Előfizetés

Bérfeszültség tetézi az ápolóhiányt

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.07.21. 21:00
709 „honosított” nővér dolgozik Magyarországon jelenleg. FOTÓ: THINKSTOCK

Bérfeszültséget okozhat az egészségügyben az Ukrajnából és Szerbiából remélt szakemberek foglalkoztatása. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyik rendelete meghatározza ugyanis a számukra adható legkisebb munkabért, és ez 2017-ben bruttó 297200 forint, kereken százezer forinttal több mint, amennyit a hazai ápolónők kaphatnak. A diplomás kezdő nővérbér most bruttó 196 ezer forint.

Bár a gazdasági miniszter szélesre tárta a kaput, az egészségügyért felelős államtitkár nem számít arra, hogy a szomszédos, nem EU országokból jelentős számban érkeznének ápolók. Varga Mihály júniusban kelt közleménye szerint már nem kell engedély az említettek magyarországi alkalmazásához. A magyar kormány tavaly ősz óta igyekszik ukrán és szerb dolgozókkal enyhíteni a munkaerőhiányt. Ők úgynevezett EU Kék Kártyával dolgozhatnak, s számukra már a minimálbért is meghatározta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A külön meghatározott bérnek pedig éppen az az értelme, hogy ne lehessen a hazai béreket letörni „még olcsóbban foglalkoztatható” szakemberekkel.

Egy minapi sajtótájékoztatón az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán a Népszava kérdésére azt mondta, elképzelhető, hogy jönnek ápolók, de ennek igen kicsi az esélye. Hozzátette: az egészségügyben dolgozóknak sok egyéb mellett jól kell beszélniük a nyelvet, s ez már önmagában akadálya lehet a magyarországi munkavállalásuknak.

Hasonlóan vélekedett Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Ő egyelőre nem találkozott a szabad foglalkoztatás és a védőbér keltette feszültséggel. Szerinte Ukrajnából azért sem valószínű, hogy jönnek ápolók, mert ott nincs is ilyen jellegű felső fokú képzés, akik meg magyar ajkúak és itt akartak dolgozni, ők már itt vannak. Hozzátette: több ápolásvezetővel is beszélt az elmúlt napokban, ám közülük senki nem emlékezett arra, hogy diplomás ápolók érkeztek volna Szerbiából vagy Ukrajnából. A hasonló bérrel védett egészségügyi területeken például gyógytornászból a hazai munka-erőpiacon is van választék, ezért nincs oka egyetlen intézményvezetőnek sem a drágább megoldást választania.

Kérdésünkre az egészségügyért felelős államtitkárság azt írta, hogy 1242 olyan ápolónő szerepel a nyilvántartásukban, akiknek honosított diplomájuk van, közülük 709-en dolgoznak ma is aktívan az ellátórendszerben.

Estétől lezárják a Budai alsó rakpart egy szakaszát

Publikálás dátuma
2017.07.21. 20:07
Üstökös utcai felhajtó - Google Street View
Péntek este 10 órától csaknem két hétre lezárják a Budai alsó rakpart Halász utcai lehajtó és Üstökös utcai felhajtó közötti szakaszát - közölte a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. péntek délután az MTI-vel.

A közlemény szerint itt helyezik el a 17. FINA Világbajnokság óriás toronyugró versenyzőit kiszolgáló pihenőlétesítményeket.  Az útlezárás okozta forgalmi korlátozás enyhítése érdekében a Halász utca felől északra továbbra is járható lesz a felhajtótól a Fő utca felé tartó útszakasz, a délre haladók pedig a rakpart alsó szakaszára továbbra is ráhajthatnak. A lezárás augusztus 3-ig tart - olvasható a közleményben.

Másodfokú riasztások zivatarveszély miatt

A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt első- és másodfokú riasztásokat is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat több keleti járásra péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket viharos szél, jégeső, illetve intenzív esőzés kísérhet.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán Békés és Hajdú-Bihar megye járásait érintően lehetnek másodfokú riasztások a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt. Eszerint a heves zivatarok során akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések lehetnek, nagyobb méretű jég is hullhat, s rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet.

Szintén a heves zivatar és a felhőszakás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: estig főként a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti részén lehet egy-egy zivatar. Az esti órákban ugyanakkor a Dunántúl délnyugati, nyugati megyéi felett labilissá válik a légkör, ekkor már inkább arrafelé várhatók néhol zivatarok.

Emellett a hőség miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú, míg Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés.

A veszélyjelzés szerint szombat reggeltől néhol, délután már szórványosan - legkisebb eséllyel a nyugati megyékben - alakulhatnak ki zivatarok, leginkább viharos szélrohamok és felhőszakadás kíséretében. A meteorológiai szolgálat azt írta: a záporok által érintett területeken átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő. Ezzel együtt viszont szombaton tovább fokozódik a hőség, a hegyvidékeket kivéve mindenütt 25, a Tiszántúlon 27 fok feletti középértékek várhatók. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 16-22 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható.