Orbánra várnak a fuvarozók

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:22

Március óta szinte eredmény nélkül tiltakoznak, most Orbán Viktorhoz miniszterelnökhöz fordulnak a fuvarozók, képviselje ügyüket a szeptemberi V4-Franciaország csúcson. Így a magyar miniszterelnök közvetítésével a francia miniszterelnökig juthat a magyar és a térségbeli fuvarozók ügye.

A V4-ek döntése szerint ugyanis a magyar miniszterelnök kapott tárgyalási mandátumot a kiküldetési irányelv, vagyis a kelet-európai munkavállalókat érintő uniós szabályokról való egyeztetésre. Mint korábban megírtuk, ennek lényege, hogy a hazai fuvarozók munkavállalóinak például a franciaországi vagy németországi tartózkodás ideje alatt az ottani minimálbért kell fizetni, illetve megtiltanák számukra, hogy a kamionban töltsék az éjszakát, szállodába kell vonulniuk. Emellett különböző igazolásokat, bérkimutatásokat kell az adott ország nyelvén bemutatni. A szabályok megsértőire súlyos bírságot is kiszabhatnak.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) levélben kérte a miniszterelnököt, hogy képviselje ügyüket a tárgyalásokon, és vegye figyelembe a fuvarozók tiltakozását az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen. Emlékeztetnek arra is, hogy Emmanuel Macron francia miniszterelnök korábban azt ígérte, figyelembe veszi majd a Franciaországban dolgozók bérének méltányos szabályozását.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára levelében felhívta a figyelmet a több ezer fuvarozó magánvállalkozót érintő tiltakozó aláírásgyűjtésére, amelyet néhány hete Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosának is bemutattak. Emellett arra kérte a miniszterelnököt: vegye figyelembe, hogy bizonyos uniós tagországok, piac visszaszerzési szándékkal hozott szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosok számára, és kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát. Az úgynevezett erős uniós országok célja vélhetően a saját fuvarpiacuk erősítése, és a kelet-európai versenytársak kiszorítása.

Szerző

Ismét Magyarország határán a sertéspestis

Publikálás dátuma
2017.07.25. 11:41
Shutterstock fotó
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Magyarországon egyelőre nem jelent meg a vírus, amely a környező országokban már nagy károkat okoz.

Az ASP emberre nem veszélyes, a sertéseknél viszont nem gyógyítható, a vírus iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak.

Az elmúlt hónapokban Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban, Lettországban, Észtországban és Litvániában is regisztráltak számos újabb megbetegedést. Az európai hatóságok igyekeznek megállítani a kórokozó terjedését: Csehországban irányított vadászatot tartanak, Romániában minden repülőtéren, folyami és tengeri határkikötőben fokozott ellenőrzést végeztek a hétvégén az illegálisan bekerülő betegség-közvetítő anyagok kiszűrésére.

A Nébih kiemelte: a sertéságazat fennmaradása és fejlesztése szempontjából az ASP behurcolásának megelőzése nagyon fontos minden érdekelt számára, ezért kérik, hogy a vonatkozó előírások és tanácsok betartására különösen ügyeljenek. Az ASP nagy gazdagsági kárt okoz a sertéstartóknak, felvásárlóknak, exportőröknek, vágóhidaknak és húsfeldolgozó üzemeknek is. A betegségtől addig mentes országokba, régiókba való behurcolását követően csak szigorú igazgatási, rendészeti intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni a vírust.

A fertőzött és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állathullákat a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét többször is fertőtleníteni kell. Azon a területen, ahol az ASP-t megállítják, sertések szállítását, forgalmazását, felvásárlását szintén korlátozni kell, valamint az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportja sem engedélyezett.

A Nébih összeállított egy 11 pontos listát, ami a betegség megelőzésének szempontjából fontos tanácsokat sorol fel és egy 12 pontos listát, amelyet a vadászoknak érdemes betartaniuk. A tanácsok, illetve az ASP-vel kapcsolatos további információk a Nébih honlapján találhatók. A hatóság több ezer szórólapot oszt szét a betegség felbukkanása szempontjából legkockázatosabbnak ítélt Szabolcs-Szatmár Bereg megyében.

Szerző

Öntik a pénzt az alapítványi cégbe

Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:26
FOTÓ: PROFIMEDIA

Összesen 900 millió forint tőkejuttatást kap a Vízház Ingatlankezelő Zrt. a társaságot létrehozó egyik jegybanki alapítványtól, a Pallas Athéné Domus Innovationis-tól (PADI) – derül ki a vállalkozás cégbírósági papírjaiból. Az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a zoom.hu kérdésére azt a választ adta, hogy a múlt nyáron a többi között a Vízház Zrt.-hez került Várkert Kaszinó épületének és környezetének felújításra, valamint a cég   indulásra kell a pénz.

Szerző