Előfizetés

Közjegyzői intelem élettársaknak - Tanácsos "formalizálni"

Publikálás dátuma
2017.07.15. 17:03
Thinkstock illusztráció
Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetők el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat - ezt Toldi Judit közjegyző tanácsolta az állami televízióban. 

Elmondása szerint kétféle mód van erre házasságkötés nélkül: az egyik a közjegyzőnél az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába történő bejegyzés, a másik az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amely a házassághoz hasonló jogkövetkezményekkel jár, és anyakönyvvezető előtt kötik meg. Az élettársi viszony a törvény meghatározása szerint érzelmi és gazdasági közösség, amelyben a felek közös háztartásban élnek. Párhuzamos élettársi kapcsolat nem állhat fenn - tette hozzá Toldi Judit.

A házastársaknak az egyik fél halálakor özvegyi, haszonélvezeti joga van a közös lakásra és a berendezési tárgyakra, az élettársak azonban automatikusan nem örökölnek egymás után. Élettársi viszonyból is keletkezhet azonban haszonélvezeti jog, de ehhez legalább egyéves folyamatos életközösség és legalább egy közös gyermek kell. Egyes szociális juttatásokhoz, így a családi adókedvezményhez vagy az özvegyi nyugdíjhoz a feleknek igazolniuk kell élettársi viszonyukat, erre jó a kapcsolat nyilvántartásba vétele. De ahhoz is kell a hivatalos irat, ha az egyik fél cselekvőképtelenné válik, és szeretnék, ha ebben az esetben egyes egészségügyi ellátások igénybe vételéről vagy visszautasításáról az élettárs nyilatkozhatna - hívta fel a figyelmet a közjegyző.

A vizes vb szobrai - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.07.15. 15:40

Valamennyi mű Szőke Gábor Miklós alkotása. Fotók: MTI/ Kovács Attila


A vizes vb szobrai - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.07.15. 15:40

Valamennyi mű Szőke Gábor Miklós alkotása. Fotók: MTI/ Kovács Attila