Előfizetés

Kéz a kézben Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2017.07.18. 22:40

 Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban, miután Orbán Viktorral tárgyalt. A magyar kormányfő fordított álláspontján.

"Tudatában vagyunk annak,hogy nehéz történelem van a hátunk mögött, Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg saját polgárait" – jelentette ki Orbán Viktor, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján, miután a két kormány gazdasági és kulturális megállapodásokat kötött. „Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek a erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget. Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő" – hangsúlyozta a magyar kormányfő, állítva, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. „Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, az ő biztonságukat a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek reneszánsza van Magyarországon, erre mi büszkék vagyunk. Ez egy hozzájárulás a magyar nemzet közös eredményeihez” - fogalmazott Orbán.

„Kéz a kézben, együtt még erősebbek leszünk” - reagált Benjámin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök megtisztelőnek tartotta, hogy 30 év után ő lehet az első vezetője Izraelnek, aki Magyarországra látogatott. "Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője, amelynek köszönhetően létrejött a zsidó állam, hiszen Magyarországon született a mi modern Mózesünk, Herzl Tivadar" - közölte Netanjahu, hozzátéve: a múlttal tisztában vagyunk, de a jövő felé tekintünk. Netanjahu megköszönte, hogy Orbán „kiállt Izraelért a nemzetközi fórumokon. Ezzel nemcsak Izrael, de az igazság mellé is állnak” – mondta a kormányfő, felidézve a francia államfővel folytatott találkozóját is, ahol Emmanuel Macronnal egy újfajta antiszemitizmus veszélyéről beszélt, amelynek lényege az Izrael állammal szembeni állásfoglalás. „Magyarország fellép ezen zsidóellenes politika ellen.”

Kérdéses azonban Orbán szavainak őszintesége, hiszen Netanjahu budapesti látogatását megelőzően, s évekkel korábban is e felelősségvállalással szemben foglalt állást.

Hiába azonban a magyar kormányfő gesztusértékű megnyilatkozása, Orbánnak nagyon is lenne miről számot adni az izraeli kormányfő látogatása során. "Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor szerda este ellátogat a Mazsihisz székhelyére, a találkozón remélhetőleg alkalmunk nyílik részletesen átbeszélni a magyarországi zsidó közösséget közvetlenül érintő kérdéseket. Várhatóan a Soros György elleni plakátkampány is a témák között lesz" – mondta a Népszavának Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke. A két kormányfő nyilatkozataiból a Mazsihisz elnöke arra következtet, hogy eddig – bár általánosságban elhangzottak az emlékezetpolitikát érintő, az antiszemitizmust elítélő kijelentések is – főleg Izrael és Magyarország gazdasági, kulturális kapcsolatainak erősítése szerepelt napirenden. „Ennek mi örülünk, ez mindnyájunk érdeke, de úgy gondolom, lesznek még olyan területek, amelyekről fontos lenne őszintén beszélni” – állapította meg Heisler.

Már Macronra pályázhatott
Orbán Viktor gesztusértékű kijelentése szimbolikus jelentőségű lehet azután, hogy Netanjahu a hét végén Franciaországban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel közösen megemlékeztek a Vél d'Hiv-i razzia 75. évfordulójáról. Ismert: a franciáknak a deportálásokban való bűnrészessége évtizedekig tabu volt Franciaországban. Csak 1995-ben kért bocsánatot nyilvánosan Jacques Chirac akkori elnök a francia hatóságok tevékeny részvétele miatt. A vasárnapi közös sajtótájékoztatón azonban Macron elítélte országa 75 évvel ezelőtti részvételét a deportálásokban. Leszögezte: a razziát és később a deportálást „valóban Franciaország szervezte meg”, és abban "egyetlen német sem játszott közvetlen szerepet", kizárólag a nácikkal együttműködő francia rendőrök vettek benne részt. Ezt a jelentős gesztust követhette tehát Orbán kedden,amit erősít az is: Macron is a magyar kormányfő vendége lesz hamarosan. Egy V4 és Franciaország csúcstalálkozó lesz ugyanis szeptemberben, ezen vesz majd részt a francia elnök – tudta meg a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból. 

A Mazsihisz elnöke korábban kérte Orbán Viktort, hogy állítsa le az antiszemita indulatok gerjesztésére is alkalmas Soros György elleni plakátkampányt. Hasonló kérést fogalmazott meg az izraeli nagykövet is. Álláspontját azonban Benjamin Netanjahu utasítására felülírta az izraeli külügyminisztérium, amely Sorost bírálatában osztotta a magyar kormány véleményét. Heisler ezt követően Jeruzsálemben a miniszterelnök vezető politikai tanácsadójával is konzultált. Az Izraelinfónak adott interjúja szerint közölte: „nagyon csalódottak voltunk”, amikor kijött a nagykövetet felülbíráló külügyminisztériumi állásfoglalás. Heisler remélte, hogy a jeruzsálemi találkozó hatása az „elkövetkező napokban érzékelhető lesz”. Kérdésünkre azt is hozzátette: arról, hogy reményei valóra válnak-e, csak az izraeli miniszterelnök elutazását követően lehet majd beszélni.

Orbán Viktor egyébként kedden a Várkert Bazárban közel száz meghívott részvételével díszebédet adott. A kormányfő köszöntője után Benjamin Netanjahu angolul közölte, hogy nagy bejelentést tesz, majd magyarul „Jó étvágyat!” kívánt. A rendezvényen – a magyarországi zsidóság képviselői és politikusok mellett – művészek, valamint a gazdasági élet reprezentánsai is megjelentek. Közöttük volt Eszenyi Enikő vagy például Demján Sándor is.

A közös bókok nem voltak véletlenek, a Die Presse szerint az izraeli miniszterelnök nagy örömmel érkezett Magyarországra. Netanjahu nem számíthatott Orbán Viktortól bírálatra a ciszjordániai telepekkel kapcsolatban, ráadásul mindkét kormányfő egyetért a radikális iszlám elleni küzdelemben. Tegnap a Der Standard című liberális osztrák napilap is beszámolt a nagy látogatásról. „A cinizmus világbajnokai” című kommentárban Paul Lendvai, a cikk szerzője megállapította, hogy a vizit jelentős politikai siker a vendéglátónak, Orbán Viktornak. Rámutatott: a visegrádi országok soros elnökeként Magyarország szervezheti meg az izraeli vezető és a négy ország kormányfőjének budapesti találkozóját is. (Lengyelország június 18-án adta át ünnepélyes keretek között Magyarországnak a V4, azaz a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) soros elnökségét, amit 2017. júliustól 2018 júniusáig töltünk majd be) Lendvai szerint a Netanjahu-kormány "kiemelkedő külpolitikai érdeke", hogy élénkítse kapcsolatát "a menekültválságban nyíltan vállalt muszlim- és bevándorlásellenes" négy országgal. A szerző úgy véli, hogy az "otthon növekvő korrupciós vádak alá került" izraeli kormányfő nagy erkölcsi árat fizet "Európa legvitatottabb politikusánál" tett látogatása miatt.

Uszítás és szőlő
- Az MSZP elítélte, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.
- Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni.
- A Jobbik arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, “miről egyezkedett” Orbán és Netanjahu, szerintük ugyanis „a világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából semmi konkrétumra nem derült fény.”
- A DK úgy véli az izraeli miniszterelnök egy „bűnös politikai hazárdjáték részeként” jár itt, s a látogatás csupán „beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”.
- A Fidesz szerint: „savanyú a szőlő, hiszen sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP más miniszterelnökének kormányzása idején nem látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra”.

Női vízilabda - Meglepetés: kikaptak az oroszok

Publikálás dátuma
2017.07.18. 21:05
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az olimpiai bronzérmes orosz női vízilabda-válogatott meglepetésre 8-5-re kikapott Ausztrália csapatától a magyarországi vizes világbajnokság keddi játéknapján, a Margitszigeten.

Eredmények, női vízilabda: csoportkör, 2. forduló: D csoport: Ausztrália-Oroszország 8-5 (1-2, 2-1, 3-1, 2-1)

korábban:

Görögország-Kazahsztán 19-5 (5-0, 4-2, 4-1, 6-2)
Az állás: 1. Ausztrália 4 pont, 2. Görögország 2 (26-14), 3. Oroszország 2 (14-15), 4. Kazahsztán 0

korábban

B csoport:
Új-Zéland - Dél-afrikai Köztársaság 8-6 (2-1, 1-2, 1-1, 4-2)
Egyesült Államok-Spanyolország 12-8 (6-1, 1-2, 2-2, 3-3)
Az állás: 1. Egyesült Államok 4 pont, 2. Spanyolország 2 (18-14), 3. Új-Zéland 2 (10-16), 4. Dél-afrikai Köztársaság 0
C csoport:
Hollandia-Japán 20-8 (7-0, 3-5, 5-2, 5-1)

később:

A csoport:
Kína-Kanada 18.50
Olaszország-Brazília 21.30
C csoport:
MAGYARORSZÁG-Franciaország 20.10Női vízilabda - Meglepetés: kikaptak az oroszok

Publikálás dátuma
2017.07.18. 21:05
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az olimpiai bronzérmes orosz női vízilabda-válogatott meglepetésre 8-5-re kikapott Ausztrália csapatától a magyarországi vizes világbajnokság keddi játéknapján, a Margitszigeten.

Eredmények, női vízilabda: csoportkör, 2. forduló: D csoport: Ausztrália-Oroszország 8-5 (1-2, 2-1, 3-1, 2-1)

korábban:

Görögország-Kazahsztán 19-5 (5-0, 4-2, 4-1, 6-2)
Az állás: 1. Ausztrália 4 pont, 2. Görögország 2 (26-14), 3. Oroszország 2 (14-15), 4. Kazahsztán 0

korábban

B csoport:
Új-Zéland - Dél-afrikai Köztársaság 8-6 (2-1, 1-2, 1-1, 4-2)
Egyesült Államok-Spanyolország 12-8 (6-1, 1-2, 2-2, 3-3)
Az állás: 1. Egyesült Államok 4 pont, 2. Spanyolország 2 (18-14), 3. Új-Zéland 2 (10-16), 4. Dél-afrikai Köztársaság 0
C csoport:
Hollandia-Japán 20-8 (7-0, 3-5, 5-2, 5-1)

később:

A csoport:
Kína-Kanada 18.50
Olaszország-Brazília 21.30
C csoport:
MAGYARORSZÁG-Franciaország 20.10