Női vízilabda - Most jön a neheze

Publikálás dátuma
2017.07.20 07:56
Magyarország - Franciaország Fotó: Molnár Ádám

Nehéz mérkőzés előtt áll a magyar női vízilabda-válogatott, ma este (20:10, TV: M4 Sport) Hollandia lesz az utolsó ellenfél a csoportmérkőzések során, a találkozó győztese az első helyen végez, és nem kell nyolcaddöntőt játszania szombaton, hanem készülhet a hétfői negyeddöntőre, ráadásul sokkal könnyebb ágra is kerül a folytatásban. A magyaroknak ehhez jobb gólkülönbségüknek köszönhetően egy döntetlen is elég.

“Nagyon vártuk már ezt a napot, azért jobb olyan mérkőzéseket játszani, amik tényleg kiélezettebbek – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a franciák felett aratott 24-5-ös győzelem után. - Az előző örömvízilabda volt, a neheze most jön majd, fizikum, fej, taktika, ez a három együtt dönt majd a hollandok ellen.”

„Az egész felkészülés alatt azzal foglalkoztunk, hogy tökéletesítsük a védekezésünket, úgy tűnik jó úton haladunk” - nyilatkozta a Népszavának Takács Orsolya, a nemzeti együttes egyetlen tagja, aki játékosként részese volt a 2005-ös montreali vb megnyerésének. “Nagyon nehéz mérkőzésre számítunk, ez dönt majd a csoportelsőségről, s természetesen nyerni szeretnénk. A saját dolgunkat is megkönnyítenénk ezzel, ehhez pedig az szükséges, hogy mindenki maximálisan odategye magát. Kőkeményen bele kell majd állni, meglátjuk mire lesz ez elég.”

Ott volt, belőtte
Antal Dóra szerezte a franciák ellen 24-5-re megnyert találkozó legérdekesebb gólját. A magyar játékos két másodperccel a vége előtt elvette a francia kapus elé bedobott labdát, és a meglepett hálóőr mellett a kapuba lőtt.
„Keszthelyi Rita lövése után mi jöttünk volna sarokdobással, de a bírók másképp ítéltek, a franciáknak adták a labdát – idézte fel a történteket a játékos az M4 Sport csatornán. - A szabály szerint, ha három másodpercig nem ér hozzá senki a labdához, akkor az szabaddá válik, én kivártam ezt az időt, majd a bedobtam a kapuba. Szabályos gólt szereztem, nem véletlenül adták meg a bírók.”

Megállíthatatlanul csúszik le a középosztály, a leggazdagabb magyarok viszont egyre jobban élnek

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:00

Fotó: STANDRET
Bruttó 329 900 forint volt tavaly az átlagkereset, ami nettó 219 400 forintot, és 11,3 százalékos béremelkedést jelent – közölte csütörtökön a KSH. Ez az adat azonban nem az összes munkavállaló átlagbérét tükrözi, hanem csupán azokét, akik az 5 fősnél nagyobb vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és néhány nonprofit szervezetnél dolgoznak. A fenti értéket pedig a munkáltatóktól bekért létszám és bértömeg átlagolásával számították ki a statisztikusok. A KSH ilyen adatokat most közölt utoljára, az idei évre ugyanis már  - a jóval részletesebb kimutatást is lehetővé tévő - adóbevallások alapján közlik majd a bérstatisztikákat. Az első ilyen adatsort márciusra ígérték, amelyben a januári bérek alakulásáról adnak tájékoztatást. A számítás módjának megváltoztatása várhatóan alacsonyabb átlagbéreket eredményez majd, hiszen az adóbevallások az 5 főnél kisebb vállalkozásoknál dolgozók béradatait is tartalmazzák, márpedig ezeken a helyeken zömmel a (leg)kisebb bérekért dolgoznak. Mégpedig nem is kevesen: csaknem 1,5 milliónyian. A KSH havi rendszerességgel közölt átlagbéradatait számos kritika is érte az utóbbi időben, mondván: a munkavállalók bérpapírjain található számok köszönő viszonyban sincsenek azokkal. Egyes számítások szerint, ha az eddig az átlagolásból kihagyott dolgozókat is beleszámítanánk, akkor úgy 30 százalékkal alacsonyabb összegre jönne ki az átlagbér. A Magyar Szakszervezeti Szövetség pedig a Policy Agendával közösen azt számolta ki, hogy a munkavállalók fele – több, mint 2 millió dolgozó - bruttó 240 ezer forintnál is kevesebbet keres.  Persze lehet, hogy a kormány mégsem szorul majd magyarázkodásra a csökkenő bérek miatt, a megemelt adózású korábbi cafeteriaelemek bérbeépítése ugyanis felfelé nyomhatja a fizetéseket. Persze szintén csupán statisztikailag, nem pedig a tényleges jövedelmeket tekintve. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint mindezek miatt nehéz megbecsülni, hogyan változnak majd az idén a fizetések. Úgy véli azonban: a dinamikusan emelkedő infláció visszafogja majd a reálbérnövekedést.  
Az mindenesetre a jelenlegi adatokból is jól látszik, hogy a leggazdagabbak jövedelme rendkívüli sebességgel nő, főként az utóbbi évtizedben. A felső 1 százalék és a felső 10 százalék jövedelmi részesedése 1995 óta folyamatosan emelkedett – mutatott rá Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója, aki szerint sovány vigasz, hogy ezen társadalmi csoportok még így is csak az EU-átlag középkategóriájába tartoznak. Közösségi oldalán közölt ábrájából az is látszik, hogy eközben a legalsó jövedelmi rétegek helyzete folyamatosan romlott, majd az utóbbi évtizedben stagnált. A középosztály viszont megállíthatatlanul csúszik lefelé. E csoportok valójában fizetéstől fizetésig élnek – fogalmazott Pitti Zoltán.  Eközben a fiatalok egyre pesszimistábbak bérük várható emelkedését illetően: a K&H Bank 19-29 éves korosztályt vizsgáló ifjúsági indexe szerint csupán minden ötödik fiatal számít 2-3 százalékosnál jelentősebb fizetésemelésre. A munka és a magánélet összehangolása ráadásul kétharmaduknak komoly gondot okoz: ez rekord adat.

Stresszes munkahelyek

A részmunkaidős munkavállalás önmagában sokat segítene a stresszmentesebb életvitelben. A Profession.hu állásközvetítő portál ezer főt érintő kutatása szerint a napi 4 órát dolgozó munkavállalóknak a negyede véli úgy, hogy egyáltalán nem stresszes a munkája. A 8 órás munkakörben dolgozók közül viszont csupán minden tizedik nyilatkozott így. Az alkalmazottaknál főként a főnökök váltják ki a stresszt, a vállalkozóknál pedig az ügyfelek: előbbiek blokkoló hatásúnak, utóbbiak viszont motiválónak érzékelik ezeket a helyzeteket. A túlzottan stresszes munkahely gyakran menekülésre készteti a munkavállalót: tízből hárman váltottak már munkahelyet emiatt. A dolgozók kétharmada egyébként csupán 6-7 órát alszik éjjel, 20 százalékuk még ennél is kevesebbet, és több mint felük számára a munkahely sem biztosít pihenőidőt, holott az kötelező volna. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a munkavállalók 13 százalékának volt már valamilyen, a munkahelyi stresszel összefüggő betegsége vagy tartós egészségkárosodása.   

Frissítve: 2019.02.22 09:00

317,51 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 317,80 forintról péntek reggel nyolc órára 317,51 forintra csökkent. Csökkent kissé a dollár és a svájci frank forintjegyzése is, a dolláré 280,52-ről 279,98 forintra, a svájci franké 280,04 forintról 279,73-ra.
Szerző