Kockázatokkal bővült az építőipar

Publikálás dátuma
2017.07.15 07:22
Thinkstock illusztráció
Májusban is jelentős bővülést ért el az építőipar, melynek termelés 35,4 százalékkal nőtt a tavalyi gyenge teljesítményéhez képest - ez olvasható a KSH pénteki közleményében. Hasonló mértékű növekedésre több, mint egy évtizede nem volt példa. Ugyanakkor a május végi építőipari rendelésállomány pedig 94,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ennek azonban, a tapasztalatok szerint csak egy része valósul meg - figyelmeztettek a szakemberek.

A lakásberuházásokat magában foglaló épületépítéseknél 27,2, az egyéb építményeknél, pedig 46,7 százalékos volt a növekedés. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Népszavának úgy értékelte az építőipari boom-ot, hogy várható volt az újabb jelentős emelkedés az ágazatban, részben a tavalyi alacsony bázis miatt, másrészt idén számos uniós forráson alapuló beruházás indult el.

A kedvezményes áfa-kulcs csak 2019 végéig érvényes

A társasház-építéssel foglalkozó cégek viszont csak 2019 végéig terveznek újabb beruházásokat, mert a most érvényben lévő szabályok szerint eddig az időpontig érvényes a jelenlegi kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa-kulcs. Ha pedig ez 2020-tól esetlegesen megszűnik, az jelentős drágulást okozhat az új lakások piacán. Az uniós előírások szerint a lakóingatlani beruházásoknál csak négy évig, és csak indokolt esetben lehet alkalmazni a kedvező áfakulcsot. Ha a kormány nem tud Brüsszel számára is elfogadható érveket találni 2020-ig, akkor mindenképpen ismét a 27 százalékos áfakörbe kerül a lakásépítés is. Az ágazati szereplőknek azonban ezt már másfél-két évvel korábban tudniuk kellene, mert ekkora az átfutása egy társasház-építésnek a tervezéstől a kivitelezésig - fűzte hozzá Balogh László.

Az ágazatot sújtó munkaerőhiány ugyanakkor elnyújthatja a beruházások befejezésének határidejét. Az Ukrajnából és Szerbiából munkavállalói engedély nélkül is foglalkoztatható szakemberek valamelyest enyhíthetnek a magyar építőipar gondjain, de az állampolgárságunkat elnyert munkavállalók is többnyire az anyaországi kollégáikhoz hasonlóan meg sem állnak Magyarországon. Az a tapasztalat, hogy az ukránok számára vonzóbbak lehetnek a a magyarországinál rendszerint magasabb lengyelországi bérek, és a jóval csekélyebb nyelvi nehézségek - jegyezte meg Balogh László.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője ugyanakkor úgy vélte, hogy az ágazat csak idén májusban érte el a 2014 áprilisi szintet. Míg az épületépítéseknél az elmúlt négy év legjobb eredménye született májusban, addig az egyéb építményeknél a termelés szintje elmarad a 2015-ös csúcsoktól.

Az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztési Kerekasztal (IFK) adatai szerint több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlan már kivitelezési fázisban van, és a beruházások értéke meghaladja az 560 milliárd forintot, ami tíz éves csúcsot jelent. - közölte Horváth András, a Takarékbank elemzője. Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője viszont arra figyelmeztetett, hogy 2012 és 2016 vége között 30 százalékot drágult a munkaerő az építőiparban, miközben az alapanyagok ára 10-12 százalékkal emelkedett.

Gólzáporos győzelmet aratott az Újpest és a Ferencváros

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:19

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Az Újpest hazai pályán 5-0-ra legyőzte a Diósgyőr együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 22. fordulójában. Az éllovas Ferencváros saját közönsége előtt 4-0-ra verte a Puskás Akadémiát.
Az OTP Bank Liga 22. fordulójának eddigi eredményei: MOL Vidi FC - Szombathelyi Haladás 1-0 Újpest-DVTK 5-0 Mezőkövesd-Kisvárda 2-2 Paks-Debrecen 2-1 Ferencváros-Puskás Akadémia 4-0 A Budapest Honvéd-MTK találkozó 19:30-kor kezdődik Gyirmóton. Hogy miért a Győr melletti településen, arról ebben a cikkünkben írtunk.  

Messi-mesterhármast hozott a spanyol bajnokság rangadója

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:25

Fotó: AFP/ JORGE GUERRERO
Kétszer is vezetett otthon a Sevilla a Barcelona ellen, mégis katalán győzelem lett a vége.
Rangadót rendeztek a spanyol bajnokságban: a 4. helyen álló Sevilla az éllovas, de az utóbbi időben nem brillírozó Barcelonát fogadta. A hazaiak kétszer is vezettek, a félidő 2-1-es hazai előnnyel zárult. A második játékrészben aztán nemcsak egyenlített, hanem még két gólt szerezve 2-4-es győzelmet aratott a Barcelona. A katalánoknál háromszor Messi, egyszer pedig Suarez volt eredményes. Messi első gólja különösen szép volt: Rakitic bal oldali beadását kapásból vágta a kapuba. Második gólját pedig 14 méterről ragasztotta a léc alá. Győzelmével továbbra is főlényesen vezeti a spanyol bajnokságot a Barcelona.