Előfizetés

Hírhozót büntet a BKK

Batka Zoltán - Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:04
Népszava fotó/Molnár Ádám
Évi bő negyedmilliárd forintot fizet a BKK az új online jegyértékesítési rendszerért, amiről kiderült, hogy hemzseg az amatőr hibáktól. A közlekedési társaság reakciója: feljelenti a hibák észlelőit és bírálja a sajtót.

Jogi lépésekkel és vádaskodással válaszolt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arra, hogy a hétvégén többen is kiderítették: a BKK múlt csütörtökön elindított online jegyrendszere hemzseg a technikai hibáktól, könnyen feltörhető, és a felhasználók megadott jelszavai is kikerülhettek az internetre. Dabóczi Kálmán BKK vezérigazgató keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az üzemeltető T-Systems feljelentése nyomán már nyomoz a Központi Nyomozó Iroda (KNYF) a rendszer "feltörői" után.

Így működne az e-jegy
Az utazónak először regisztrálnia kell magát a BKK webes felületén. Ezután, mint egy jegyautomatánál az ügyfél kiválasztja a megfelelő terméket, és beállíthatja az érvényesség kezdő dátumát, majd fizet. Az interneteléréssel rendelkező okostelefonjára ezután töltheti le a jegye-bérlete azonosítására alkalmas, leolvasható kódot. Azonban az utazónak naponta, az utazása megkezdése előtt frissítenie kell az e-jegyét az internetelérésre alkalmas okostelefonjával. Ezután metrón, villamoson az ellenőrzéskor meg kell nyitnia ezt az azonosító felületet a telefonjával, rajta a beazonosítását szolgáló kóddal, amit az ellenőr egy kézi készülékkel leellenőriz. Az utazónak ugyanakkor a személyazonosító okmányát is magánál kell tartania, mivel az e-jegye csak ezzel együtt érvényes.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy az e-jegyek rendszerét tesztelte a „közlekedő tömeg" blog. Arra jutottak, hogy a rendszer messze nem hibátlan: videofelvételükből kiderül, hogy az e-bérlet könnyen hamisítható, és a metróellenőröknek tíz próbálkozásból egyszer sem tűnt fel a turpisság. Közben mások, másként tesztelték a rendszert: egy hekker kiszúrva és kihasználva a rendszer hibáit tízezer forint helyett ötven forintért próbált e-bérletet vásárolni. A hekker célja nem az olcsó vásárlás, hanem a tesztelés volt, hiszen ő maga értesítette a biztonsági résről az üzemeltetőket, majd órákkal később a sajtót is.

Noha a blog és a hekker is nyilvánosságra hozta a hibákat, nem pedig visszaélt azokkal, Dabóczi Kálmán vezérigazgató egyértelmű támadásnak értékelte lépéseiket. Úgy fogalmazott, hogy „aki berúgja a kertajtót” – azaz: kívülről feltöri a jegyvásárlási rendszert – „majd utána a sajtót értesíti, az nem etikus hekker. Dabóczi jogi lépést helyezett kilátásba a „közlekedő tömeg" bloggal szemben is. Szerinte ugyanis a tesztnél több volt, amit csináltak. Hogy pontosan mire gondolt, azt nem fejtette ki, csak annyit közölt: „majd a jogi csapatunk eldönti, hogy milyen intézkedésre van szükség”. A BKK vezérigazgató emellett a sajtót is hibáztatta, hogy a tesztek eredményeinek közzétételével bűncselekményre csábított másokat. A vezérigazgató szerint „politikai támadásról van szó”, továbbá bizonyos „gazdasági érdekkörökre” célzott, amelyek nem tudnak belenyugodni, hogy kimaradtak az e- jegyrendszer fejlesztéséből. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes egyenesen rendszerszintű kibertámadásokról beszélt.

Dabóczi Kálmán és Szeneczey Balázs ugyanakkor állította: a rendszer biztonságos, és a múlt heti indulás óta nem volt olyan hiba, ami miatt le kellett volna azt állítani. Mint mondták, eddig ötezer regisztráltból nyolcszázan vásároltak bérletet, és közel ugyanannyian, 600-an próbálták meg feltörni a rendszert. A rendszerért a BKK havi 22-25 millió forint bérleti díjat fizet a fejlesztő T-Systemsnek.

Szeneczey Balázs cáfolta, hogy a vizes vébé miatt indították el a vébé nyitónapja előtt egy nappal az e-jegyrendszerüket.

Az utasok biztonsága nem fontos
Kockázatosan sokat túlóráztatja a BKV a járművezetőket, többen már a nyár elején 200 óra túlmunkánál tartanak az egész évben lehetséges 300 órás keretben – közölte tegnap az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Az érdekvédelmi szervezet elnöke kijelentette, ha kell, bírósági úton akadályozzák meg, hogy a munkáltató túlhajszolja az embereket. Nemes Gábor levélben kért pontos kimutatást Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy az egyes területeken mennyi túlórát kellett teljesíteni idén a dolgozóknak, mert azt látják, a BKV vezetésének nincs stratégiája a távozók pótlására. G. E.

Az MSZP közleménye szerint viszont a Fidesz szégyellte, hogy egy évtizede húzódik a bevezetés, ezért kitaláltak egy "e-jegynek látszó megoldást". Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke azt követelte: állítsák le a rendszert és vonják felelősségre azokat, akik azt jóváhagyták.

Nyugat-Európában kiforrott, jól működő e-jegy-rendszerek léteznek, amelyeknek a honosítása legrosszabb esetben is legfeljebb a leolvasó készülékek telepítéséből, a térképszoftver betöltéséből és a zónák illetve tarifák beállításából áll – ha valaki ragaszkodik a „hagyományos”, azaz kártyás megoldáshoz. Ebben az esetben az e-jegy egy bankkártyáról vagy mobiltelefonról feltölthető utazási kártyát jelent, amelyet a járműveken felszerelt készülékek tudnak leolvasni. A szoftverért és az üzemeltetésért a kialakult gyakorlat szerint a jegyárbevétel bizonyos hányadával fizetnek.

Léteznek ugyanakkor lényegesen olcsóbb, és szintén a gyakorlatban bevált módszerek is. Koppenhágában az e-jegy egy emelt díjas sms-re érkezett válaszüzenet, amit a közlekedési szolgáltató küld az utas telefonjára – ehhez még okostelefon sem kell, bármilyen készülék tudja fogadni. A leggyakoribb bérlettípust pedig a szolgáltató mobilalkalmazásában lehet megvásárolni – igaz, utóbbihoz már okostelefon szükséges. Mindkét rendszer „szoftverboltban” vett olcsó, könnyen testre szabható, sok helyen kipróbált megoldás, amelyek budapesti bevezetését megkönnyítené, hogy az a korosztály, amelyik kevéssé járatos a telefonos jegyvásárlásban, nálunk jegy és bérlet nélkül utazhat.

Megnőtt a kórházfenntartó híréhsége

Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:00

 Az egészségügyi kormányzat kontrollmániájának újabb vadhajtásaként napi eseményjelentés írásra kötelezte a kórházfenntartó az intézményeket – tudta meg a Népszava.

Múlt pénteken valamennyi kórház megkapta azt a levelet, melyben arról tájékoztatták az főigazgatókat, hogy minden nap (szombaton és vasárnap is) reggel nyolcig jelenteniük kell a rendkívüli, a napi rutintól eltérő eseményeket az állami intézményfenntartónak. Ezt a beszámolót az érintetteknek akkor is el kell küldeniük, ha nem történt semmi az előző napon, vagyis nincs mit jelenteniük.

A célra külön táblázatot is készíttet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A főigazgatók leveleit a kórházfenntartó területi igazgatóságai gyűjtik, elemzik. Úgy tudjuk, az intézményvezetők egy részének azzal magyarázták a furcsa kérést, hogy az egészségügyi kormányzat első kézből és nem a sajtóból szeretne értesülni, ha valami fennakadás van a betegellátásban.

Nondoktorokat képeznek
Új támogatással, a Mihalicza-ösztöndíjjal ösztönözné a kormány a hazai szakemberhiány mérséklését. A célra 1,15 milliárd forintot különítettek el, és az úgynevezett nondoktori képzésre jelentkező ápolók pályázhatnak. A képzés első félévében 640 ezer forint nyerhető el. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, a kormány nem tagadja le, hogy munkaerőhiány van az ágazatban, de minden lehetséges eszközt megragad ennek csökkentésére, és a most bevezetett ösztöndíj is ezt szolgálja.

Ebből márpedig az utóbbi időben volt bőven. Legutóbb a hét végén az RTL-Klub híradója számolt be arról, hogy az ajkai kórházban leállítottak egy öreg CT-berendezést, ezért a betegeknek a veszprémi megyei kórházba kell utazniuk az ilyen ellátásért. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a sajtónak kedden már arról számolt be, hogy a jövőhéttől átmenetileg úgynevezett mobil CT végzi majd az ajkai betegek vizsgálatát. Az elmúlt héten nagy port kavart az - a lapunk által elsőként feltárt - eset is, amikor az Országos Kardiológiai Intézetből szívműtét után, még nyitott mellkassal szállítottak át vizsgálatra egy 12 éves kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, ugyanis a kardiológiai intézetben nincs komputertomográf. A kislány nem sokkal később meghalt. Az ügyben megszólaló miniszter ezután hibát hibára halmozott: egyebek közt azt is állította, hogy a Fidesz kormányzása előtt a szomszédos kórházakban sem volt CT berendezés, most már legalább ott van.

Az esetet követő sajtóvihart egy ilyen jelentési rendszerrel sem lehetett volna megelőzni – magyarázta lapunknak az egyik kórházigazgató, aki szerint abban nem volt semmi rendkívüli, hogy a gyereket így szállították a szomszédos épületbe vizsgálatra, ez a napi rutin. Egy másik intézményvezető a régmúltból ismert hangulatjelentéshez hasonlította a kórházfenntartó utasítását. Mint mondta: egyelőre fogalma sincs mit soroljon a rendkívüli események közé: például, ha a beteg bosszankodik az étel minősége miatt, vagy posztol az ételről egy fotót, az vajon minek számít? Egyelőre az is kihívás a számára - mondta -, hogyan szervezze meg a több mint kétezer ágyas intézményében ezt a feladatot. Pláne, hogy a pozitív eseményekre is érvényes a listaállítás. Szó szerint mindenre, ami csak érdeklődésre számíthat a sajtó részéről. Valószínűleg el kell rendelnie, hogy az éjszakások, mielőtt távoznak, még írják meg a „hangulatjelentést”.

Kivihetetlen, hogy valamennyi problémát, szokatlant összegyűjtsünk – morgolódott a harmadik intézményvezető is – hiszen az ellátást évek óta a vezetői furfang működteti. Ez az egész csak a megfélemlítésünkre jó – tette hozzá.

A kórházvezetők elbizonytalanodást az is növelheti, hogy a klasszikus értelemben vett rendkívüli eseményeket egy 2005-ös miniszteri rendelet alapján eddig is jelenteniük kellett. Ott fel is sorolták, melyek ezek, így egyebek mellett katasztrófákat, terroreseményeket, tűzeseteket, robbanást, ár- vagy belvízkárt, valamint az egészségügyi szolgáltatást jelentősen akadályozó eseményeket – például a közműszolgáltatások megszűnését, illetve a dolgozói sztrájkot – jelölték meg.

Csányié lett a Budai Egészségközpont
Csányi Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je közvetett irányítást szerez az egyik vezető budapesti magánegészségügyi szolgáltató, a Budai Egészségközpont Kft. felett - derült ki Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapjáról, amit a napi.hu szúrt ki. A GVH-nak még engedélyeznie kell az összefonódást. A vállalkozást 2000-ben alapította Varga Péter Pál, aki lapunknak elmondta: a Budai Egészségközpontot tulajdonló vállalkozás 60 százalékát vásárolta meg Csányi Sándor cége. Az intézmény vezetése, menedzsmentjének irányítása kisebbségi tulajdonosként továbbra is az ő feladata marad. Kéz a kézben Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2017.07.18. 22:40

 Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban, miután Orbán Viktorral tárgyalt. A magyar kormányfő fordított álláspontján.

"Tudatában vagyunk annak,hogy nehéz történelem van a hátunk mögött, Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg saját polgárait" – jelentette ki Orbán Viktor, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján, miután a két kormány gazdasági és kulturális megállapodásokat kötött. „Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek a erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget. Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő" – hangsúlyozta a magyar kormányfő, állítva, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. „Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, az ő biztonságukat a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek reneszánsza van Magyarországon, erre mi büszkék vagyunk. Ez egy hozzájárulás a magyar nemzet közös eredményeihez” - fogalmazott Orbán.

„Kéz a kézben, együtt még erősebbek leszünk” - reagált Benjámin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök megtisztelőnek tartotta, hogy 30 év után ő lehet az első vezetője Izraelnek, aki Magyarországra látogatott. "Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője, amelynek köszönhetően létrejött a zsidó állam, hiszen Magyarországon született a mi modern Mózesünk, Herzl Tivadar" - közölte Netanjahu, hozzátéve: a múlttal tisztában vagyunk, de a jövő felé tekintünk. Netanjahu megköszönte, hogy Orbán „kiállt Izraelért a nemzetközi fórumokon. Ezzel nemcsak Izrael, de az igazság mellé is állnak” – mondta a kormányfő, felidézve a francia államfővel folytatott találkozóját is, ahol Emmanuel Macronnal egy újfajta antiszemitizmus veszélyéről beszélt, amelynek lényege az Izrael állammal szembeni állásfoglalás. „Magyarország fellép ezen zsidóellenes politika ellen.”

Kérdéses azonban Orbán szavainak őszintesége, hiszen Netanjahu budapesti látogatását megelőzően, s évekkel korábban is e felelősségvállalással szemben foglalt állást.

Hiába azonban a magyar kormányfő gesztusértékű megnyilatkozása, Orbánnak nagyon is lenne miről számot adni az izraeli kormányfő látogatása során. "Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor szerda este ellátogat a Mazsihisz székhelyére, a találkozón remélhetőleg alkalmunk nyílik részletesen átbeszélni a magyarországi zsidó közösséget közvetlenül érintő kérdéseket. Várhatóan a Soros György elleni plakátkampány is a témák között lesz" – mondta a Népszavának Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke. A két kormányfő nyilatkozataiból a Mazsihisz elnöke arra következtet, hogy eddig – bár általánosságban elhangzottak az emlékezetpolitikát érintő, az antiszemitizmust elítélő kijelentések is – főleg Izrael és Magyarország gazdasági, kulturális kapcsolatainak erősítése szerepelt napirenden. „Ennek mi örülünk, ez mindnyájunk érdeke, de úgy gondolom, lesznek még olyan területek, amelyekről fontos lenne őszintén beszélni” – állapította meg Heisler.

Már Macronra pályázhatott
Orbán Viktor gesztusértékű kijelentése szimbolikus jelentőségű lehet azután, hogy Netanjahu a hét végén Franciaországban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel közösen megemlékeztek a Vél d'Hiv-i razzia 75. évfordulójáról. Ismert: a franciáknak a deportálásokban való bűnrészessége évtizedekig tabu volt Franciaországban. Csak 1995-ben kért bocsánatot nyilvánosan Jacques Chirac akkori elnök a francia hatóságok tevékeny részvétele miatt. A vasárnapi közös sajtótájékoztatón azonban Macron elítélte országa 75 évvel ezelőtti részvételét a deportálásokban. Leszögezte: a razziát és később a deportálást „valóban Franciaország szervezte meg”, és abban "egyetlen német sem játszott közvetlen szerepet", kizárólag a nácikkal együttműködő francia rendőrök vettek benne részt. Ezt a jelentős gesztust követhette tehát Orbán kedden,amit erősít az is: Macron is a magyar kormányfő vendége lesz hamarosan. Egy V4 és Franciaország csúcstalálkozó lesz ugyanis szeptemberben, ezen vesz majd részt a francia elnök – tudta meg a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból. 

A Mazsihisz elnöke korábban kérte Orbán Viktort, hogy állítsa le az antiszemita indulatok gerjesztésére is alkalmas Soros György elleni plakátkampányt. Hasonló kérést fogalmazott meg az izraeli nagykövet is. Álláspontját azonban Benjamin Netanjahu utasítására felülírta az izraeli külügyminisztérium, amely Sorost bírálatában osztotta a magyar kormány véleményét. Heisler ezt követően Jeruzsálemben a miniszterelnök vezető politikai tanácsadójával is konzultált. Az Izraelinfónak adott interjúja szerint közölte: „nagyon csalódottak voltunk”, amikor kijött a nagykövetet felülbíráló külügyminisztériumi állásfoglalás. Heisler remélte, hogy a jeruzsálemi találkozó hatása az „elkövetkező napokban érzékelhető lesz”. Kérdésünkre azt is hozzátette: arról, hogy reményei valóra válnak-e, csak az izraeli miniszterelnök elutazását követően lehet majd beszélni.

Orbán Viktor egyébként kedden a Várkert Bazárban közel száz meghívott részvételével díszebédet adott. A kormányfő köszöntője után Benjamin Netanjahu angolul közölte, hogy nagy bejelentést tesz, majd magyarul „Jó étvágyat!” kívánt. A rendezvényen – a magyarországi zsidóság képviselői és politikusok mellett – művészek, valamint a gazdasági élet reprezentánsai is megjelentek. Közöttük volt Eszenyi Enikő vagy például Demján Sándor is.

A közös bókok nem voltak véletlenek, a Die Presse szerint az izraeli miniszterelnök nagy örömmel érkezett Magyarországra. Netanjahu nem számíthatott Orbán Viktortól bírálatra a ciszjordániai telepekkel kapcsolatban, ráadásul mindkét kormányfő egyetért a radikális iszlám elleni küzdelemben. Tegnap a Der Standard című liberális osztrák napilap is beszámolt a nagy látogatásról. „A cinizmus világbajnokai” című kommentárban Paul Lendvai, a cikk szerzője megállapította, hogy a vizit jelentős politikai siker a vendéglátónak, Orbán Viktornak. Rámutatott: a visegrádi országok soros elnökeként Magyarország szervezheti meg az izraeli vezető és a négy ország kormányfőjének budapesti találkozóját is. (Lengyelország június 18-án adta át ünnepélyes keretek között Magyarországnak a V4, azaz a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) soros elnökségét, amit 2017. júliustól 2018 júniusáig töltünk majd be) Lendvai szerint a Netanjahu-kormány "kiemelkedő külpolitikai érdeke", hogy élénkítse kapcsolatát "a menekültválságban nyíltan vállalt muszlim- és bevándorlásellenes" négy országgal. A szerző úgy véli, hogy az "otthon növekvő korrupciós vádak alá került" izraeli kormányfő nagy erkölcsi árat fizet "Európa legvitatottabb politikusánál" tett látogatása miatt.

Uszítás és szőlő
- Az MSZP elítélte, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.
- Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni.
- A Jobbik arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, “miről egyezkedett” Orbán és Netanjahu, szerintük ugyanis „a világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából semmi konkrétumra nem derült fény.”
- A DK úgy véli az izraeli miniszterelnök egy „bűnös politikai hazárdjáték részeként” jár itt, s a látogatás csupán „beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”.
- A Fidesz szerint: „savanyú a szőlő, hiszen sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP más miniszterelnökének kormányzása idején nem látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra”.