Hőség - Felfüggesztik a kamionstopot

A tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik a magyarországi utakon - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Az NFM emlékeztetett: a kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig van érvényben a júliusi és augusztusi hétvégéken, az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára azonban az érkező hőhullám miatt 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el július 23-án éjfélig.

A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül szállíthatnak, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak - áll az NFM közleményében.

Szerző

Elküldték a Sportkórház főigazgatóját

Publikálás dátuma
2017.07.21. 10:15

Megválnak a Sportkórház főigazgatójától, Soós Ágnestől – adta hírül a Magyar Idők. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár közölte vele a döntést, miszerint nem kívánják meghosszabbítani az egyébként nyugdíjkorba lépő főigazgató megbízatását, amely hivatalosan július 31-én jár le. 

Az ok, hogy nem halad kellő ütemben a sportegészségügyi rendszer megújítása, és a Sportkórház sem költözött ki még az Alkotás úti épületből. Ez utóbbi azért jelent problémát, mert addig a Testnevelési Egyetem sem veheti birtokba az épületet.

Az OSEI-nek, mint ismert, az Ortopédiai Klinika egykori épületében jelölték ki a végleges helyét, ide kellett volna az előzetes bejelentés szerint június 30-ig átköltöznie először az adminisztrációnak, majd a járóbeteg-szakellátásnak, végül pedig a kórházi részlegnek.

Menet közben azonban kiderült, hogy az épület mégsem felel meg minden szempontból egy európai színvonalú sportkórház céljainak, annak ellenére sem, hogy a kormány tízmilliárd forintot különített el az épület felújítására és a szükséges átalakításokra, valamint a költöztetésre.

A sportegészségügy megújításával és nem mellesleg a Sportkórház elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásával a Sportkórház korábbi főigazgatóját, Berkes Istvánt bízta meg még tavaly nyáron Balog Zoltán miniszter. Berkes István mandátumát azóta egyszer már meghosszabbították, kérdés, hogy a június 30-án lejárt megbízatást ismét megerősítik-e - írja a kormányközeli napilap.

Szerző

Andrássy és Lenin, vagy a gyógyíthatatlanok

Publikálás dátuma
2017.07.21. 10:00

A legszélsőbb balszárnnyal, vagyis Leninnel akarnak Andrássyék megegyezni. Ideje volna, ha Andrássyék is kivetnék fejükből ezt a bolondgombát.

A német birodalmi kancellárnak egyébként meglehetősen sivár és vigasztalan beszédében figyelemreméltó mozzanat, hogy a német kormány kigyógyult abból a föltevésből, hogy a német bürokratikus és még parlamenti ellenőrzés alatt sem álló kormány békét köthet, még pedig talán különbékét, az orosz forradalmi demokráciával.

Az orosz forradalom óta ez a gondolat gyakran föl-bukkant Bethmann Hollweg beszédeiben, sőt a bécsi „Freundenblatt" cikkeiben is, mondván, hogy a középhatalmaknak Oroszországgal szemben nincsenek támadó vagy hódító szándékaik. Stockholmban azután Scheidemann elvtárs és társai meggyőződhettek arról, hogy velük és a demokráciával könnyen meg tud egyezni az orosz demokrácia, de a bürokratikus és militarisztikus vezetés alatt álló kormányzattal nem is tud és talán nem is akar.

A stockholmi összejövetelek eredménye, hogy a többségi szociáldemokrata párt ezt a megismerését közölte az értelmesebb érvelés számára hozzáférhető polgári pártokkal és ebből született meg az a mozgalom, amelynek most még csak a legelején vagyunk, és amely arra törekszik, hogy az orosz demokráciával német demokrácia kerüljön szembe, mint tárgyaló fél. A kancellár persze nem jutott el ide, de ennek az állás-foglalásnak az a hatása máris megvolt, hogy a Michaelis és Cseidze között kötendő különbéke gondolatáról nincsen szó.

Ezt a kihűlt eszmét fölmelegíti most a „Magyar Hírlap", amely rendszerint Andrássy Gyula gróf fölfogásának szokott hangoztatója lenni. „Michaelis és Zlocov" cimű vezércikkében olvassuk többek között a következőket:

Ha a zlocovi áttörésnek politikai hatása lesz, — és ezt várjuk és ebben hiszünk mi is — akkor ez csak az lehet, hogy meg fog bukni a háborút hirdető mostani köztársasági kormány és fölül fog kerekedni az az igazi demokratikus irányzat, amely a háború végét óhajtja. Ha a Kerenskiék megbuktak, akkor talán meg fogunk tudni egyezni a békét akaró szélső balszárnnyal. És ez a reménység a legbiztatóbb eseménye a tegnapi napnak. Michaelis beszédében legszebben a zlocovi ágyúk szóltak a béke érdekében.

A legszélsőbb balszárnnyal, vagyis Leninnel akarnak Andrássyék megegyezni, vagyis olyanokkal, akik, ha nálunk élnének és dolgoznának úgy mint Oroszországban, Andrássyék helyeslése mellett akasztatnának föl és lövettetnének agyon.

Semmi sem árthat jobban a békéért való orosz agitációnak, mintha az oroszok megtudják, hogy ilyenféle reménységekkel és várakozásokkal néznek reájuk a középhatalmak reakciósai. Mert ne higyje ám egy pillanatra se a „Magyar Hírlap", hogy a „szélső balszárny" az ő javukra és az ő érdekükben dolgozik. Bármily hevesen és eréllyel támadja is Lenin az orosz háborús erőket: Andrássy sohasem egyezhet meg vele, mert ha Lenin és a „szélső balszárny" ellensége is az orosz polgári demokráciának, a háborúskodó burzsoáziának, még nagyobb ellensége a magyar vagy a német feudalizmusnak.

A németek már kigyógyultak abból a betegségükből, amely elhitette velük, hogy Lenin és bolsevikiek általában Hindenburg javára dolgoznak. Ideje volna, ha Andrássyék is kivetnék fejükből ezt a bolondgombát.

Népszava 1917. július 21.

Szerző