Eldadogott családtörténet

Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:49

Az elnyomás és elhallgatás nemcsak a totalitárius rendszerekben, hanem a családban is jelen van. Csak bizonyos módon lehet beszélni bizonyos dolgokról, az igazság pedig hozzáférhetetlen. Bár a romániai magyar író Vida Gábor többször is elhatárolódott a posztmodern irodalomtól, bevallása szerint olyan történeteket szeret írni, amelyeknek van eleje, közepe, vége. Egy dadogás története című regénye mégis a kerek egész történet megírhatatlanságáról szól, ami helyett nem marad más, csak a barkácsolás, töredékekből.

A tragédiákkal, titkokkal és traumákkal terhelt család ugyanúgy leírhatatlan, mint a Ceausescu-rendszer korrupcióval, hiánnyal teli hétköznapjai. A magyar Erdély képe és az etnikailag sokszínű térség mindennapjai nem fedik egymást, ahogy a romantikus Erdély illúziója és a nyomor, alkoholizmus, magány sújtotta közösség tapasztalata között is különbség is van.

A szövegben valami mégis összeáll: egy felnövéstörténet. A felnőttkorba lépéssel véget érő emlékirat ez, aminek a vége nemcsak a brutális sorkatonaság megélése, hanem a rendszer omladozása is. Középpontjában egy fiú kapcsolatai vannak az írói ambíciókat értetlenül fogadó apával és a vallásos, illetve alkoholista nagyapákkal. Az elbeszélő szépen lassan rájön, hogy magyar irodalmat olvasni és magyar szakra vágyni Romániában maga ellenállás. A gyerek és a tinédzser számára a legnagyobb szorongást a dadogás okozza. Szépen párhuzamba állítható ez az írásról és az elbeszélhetőségről való gondolkodással is: ahogy a gyerek, az elbeszélő sem azt mondja, amit akar, hanem amit ki tud mondani, el tud mesélni. És nem oda érkezik a történettel, ahová indult.

Infó:

Egy dadogás története

Vida Gábor

Magvető

A falu rosszára szavaztak

Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:48

A falu rossza volt a nézők kedvence a Városmajori Színházi Szemlén. Az idei szemle közönségdíját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Mohácsi János által rendezett előadása nyerte el, a szavazatok több mint egyharmadával. Második helyen a Miskolci Nemzeti Színház A hülyéje című előadása végzett.

Szerző

R. Kelly, a kultikus szektavezér

Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:48

Újabb bizarr botrány az amerikai R&B-sztár körül: szektavezérként viselkedik és lányokat tart fogva R. Kelly a Buzzfeed oknyomozó riportja szerint. Vajon most elítélik?

Aggódó szülők keresték fel Jim DeRogatis újságírót, aki korábban könyvet írt R. Kelly viselt dolgairól. A szülők azt állították: 19, illetve 18 éves lányaikat Chicagóban és Atlantában tartja fogva a sztár, aki azt ígérte nekik, hogy segít beindítani énekesi karrierjüket, ehelyett azonban kvázi szexrabszolgaként bánik velük. A georgiai és floridai család állítását támasztja alá Kitti Jones, az énekes korábbi alkalmazottja és „barátnője” is, aki rémisztő részletekkel szolgált DeRogatisnak afelől, milyen soruk van a lányoknak Kellynél. Gyakorlatilag mindenre engedélyt kell kérniük az evéstől a vécézésig. Szexuális együttléteiket Kelly videóra veszi, más férfiakkal tilos kedvesnek lenniük – ha mégis megteszik, az énekes fizikailag is bántalmazza a nőket, akik rokonaik szerint agymosottként viselkednek. Ha férfi vendégek érkeznek a házigazdához, a lányoknak melegítőben, a fal felé fordulva kell kivárniuk a látogatás végét, nehogy bárki más megkívánja őket. Ehhez képest Kelly büszkén mutogatja, mi mindent művel velük a videókon. Akad nő, aki azért felelős, hogy az újonnan érkezőknek betanítsa, miként elégítsék ki a sztárt szexuálisan, aki több lány frizuráját levágatta és átfestette saját ízlése szerint. Egyiküknek pedig – noha kiskorú – mellnagyobbító műtétet fizetett.

Az amerikai R. Kelly, noha az utóbbi másfél évtizedben nemigen tett le semmit az asztalra, már-már kultikus alakja a kortárs R&B-szcénának. Kilencvenes évekbeli számaival elévülhetetlen érdemeket szerzett a stílus megújításában, így ma is szépen éldegél fellépéseiből.

Még úgy is, hogy az énekest évtizedek óta vádolják különféle szexuális jellegű bűnökkel, ám nyomasztó módon ezek közül egyetlen ügyben sem ítélték el. Az például minden zenerajongó előtt jól ismert tény, hogy Kelly 27 esztendős korában feleségül vette az akkor mindössze 15 éves Aaliyah-t, a 2001-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt énekesnőt. R. Kelly producerként működött közre az énekesnő sokatmondó, Age Ain't Nothing but a Number („A kor csupán egy szám”) című debütalbumán. A frigyet később illegálisnak nyilvánították.

Kellyt 1997-ben már beperelte egy nő, amiért 15 éves korában szexre kényszerítette – 205 ezer dollár fejében a felperes visszalépett. 2002-ben egy olyan videó keringett, amelyen az énekes aktus közben levizel egy fiatalkorú lányt. Az ügy elsikkadt, noha Kelly még maga is dicsekedett azzal: ő szerepel a felvételen. Még ugyanebben az évben fiatalkorúakról készült, szexuális jellegű fotók kerültek elő Kelly házából – mivel azonban a rendőröknek nem volt házkutatási engedélyük, a képeket nem használhatták fel Kelly ellen. Négy évvel később pornóvideók miatt állt bíróságra, amelyeken fiatalkorúakkal szexelt. Ebből az ügyből sem lett semmi.

A hatóságok most arra hivatkoznak: a fiatal nők önszántukból tartózkodnak Kelly házaiban, így, mivel mindannyian átlépték a beleegyezési korhatárt és tartózkodási helyük is ismert, tehát tehetetlenek. Mivel DeRogatis a vizsgálat során számos bizonyítékot – köztük hangfelvételeket is – szerzett, felcsillant a remény, hogy ezúttal végre kiderülhet, pontosan mi is történik R. Kelly házainak falai között.