Előfizetés

Hogy micsoda? - Hackerképző tanfolyam a neten

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:38
Fotó: Thinkstock
A tanuló egyebek mellett megismerheti: miként lehet kártyaadatokat megszerezni online hozzáférésekből.

Orosz nyelven kínál professzionálisnak tűnő hackerképző tanfolyamot egy weboldal - írja a hvg.hu. Korábban egymástól tanultak a hackerek, illetve a fórumaikon felbukkanó segédanyagokból (amelyek ára általában csillagászati volt), most viszont egy orosz „föld alatti” weboldalt fedezett fel a Digital Shadow. Az oldalon egy hathetes, tulajdonképpen megfizethető árú tanfolyamot lehet elvégezni, amely elsősorban a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések mikéntjére tanítja meg a hallgatóit – írja a Bleeping Computer.

A kurzus körülbelül 760 dollárba (nagyjából 200 ezer forintba kerül), további 200 dollárért (53 ezer forintért) lehet megkapni a pdf formátumú tananyagokat. Bitcoinnal vagy Webmoney-val lehet fizetni.

A tanfolyam a pénzügyi csalások számos vonatkozásával foglalkozik, például azzal, hogyan lehet kártyaadatokat megszerezni online hozzáférésekből, hogyan lehet megtalálni azokat az online boltokat, amelyek kártyaadatokat adnak el. Ráadásul mindezt nem is túl bonyolultan teszik, így nem kell professzionális ismeretekkel rendelkezniük a hallgatóknak.

Az online kártyahasználat egyre jövedelmezőbb a bűnözők számára, a kártyákkal való visszaélés 2018 végéig 24 milliárd dollárt is hozhat a bűnözőknek.

Nem múlt el a varsói veszély

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:37
Fotó: Miklós Gábor

Nem hatotta meg a lengyel kormányzó pártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) Andrzej Duda elnök vétója, amellyel megakadályozta, hogy három, vitatott jogszabályból kettő törvényerőre emelkedjék. (A jogszabályok lényegében teljes ellenőrzést adnának a kormánypártnak az igazságszolgáltatás felett. A harmadik törvényt tegnap írta alá az államfő.) Beata Szydlo a televízióban azt közölte, „nem engedhetünk az utca nyomásának”. Mint mondta, stabil többséggel rendelkeznek a parlamentben, ezért végrehajtják tervüket. A kormányfő annyit közölt, hogy az elnöki vétó csak „lelassítja a reformot”. Elismerte ugyan, hogy a PiS hajlandó a részletekről szóló vitákra, ám „ezek nem vezethetnek a reform teljes leállásához”.

Mint a Guardian írja, a már a tavaly őszi tüntetéshullám – a teljes abortusztilalom ellen vonultak utcára százezrek – is azt mutatta: a PiS csak a tömegmegmozdulásokból ért szót, másból nem. Ezúttal is az utcai nyomásgyakorlás aratott sikert. Továbbra is vannak azonban olyan vélemények, amelyek szerint Andrzej Duda vétója csak taktikai okokból született meg, mert a kormány számára jogi szempontból teljhatalmat biztosító törvényeket nem söpörte le egy az egyben az asztalról, hanem átdolgozásukat követelte. A veszély nem múlt el: a bíróságok függetlenségének megnyirbálása maradt az alapvető cél.

Az Európai Bizottságot nem hatották meg a legutóbbi fejlemények. Margaritis Schinas szóvivő azt közölte, továbbra is szoros figyelemmel követik a varsói eseményeket. Brüsszel ma indíthat kötelezettségszegési eljárást a lengyel kormánnyal szemben az igazságügyi reform miatt.

Hogyan viselkedett a katolikus egyház a súlyos belpolitikai válság során? Vezetése üdvözölte, hogy Andrzej Duda élt vétójogával . Köszönetet mondott az államfőnek a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke. Stanislaw Gadecki érsek rámutatott, meg kell tartani az egyensúlyt a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom között, egyben garantálni kell a demokrácia működését. Egy hiteles demokrácia csak jogállamban működhet – tette hozzá a főpap.

A katolikus egyházat sok bírálat érte amiatt, mert nagyrészt hallgatott az utóbbi évek legnagyobb lengyelországi jogsértése kapcsán. Sokan úgy vélték, az egyháznak meglenne a befolyása arra, hogy a jó útra terelje a kormánypártot, ehelyett nem tett semmit. Pawel Rytel-Andrianik, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke azonban a napokban visszautasította a vádat, megfogalmazása szerint az igazságszolgáltatásra vonatkozó kérdések nem az egyház kompetenciájába tartoznak. Reményét fejezte ki, hogy „minden párt a jogállamiságért munkálkodik”. A szóvivő a KNA német katolikus hírügynökség megkeresésére nem akarta kommentálni a belpolitikai botrányt, pedig a PiS bírálói arra kérték az egyházi vezetést, hallassa a hangját, tegyen valamit a jogállam értékeinek megvédéséért.

Bírálatokkal illette a katolikus egyházat az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) elnöke, Malgorzata Gersdorf is, aki a Süddeutsche Zeitungban kifejtette, az egyház elérhetne valamit, ha akarna, de „valójában a Jog és Igazságosság pártján áll”. Ezért „nem mondott eddig semmit és a jövőben sem fog”.

Hollande hibáiból tanul Macron

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:35
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Emmanuel Macron népszerűsége tíz százalékot esett egyetlen hónap alatt, amihez hasonló csak Jacques Chirac elnöksége alatt történt. Ráadásul a neheze még hátravan.

Intő jel lehet a francia elnök számára az a hétvégi felmérés, amely szerint jóval elégedetlenebbek honfitársai eddigi ténykedésével, mint egy hónappal korábban. Ettől azonban még nincs nagy bajban, továbbra is népszerű 54 százalékos támogatottságával, ami nem nevezhető rossznak három hónappal a hivatalba lépése után, de őt is elődje, Francois Hollande sorsa fenyegeti, aki olyan népszerűségcsökkenésen ment keresztül rövid idő alatt, hogy onnan már nem volt visszaút számára. Hollande ráadásul 2012-ben ugyanekkor még jobban is állt Macronnál, 56 százalékos támogatottsággal, Francois Mitterrand 48, Nicolas Sarkozy pedig 2007-ben 66 százalékos népszerűségnek örvendett.

A visszaesés oka egyértelmű: Macron sokáig ügyes külpolitikájával vált népszerűvé, most már azonban az ország gondjainak megoldásába kell fektetnie az energiáit, ami azt jelenti: csökkentenie kell az állami kiadásokat. Ez nyilvánvalóan kirúgásokat jelent, s érzékenyen érinti a hadsereget, amit Pierre de Villiers vezérkari főnök lemondása is illusztrált.

Sokatmondó, hogy az elnök népszerűsége elsősorban a közalkalmazottak körében zuhant, 18 százalékkal. A nyugdíjasoknál pedig 11 százalékkal rontott, az öregségi járulékból élők a nyugdíjrendszer átalakításától tartanak. Igen nagy, 25 százalékos esést produkált a centrista MoDem szavazói körében. A párt több minisztere kényszerült távozásra Edouard Philippe kormányából, miután a politikai erő elnökéről, Francois Bayrou-ról kiderült, hogy fiktív állásokat biztosított családtagjai számára.

Macron nemcsak forró nyárra számíthat, az ősz sem lesz sokkal jobb. A munkaügyi reform miatt ugyanis szeptemberre tüntetéseket, munkabeszüntetéseket szerveznek a szakszervezetek.

A népszerűségvesztéshez a katonai költségvetés jelentős csökkenése is hozzájárult. Macron kis híján egymilliárd euróval, 850 millióval kurtította meg az éves katonai költségvetést. Pierre de Villiers generális, vezérkari főnöke elfogadhatatlannak nevezte ezt, mert szerinte megtépázza a hadsereg nemzetközi tekintélyét. Több fegyvernem, egység, a szövetséges nyugati barátok oldalán harcol távoli földrészeken, Afrikában, Ázsiában a terrorveszély leküzdésére, és ha az erre megszavazott büdzséből elvonnak bármennyit is, az foltot ejt a kék, fehér, piros nemzeti trikolóron. Az ifjú elnök úgy látszik elfeledkezett erről, sebtében hozta döntését.

Szépen hangzik, azonban mértékadó politikai szaktekintélyek vitatják az érvelést. Ők úgy vélik, hogy korántsem pénzről, költségvetési számokról van szó, hanem hatalmi kérdésről. Az Ötödik Köztársaság még Charles de Gaulle által megfogalmazott alkotmánya szerint a hadsereg mindenkori legfőbb parancsnoka az államfő, tekintet nélkül arra, katona-e vagy sem. De Gaulle-nál ez nem volt gond, hiszen egykor tisztként szolgált, akinek a hadművészet a kisujjában volt. Akkor még senkinek sem juthatott eszébe, hogy lesz idő, amidőn polgári személy lesz az Élysée-palota lakója. De Villiers tábornok azonban nem csupán emiatt füstölgött. Ő hivatásos tiszt, ráadásul hatvanegy éves, amíg ez a „kölyök” elnök, (nem mondta, de gondolhatta) még negyven sincs, és ő akarja fölülvizsgálni, mennyi pénzt költsön védelemre az állam? Angol kifejezéssel, shocking, megdöbbentő. Kezdetben csak berzenkedett, megpróbálta meggyőzni az államfőt. Hallgasson rá, vonuljon vissza, amíg a tekintélyén nem esik jóvátehetetlen csorba, mindenki ép bőrrel ússza meg az incidenst. De nem csupán a generális makacs, önfejű az elnök is. Úgy vélte, ragaszkodnia kell hadsereg főparancsnoki sarzsijához, máskülönben szemébe nevetnek a katonák. Végső szakaszába jutott a krízis, a tábornok visszavonhatatlanul lemondott. Macron a távozási szándékot tudomásul vette, a búcsú időpontját július 31-re tűzte ki, de az Élysée meg se vártra a dátumot, július 20-i hatállyal kinevezte az új vezérkari főnököt, azzal a tapintatlansággal, hogy az utódot „hősnek” kiáltotta ki, sértéssel gyarapítva a személycserét.

Ekkora azonban betelt a pohár. A hadsereg aktív állománya szomorún észlelte, milyen indulatok gerjedtek körülötte. Macron észbe kapott, azonnal megérezte, haladéktalanul cselekednie kell, amíg nem késő. Ám mivel fiatal kora ellenére is profi politikus, ügyes megoldás ötlött eszébe. Útra kelt. Kiszemelt olyan választókerületeket, ahol a kormánytöbbség képviselői a hangadók, simulékony hangon szólt hozzájuk. Nekik szónokolt, miközben érzékeltette, hogy valójában a sértett hadseregnek üzen. Mérsékelt stílusban békejobbot kínált. Kifejtette, 2018-tól egyetlen garassal se csökkennek tovább a védelmi kiadások, az összlétszám nem lesz egyetlen fegyveressel se kevesebb. Az elnököt általában nem tartják kivételes tehetségű, aranyszájú szónoknak, viszont tud okosan érvelő, meggyőző lenni. Híre kelt, hogy politikusokhoz szólt, de a mondatai elértek katonai egységeket is, és volt, ahol távollétében is megtapsolták. Akadt kommentáló, aki azzal keresett mentséget a számára, hogy fura viselkedésének egyéb célja nem is volt, mint eloszlatni azt a lehetséges gyanakvást, netán a kétbalkezes Hollande-ból is lappangana benne valami.

Úgy látszik, az egyáltalán nem jelentéktelen krízis viszonylag szerencsésen zárult. Nem teljesen haszon nélkül, mert a Macron korszak leckét kapott abból, hogy súrlódások nélkül a politika álom csupán. Edződni kell. Beletelik még egy időbe, amíg sikerül mindent rendbe hozni, mert ez a közjáték, jelentőségében nem volt éppen csekélység.