennek bizonyult. Noha Rob Goldstone újságíró még úgy harangozta be, hogy hivatalos orosz kormánydokumentumokat akar átadni az ügyvéd Hillary Clintonról, utóbb Trump fia azt mondta, lényegtelen és nem hiteles információkat kapott csak.

Bár általános az egyetértés, hogy Trump fiának a hírszerzéshez kellett volna fordulnia azzal, hogy az orosz kormány ilyen gyanús ajánlattal kereste meg, a CNN által megszólaltatott jogi szakértők szerint a „hazaárulás” vádja semmiképpen nem áll meg. Ez ugyanis feltételezné, hogy az Egyesült Államok és Oroszország hadban áll egymással. Trump fia a kampányfinanszírozási törvényt ugyanakkor megsérthette, mivel az kimondja, bűnt követ el, aki tudatosan kér,vagy elfogad bármiféle támogatást, adományt vagy más „értékes dolgot” egy külföldi állampolgártól. Stephen Vladeck, a Texasi Egyetem jogásza szerint a kérdés az, hogy az információk átadása értékes dolognak minősül-e. Elképzelhető, hogy ifjabb Donald Trump eskü alatt hamisan vallott, de nem tudni, hogy Robert Mueller különleges ügyész berendelte-e már tanúskodni. Az sem kizárt, hogy Jared Kushner vagy Paul Manafort, a volt kampányfőnök eskü alatt letagadta, hogy orosz részről ajánlatot kaptak az elnökválasztás befolyásolására. Az e-mail üzenetváltásból kiderül, hogy – ifjabb Donald korábbi állításával ellentétben – előre tudtak arról, miért találkoznak Veszelitszkajával, hiszen Trump fia továbbította nekik az e-maileket. Trump fia ugyan befolyásos szerepet játszott a kampányban, de hivatalosan nem volt a tagjai, ahogy a kormányzatba sem lépett be. A The New Yorker szerint nem kizárt, hogy épp ezért osztják ifjabb Donald Trumpra a bűnbak szerepét.

Szerző

Róma leszámol a sötét múlttal

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:30
FORRÁS: YOUTUBE
Keményebben lépnek majd fel Olaszországban a fasiszta korszak bálványimádói ellen, egy demokrata párti törvényjavaslatnak köszönhetően.

Az olasz képviselőház a héten tárgyal arról a javaslatról, amely büntethetővé teszi a fasiszta és nemzetiszocialista rezsimek dicsőítését. Aki megszegi a leendő jogszabályt, azt hat hónaptól két évig terjedő börtönnel sújthatják. Súlyos büntetésre számíthatnak azok is, akik Benito Mussolinit vagy Adolf Hitlert ábrázoló tárgyakat, termékeket terjesztenek. A törvénytervezetet beadó demokrata párti képviselő, Emmanuele Fiano azt közölte, megengedhetetlen az, hogy hazájában tilos a fasiszta párt újjáalakítása, de dicsőítése nem. A képviselő apját, Nedót a fasiszta diktatúra idején deportálták Auschwitzba.

Üdvözölte a tervezetet a dél-tiroliak pártja. Az olaszországi németek alkotta tömörülés egyik képviselője, Stefan Zelger úgy fogalmazott, „amennyiben a képviselőház elfogadja a javaslatot, nem lesz többé Mussolini, vagy Hitler nevével forgalmazott bor, naptár, vagy más, a régi borús időket idéző termék”. A dél-tiroliak már évek óta küzdenek azért, hogy betiltsák például a Mussolini képeit ábrázoló naptárakat. Zelger szerint elképesztő az, hogy a Duce nevével mind a mai napig pénzt lehet keresni. „Az új törvénnyel ennek szerencsére vége” - hangoztatta. Utalt arra, hogy a jogszabály nem nevezhető a szólásszabadság korlátozásának, hiszen a fasiszta és nemzetiszocialista propaganda „szélsőséges, antidemokratikus, s a mögötte húzódó ideológia a történelem szemétdombjára való”.

A javaslat benyújtásának időzítése nem véletlen. Egy olasz tengerparti klubban ugyanis a Mussolini-éra egy sor „ereklyéjét” sorakoztatták fel. Sokan azt nem értették, hogy fordulhatott elő az, hogy a hatóságok szemet hunytak efelett. Diego Collovini, a második világháborúban a fasiszta erők ellen harcoló partizánok olaszországi szervezetének képviselője sokkolónak nevezte, hogy egy népszerű tengerparti résznél működhetett a klub. „Kíváncsi lennék arra az úriemberre, aki megadta rá a működési engedélyt” - hangoztatta.

Semmiképpen sem lehetne állítani, hogy a Punta Canna klub azért nem szúrt szemet a hatóságoknak, mert túl kicsi lenne: 650 személy számára biztosítanak nyugágyakat a Velence közelében lévő chiggiai tengerparton. A települést „kis Velencének” is nevezik szűk csatornái, középkori jellege, és a századokkal ezelőtti kort idéző házai miatt.

Amikor a lapok cikkezni kezdtek az esetről, Velence prefektusa, kötelezte a tulajdonost, Gianni Scarpát, hogy azonnali hatállyal távolítsa el a fasiszta szimbólumokat, s azokat a szövegeket, amelyekkel a demokráciát becsmérli. A helyi rendőrség is nyomozást indított az ügyben, fényképeket, videofelvételeket, illetve több uszító szöveget kobozott el. „Egy rezsim uralkodik rajtunk, undorodom a demokráciától” - olvasható az egyiken. Egy fabódén a "gázkamra" felirat szerepel. A 64 éves, megrögzött fasiszta Scarpát gyűlölet szítása és diszkrimináció miatt ítélhetik el. A tulajdonos világlátását az a megjegyzése is minősíti, mely szerint a világ lakosságának fele „söpredék”.

Az esetre először a La Repubblica napilap hívta fel a figyelmet, s a cikk hatására ismét vita indult a társadalomban a Mussolini-rezsim megítéléséről. Az országban egy kis, de annál hangosabb közösség folyamatosan azt sulykolja, hogy a Duce uralkodása „csodálatos korszak volt Itália életében”. Predappio, itt született és itt temették el Mussolinit, sokáig a fasiszták zarándokhelye volt. S hogy az ideológia még mindig mennyire élénken él egyesek körében, az is mutatja: februárban egy római iskolában „nagy fasiszta bált” akartak rendezni a diákok számára. Ebből is óriási botrány kerekedett.