Amnesty: Brüsszel üzent a kormánynak

Az Európai Bizottság ma hivatalosan is bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a külföldről támogatott civil szervezeteket megbélyegző törvény miatt.

"A civiltörvény célja, hogy megbélyegezze és démonizálja a civileket. A Bizottság mai üzenete egyértelműen jelzi, hogy ez nem elfogadható az EU-ban, és biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a bíróságok is egyet fognak érteni." - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője.

"Az Amnesty International egészen addig nem tesz eleget a törvény előírásainak, ameddig arra a bíróság nem kötelezi. A törvény durván sérti az uniós szabályokat és az egyesüléshez való jogot. Magyarországnak hatályon kívül kell helyeznie még mielőtt további károkat okoz a civil szervezetekben és az általuk nyújtott fontos szolgáltatásokban is."

A külföldről támogatott szervezetek számára ennek a bejelentésére nyitva álló határidő tegnap (július 12.) járt le. Az Amnesty International Magyarország tagjai egyhangúan úgy döntöttek, hogy az egyesület nem tesz eleget a törvény előírásainak és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Lásd még: Civil törvény - Megindult a kötelezettségszegési eljárás

Szerző

Eléri a dízelbotrány a Daimlert is?

A német  Süddeutsche Zeitung csütörtöki beszámolója szerint a szövetségi közlekedési minisztérium vizsgálóbizottság elé rendelte meghallgatásra a Daimler konszernt az egyes dízelmotorok emissziós értékeinek manipulálásával kapcsolatban felmerült ügyészségi gyanú miatt.

A beszámoló szerint a Daimlernek a dízelbotránnyal foglalkozó minisztériumi bizottság (Untersuchungskommission Abgas) előtt kell választ adnia a stuttgarti ügyészség azon állítására, miszerint egyes dízelmotorok vezérlő szoftvere tiltott funkciókkal van ellátva.

Az Untersuchungskommission Abgas vizsgálóbizottságot Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter állította fel a Volkswagen dízelbotrányának a felgöngyölítésére, a szervezet azonban időközben a többi autógyártó modelljeinek a vizsgálatára is kiterjesztette tevékenységét.

A sajtójelentések szerint a Daimler különböző furgon és személygépkocsi modelljeibe épített OM 642 és OM 651 típusjelű motorjai kerültek a stuttgarti ügyészség látóterébe az emissziós értékek manipulálásának a gyanújával.

A Daimler nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan melyik típuscsaládokba építette be a szóban forgó motorokat, de feltételezések szerint az ügy nagyjából egymillió autót érinthet.

A Daimler a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva elzárkózott az eljárás nyilvános kommentálásától és közölte, hogy az ügyben kizárólag az ügyészséggel egyeztet.

A stuttgarti ügyészség és a rendőrség május végén tartott házkutatást a Daimler hivatali helységeiben országszerte 11 helyszínen a dízelüzemű járművek károsanyag-kibocsátása manipulálásának gyanújával.

Szerző

Lex CEU után - A kormány megállapodást kötött

Publikálás dátuma
2017.07.13. 15:18
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. július 6-án.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma is beszámol a kormány döntéseiről -  immár 95. alkalommal - Kovács Zoltán kormányszóvivő közreműködésével. Amiről biztosan szó lesz: lex CEU, kötelezettségszegési eljárás, Soros György, a "családi ezüst".

A Miniszterelnökség most is 13:30-ra hirdette meg a Kormányinfót, de ma is csak 13:55-kor sikerült bejelentkezni a Parlamentből.

Lázár János először a legfontosabb dátumot jelentette be: augusztus 24-én lesz a következő Kormányinfó. 

A kancelláriaminiszter ezután hosszasan promózta a vizes világbajnokságot, majd újra elmondta, hogyan szerezte vissza a kormány a "családi ezüstöt", a Seuso-kincsek maradék darabjait. 

Szijjártó Péter holnap megállapodást ír alá Maryland államával, arról hogy szabályozott körülmények között tovább folytathatja működését a McDaniel Egyetem - közölte a miniszter. New York államával is folynak a tárgyalások - tette hozzá. 

Újabb szakaszba lépett a felsőoktatási törvény módosítása miatti eljárás
Az Európai Bizottság ma újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított jogsértési eljárást. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.
A bizottság tudatta, hogy a magyar válaszlevél alapos elemzése után is fenntartja korábbi megállapításait, amelyek az eljárás megindításához vezettek. A módosított törvény ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban - közölte a testület.
Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely a bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU), különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

 

A kormány kidolgozott egy 20 pontos akciótervet is, amivel biztosítani tudják, hogy jó minőségű élelmiszerhez jussanak a magyarok. Lázár elmondta, hogy egy nagyon komoly ellenőrző munka indul el, hogy a minőség tovább javuljon.

Nem vették figyelembe a magyar álláspontot - reagált Lázár János arra, hogy ma újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Az Európai Bizottsággal való vitákat illetően azt mondta, hogy 20-25 olyan nagyobb ügy van most, ami kapcsán eltérő véleményen vannak. A kabinet a tárgyalásos módszert részesíti előnyben, a CEU kapcsán az első fordulóban nem közeledtek az álláspontok egymáshoz Brüsszellel.

A kormány tárgyalt az egészséges Budapest-programról - közölte a tárcavezető. A következő években 700 milliárd forintot költenek majd a budapesti egészségügyre, idén 20 milliárdot költenek a géppark fejlesztésére - tette hozzá.

Nem lenne jó ötlet Soros díszpolgárságának visszavonása - közölte Lázár újságírói kérdésre. 

Egy másik kérdésre elmondta: a kormány nem tesz javaslatot arra, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen.

Szerző
Frissítve: 2017.07.13. 17:26