Lebegő szélerőmű-telep Skóciában

Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:17

Elkezdték építeni a világ első vízen lebegő szélerőmű-telepén Skócia északkeleti partjainál. Egyelőre egy turbina került a helyére, és további négy vár sorára. A fejlesztés egyik legfontosabb része a szoftver, amely megcsavarja a forgó lapátokat, hogy ellensúlyozzák a szél- és vízmozgást, és egyenesen tartsák a turbinát. A vízbe már korábban is állítottak szélturbinákat, de azokat a fenékhez kellett rögzíteni.

Szerző

Gyászol Forida - 69. szülinapi bulija után puszult el Snooty

Publikálás dátuma
2017.07.24. 14:59
Fotó: Shutterstock
Rengetegen siratják a világ legrégebben fogságban levő lamantinját, akit vasárnap reggel találtak meg élettelenül gondozói. 

A South Florida Múzeum ( A természet és a kulturális történelem múzeuma a Florida-öböl partján ) kedvencét a vasárnap reggeli "vizitnél" találták holtan. Snooty életének hirtelen végét, mint kiderült, szívroham okozta. A természetvédelmi státusát tekintve "sebezhető" lamantine 1948-ban született a Miami Akváriumban, ő lett a megye hivatalos kabalája. A mintegy 590 kilogrammos Snooty bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe is, miután ő volt a legrégebbi fogságban tartott lamantin. Az életkorát tekintve is rekorder tengeri állat 69. születésnapi ünnepségén több mint 5 ezer ember jelent meg, elpusztulásának hírére pedig virágözön borította el az akváriumát. 

A karibi manátusz, karibi manáti vagy lamantin (Trichechus manatus) az emlősök (Mammalia) osztályának a tengeritehenek (Sirenia) rendjébe, ezen belül a manátuszfélék (Trichechidae) családjába tartozó faj. A karibi manátusz az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének trópusi és szubtrópusi vizein Texasig, a Karib-tenger szigetei környékén, valamint Dél-Amerika északi partjainál is megtalálható. Legdélebbre az Amazonas torkolatvidékén él. Sebezhető faj. Masszív teste némiképpen a bálnákéra emlékeztet. Szőrzete néhány sertére és tapintó-szőrre korlátozódik. Szívós, szürkésbarna bőre a járulékos rétegekkel együtt 5 centiméter vastag.

Kicsi fején serteszerű szakállszőrök nőnek a felső ajaknál. Szemei kicsik. Külső füle nincs, ennek ellenére igen jó a hallása. A pofáján mélyen bevágott a felső ajak, melynek mindkét fele önállóan mozgatható. A mellső végtagok úszókká alakultak. A fiatal állatok úszóikat csak úszásra használják, a kifejlett állatok kormányzásra is az ár elleni úszásnál. Az úszók könyökszerűen befelé hajlíthatók, segítségükkel sekély vízben az úszók hegyén „futni” tudnak az állatok. A kifejlett állatok farkukat úszásra és egyensúlyozásra is használják. A karibi manátusz általában magányosan, néha kis csoportokban él. Táplálékát vízinövények alkotják. Az állat 30–60 évig él. (Wikipédia)

Szerző

Tehenekkel a HIV-vírus ellen

Váratlanul a tehenek kerültek a HIV elleni küzdelem középpontjába, miután kiderült, hogy (az állatvilágban elsőként) igen hatékonyan lépnek fel a vírussal szemben. A kísérletekben egy bizonyos HIV-fehérje hatására erős, több vírusfajtával szemben hatásos antitesteket kezdett termelni a szervezetük.

Szerző