Heisler minden betűre figyelt

Publikálás dátuma
2017.07.20 22:44
Népszava fotó/Tóth Gergő
Fotó: /
Benjamin Netanjahu nem sokkal elutazása előtt, csütörtök délelőtt a szálláshelyéül szolgáló hotelben fogadta a magyarországi zsidó felekezetek, vallási közösségek képviselőit. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezésére létrejött találkozó nem szerepelt az izraeli miniszterelnök hivatalosan közzétett programjában.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija előző este a Mazsihisz székházába nem ment el, a szállodában tartott rendezvényen azonban jelen volt. Tájékoztatása szerint a két héttel ezelőtt megjelent új, magyar nyelvű Talmud-fordítás két kötetét adta át az izraeli miniszterelnöknek. A kötetek „szimbolikusan is kifejezik azt a magyar zsidó reneszánszot, amelyhez a látogatás újabb erőt adott”. Az izraeli miniszterelnök – tette hozzá Köves Slomó – megköszönte a köteteteket, és érdeklődött a helyi zsidó vallási élet reneszánszáról.

Értesüléseink szerint a megbeszélésen az egyik résztvevő a Horthy Miklós megítélése körüli vitát is szóba hozta. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ezt nem cáfolta ugyan, de a megbeszélés tartalmáról nem nyilatkozott: hivatkozása szerint abban állapodtak meg, hogy az izraeli kormányra bízzák az eseményről szóló közlemény kiadását.

Nem a kamerák kedvéért játszották meg magukat, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu tényleg nagyon élvezte egymás társaságát – állították egybehangzóan olyanok, akiknek az izraeli miniszterelnök látogatása során rálátásuk volt a színfalak mögötti világra is.

Az újságírók nem kaptak lehetőséget, hogy kérdésekkel zavarják meg a kedélyes polgártársi légkört.

A Mazsihisz székházában tartott szerda esti rendezvényen azonban Heisler András nem hagyta szó nélkül a magyar kormány Soros György elleni plakátkampányát. Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” feliratok – mondta Orbán és Netanjahu jelenlétében. A Mazsihisz vezetője bírálta az izraeli kormányt is. Hidegzuhanynak nevezte, hogy az izraeli külügyminisztérium felülbírálta nagykövetét, aki szintén a plakátkampány leállítását kérte.

MTI fotó

MTI fotó

Kemény és bátor – legtöbben ezekkel a jelzőkkel minősítették a helyszínen Heisler András beszédét. Utólag már találkozni lehetett kevésbé lelkes véleményekkel is. Akadtak, akik egyetértettek ugyan Heisler kijelentéseivel, de úgy vélték, az ilyesmit inkább zárt ajtók mögött kell előadni. Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu viszont a diplomatikus stílust kedvelők számára is csalódást okozott. A két miniszterelnök úgy tett, mintha nem is hallotta volna, miről beszélt előttük Heisler András.

Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke lapunk kérdésére így értékelte a történteket: mind a hárman elmondták, amit el akartak mondani. Heisler András a közösségét foglalkoztató kérdésekről beszélt, Orbán Viktor arról, hogy megvédi Európát és Magyarországot, Benjamin Netanjahutól pedig megtudhattuk, milyen szép dolog zsidónak lenni. Elbeszéltek egymás mellett, a három felszólalásnak nem volt közös halmaza – állapította meg a főrabbi.

Köszönet az EMIH-től

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és az országosan hozzátartozó vallási, civil zsidó szervezetek, köszönetüket fejezik ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, aki háromnapos látogatásával azt üzente, hogy a múlt fájdalmait nem felejtve, de a jövőbe nézve a magyar zsidóság büszkén élheti meg zsidó identitását – hangsúlyozta lapunknak Köves Slomó. Az a tény, hogy Izrael miniszterelnöke páratlanul meleg fogadtatásban részesült és – a kritikai hangok ellenére -- képviselte Izrael és a zsidó nép érdekeit, a rabbi szerint fontos és pozitív történelmi esemény mind a magyar-izraeli kapcsolatok, mind pedig a magyar zsidóság életében.


Általában magam írom a beszédeimet, de ez csapatmunka volt, hárman készítettük – számolt be a beszéd születésének körülményeiről Heisler András a Népszavának. „Minden szótagra és betűre figyeltünk, szerettük volna megtisztelni a jelenlévő két miniszterelnököt azzal, hogy egyértelműen és pontosan fogalmazunk. Az utolsó pillanatig finomítottuk a szöveget” – folytatta. A Mazsihisz elnökét 92 éves, Auschwitzot túlélt édesanyja is arra biztatott, hogy nyugodtan mondja el amit gondol, mert az „őszinte és igaz”. Közlése szerint nagyon sok pozitív reakciót kapott, külön örül annak, hogy hitközségi tagok és más zsidó emberek mellett nem zsidók is gratuláltak.

Megosztás és kitérítés

Orbán Viktor saját politikájának, rendszerének és kormánya Soros Györgyöt démonizáló kampányának legitimálására használta fel a Netanjahu-látogatást és a hazai zsidóság megosztását – mondta a Népszavának Juhász Attila. A Political Capital szakmai vezetője szerint ez a legitimációs törekvés pedig mind a belpolitikában, mind a nemzetközi szinten eredményes lehet. „Orbánnak kedvez, hogy a nyilvánvalóan antiszemita érzelmeket is kiváltó Soros-ellenes kampánnyal kapcsolatban az izraeli álláspontot megfogalmazók és a hazai zsidó szervezetek is megosztottságot, bizonytalanságot mutatnak – gondoljunk csak az izraeli nagykövetség visszavont nyilatkozatára, vagy a kérdésről folytatott hazai vitákra. Ez a bizonytalanság épp elég az Orbán-kabinetnek ahhoz, hogy elhárítsa a Soros-ellenes kampánnyal kapcsolatban az antiszemitizmus vádját, ez pedig, főként nemzetközi szinten nagyon fontos a számára - vélekedett a politológus, hozzátéve: Heisler András kritikája Orbánnak és Netanjahunak csak egy epizód volt, amit a magyar kormányfőnek nem érdeke felnagyítani azzal, hogy reagál rá.

– A Netanjahu-látogatás, ha közvetlenül nem is, de része lett a Soros-plakát diskurzusnak, amelynek megítélése kapcsán sok más között a kívülállóknak is láthatóvá vált a magyarországi zsidóság heterogenitása és a politikai szereplőket illető eltérő megítélései – vélekedett lapunknak Böcskei Balázs. A politikai elemző szerint ebbe illeszkedett Heisler András szerdai beszéde is, hiszen a Mazsihisz elnöke élesen, Orbán-rezsim kritikusan, a Soros-plakátok kapcsán jelentkező vagy vélt antiszemitizmusra reflektált. Böcskei szerint Heisler mondatainak és a látogatásnak jelentősebb, erőviszonyokat változtató belpolitikai következménye nem lesz. A politikai elemző szerint a kormányzat elérte célját a diplomáciai eseménnyel, „szót értettek” a felek, és a Netanjahu-látogatással az antiszemitizmus-diskurzus is ideiglenesen kitérítésre került.

2017.07.20 22:44

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17