Izraelben is lehetne Sziget

Publikálás dátuma
2017.07.26 07:45
Fotó: AFP
Fotó: /
A Közel-Keleten is megjelenhet a népszerű fesztivál. Az Óbudai-szigeten idén augusztus 9-én kezdődő rendezvényre időarányosan még kicsit kevesebb bérlet fogyott.
Fotó: Thinkshot

Fotó: Thinkshot

Egy, a Sziget fesztiválhoz hasonló rendezvény izraeli megszervezéséről tárgyal a Sziget Kft. - tudtuk meg Kádár Tamás cégvezetőtől. Helyi partnerük a Zappa Group néven ismert ZEN Y.E. Ltd. A helyszín Tel-Aviv környéke: a rendezvény körülbelül olyan távolságra lenne az izraeli fővárostól, mint a fő hazai fesztiváljuknak helyet adó Óbudai-sziget Budapest központjától, ám ennél pontosabb adatokat egyelőre nem kívánt megadni. A Sziget mint márkajelzés valamilyen formában megjelenne az ottani fesztivál elnevezésében is. Ismereteink szerint idén idő híján már nem hozzák tető alá az első eseményt, így a tervek egy következő évi rendezvényről szólnak.

Bár a Zappa Group tevékenységének a világhálón viszonylag kevés nyomára bukkantunk, a fellelhető híradások a csoportot Izrael egyik legnagyobb koncertszervezőjeként mutatják be. A Haaretz szerint tizenegy év alatt váltak meghatározóvá. Olyan előadókat csábítottak a közel-keleti államba, mint David Guetta, Bobby McFerrin, Chick Corea, a Prodigy vagy a Pet Shop Boys. Nevüket adták a legnagyobb belga technófesztivál, a Tomorrowland néhány évig élő izraeli változatához is. Emellett szoros kapcsolatban állnak a Tel-Aviv-közeli, több koncerttermes rendezvényközponttal, a Live Parkkal.

Jövőre elstartolhat
Avi Yossef, a Zappa Group nemzetközi szervezője lapunk megkeresésére megerősítette: „a két vállalkozás 2018-ra vonatkozó együttműködési lehetőségekről tárgyal.” Ilyen tempóval és jó szervezéssel akár a jövő évben elindulhatnak a programok is.

A Sziget Kft. 70 százalékát ez év elején megvásárolta az amerikai Providence Equity Partners, többek között nemzetközi terjeszkedésüket elősegítendő. Mindazonáltal e tárgyban eddig konkrétum nem látott napvilágot, miközben korábban már több kísérletük is ismertté vált. Így nevükhöz kapcsolódik a tíz évet megélt erdélyi Félsziget, és egy ideig adriai terveket is szövögettek.

Hatmilliárd forintos bevételt várnak

Kádár Tamás szerint a tavalyinál némileg kisebb nyereséget hozhat a két hét múlva szerdán induló jubileumi, 25. Sziget Fesztivál. A hét napos rendezvény 60 helyszíne közel ezer programnak ad otthont. A legnagyobb - egyszersmind legdrágább - fellépőnek az első napot záró amerikai Pink számít. A hét napos esemény összes rendezvényére szóló, teljes árú bérlet ára a tavalyi 85 ezerről idén 99 ezerre nőtt. A napijegyek ára a tavalyi 20 ezer forint után jelenleg még 21 ezer, de a rendezvény idején már 22 ezer 500 lesz. Mindazonáltal számos egyéb jegytípus is létezik. A legolcsóbb fél literes korsó Dreherért a tavalyi 650 után idén 700 forintot kell fizetni, ami továbbra is csak kártyával lehetséges.

A tavalyi, közel félmilliós rekord után Kádár Tamás az ez évi látogatószámra nem kívánt tippet adni, de tény, hogy bérletből egyelőre időarányosan kissé kevesebb fogy. Elővételben főleg a külföldiek gondolkodnak, akik aránya a rendezvényen így 50-55 százalék. Bevételeik mintegy 5 százalékos emelkedését várja, ami számításunk szerint mintegy hatmilliárd forintra jön ki. Ezen belül 80 százalék a jegy, 10 százalék a szponzoráció, a többi pedig egyéb, például vendéglátás. A kiadások 45 százaléka megy el a fellépőkre és programokra, ugyanennyi a berendezésekre és biztonságra, a fennmaradó 10 százalék pedig a szervezés.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sziget Fesztivál tavaly kiugró, milliárdos nyereséget termelt az alapító Gerendai Károlynak és szervezőtársainak, akik akkori többségi tulajdonosi pozíciója a kivásárlással kisebbségire váltott. A többek között a Balaton Sound és a Volt mögött is álló kft.-t továbbra is ők vezetik, bár Gerendai Károly a napi szintű munkában már nem vesz részt.

2017.07.26 07:45

Elhunyt Gary Kurtz

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:15

Fotó: Youtube/The Latest TV/
Az első két Star Wars-film producere 78 éves korában halt meg.
78 éves korában, Londonban elhunyt Gary Kurtz, az első két Star Wars-film Oscar-díjra jelölt producere – írja a BBC.  Családja közleménye szerint Gary Kurtz rákban szenvedett. Hozzátették, hogy Kurtz csodálatos ember volt, akinek az volt az élete, hogy a filmművészeten keresztül megossza az „audiovizuális mesemondás csodáját”. Tehetsége a filmkészítéstől a fotózáson és a zenén át a filmtörténetig számos területen megmutatkozott, emellett szenvedélyes világutazó volt – tették hozzá. Gary Kurtz 1940. július 27-én, Los Angelesben született, és elsőként az Amerikai Graffiti című filmmel szerzett hírnevet, melyet George Lucas rendezett. A Star Wars IV. – Egy új remény és a Star Wars V. – A birodalom visszavág című filmekért Oscar-jelölést kapott.  
2018.09.25 12:15
Frissítve: 2018.09.25 12:15

Elegáns lett a megújult Szépművészeti (fotók)

Publikálás dátuma
2018.09.24 17:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Október végén Leonardo-kamarakiállítással nyílik meg a Szépművészeti Múzeum. A következő megnyitását 2019 közepére tervezik.
Március közepén két hétre már megnyílt a nagyközönség előtt a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka. A háromhajós román stílusú bazilikát idéző tér sokáig a szobormásolat-gyűjteményéről volt nevezetes, a második világháború után hetven évig a múzeum raktáraként várt jobb sorsára. Tavasszal tömegek álltak sorba a múzeum előtt és annak lépcsőjén, hogy csodájára járjanak a megújulásának: most ezt nem tehetnék meg. A lépcsőnek ugyanis hűlt helye. Igaz, október végére újraépítik, az épületnek a Kós Károly sétányra néző homlokzatát sem fogja állványzat takarni. Hétfőn sajtóbejáráson mutatta meg a Szépművészeti főigazgatója, Baán László, valamint Fekete Péter kulturális államtitkár, Mányi István építész és Seres András főrestaurátor, miért lesz érdemes újra sorba állni a múzeum előtt. Fekete Péter Kós Károly történelmi regényének, Az országépítőnek 1934-es kiadásával érkezett, hogy Baán Lászlót csodaálmodóként méltassa. A visszafogott eleganciával újraálmodott épület mélyföldszintjén már installálják az egyiptomi kiállítást: új, nagyobb térben, hatszáz műtárggyal fogja várni a látogatókat. Az emeleten, a felújított Román szárnyban a Régi képtár már elkészült, bárhol a világon megállná a helyét. Részben olyan művekkel, amelyeket eddig a Magyar Nemzeti Galériában láthattunk: a Szépművészeti régi-új koncepciójának megfelelően a XVIII. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét. Így olyan dilemmák elé sem állítja a látogatót, hogy a Régi képtár egyik főműve, a trónoló Thalia vajon itáliai vagy magyar alkotás-e. Készítője, a magyar Michele Pannonio (Pannóniai Mihály) ugyanis Ferrarában alkotott.
Az épület Dózsa György úti szárnyában már hónapok óta elkészült a Schickedanz-terem játékos neoreneszánsz mennyezetfestésével, ahogy alatta, az első emeleten a Michelangelo-terem a kazettás dongaboltozatával. Itt fog megnyílni október végén a Leonardo és a budapesti lovas című kamaratárlat, középpontjában azzal a lovasszoborral, amelynek alkotója Leonardo da Vinci vagy egyik követője lehet. A kiállításhoz érkeznek Leonardo-grafikák Windsorból és a párizsi Louvre-ból is. Mányi István építész 35 éve foglalkozik a múzeum megújításának gondolatával, és annak minden gyakorlati lépésével. Felidézte: az elmúlt évtizedekben toldozgatták-foltozgatták az épületet, a mostani felújítás az első olyan koncepcionális lépés, amely egybefogalmazza a múzeumot, hosszú időre meghatározva a működését. Igaz, volna még néhány teendő, nem is kevés a 30 ezer négyzetméteren. A Reneszánsz csarnok például nem volt része a rekonstrukciónak – falfestései mögött a restaurátorok viszont megtalálták az eredeti festést. Amely, ha helyreállítanák, Mányi szerint legalább akkora durranás lenne, mint most a Román csarnok. A Román csarnok fölött is van egy varázslatos loft tér, és érdemes volna alternatív energiára átállítani az épület üzemeltetését – említett példákat. A Szépművészeti összes, megújult állandó kiállítása 2019 közepétől lesz látogatható. Újabb megnyitó prolongálva.

Számok a szépség mögött

Az elmúlt három és fél év alatt 14 ezer négyzetmétert érintett a Szépművészeti Múzeum mintegy tízmilliárd forintba kerülő felújítása, azaz a múzeum alapterületének 40 százalékát. Kétezer négyzetméter kiállítótér kapta vissza eredeti funkcióját, a műtárgyraktárak 500 négyzetméterrel bővültek. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) év végére készül el mintegy húszmilliárd forintból a Szabolcs utcában. Az OMRRK 37 ezer négyzetméteres épületegyüttese többek között a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít majd helyet. A Szépművészeti mélyföldszintjén kialakítottak egy több mint 600 négyzetméteres, melegkonyhás éttermet is, amely egyszerre mintegy 140 embert tud vendégül látni. Bár az étterem üzemeltetésére kiírt nyilvános pályázatot elvben áprilisban elbírálták, külön kérdésre sem árulták el a bérlő kilétét. 

A budapesti lovas

A klasszicista szobrászat egyik nagysága, a dán Bertel Thorvaldsen segédjeként 1818 és 1824 között Rómában élt Ferenczy István szobrászművész, aki megtakarításait egy nyolcvan műből álló szoborgyűjteménybe fektette. A kollekció egyik darabjáról, a ma budapesti lovasként ismert kisméretű bronzszoborról úgy hitte: antik alkotás. Gyűjteményét örököseitől 1914-ben vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum, amelynek igazgatóőre, Meller Simon művészettörténész két évvel később nagy bejelentést tett: az ágaskodó lovon küzdő harcos szobra valójában Leonardo da Vinci műve, Gian Giacomo Trivulzio zsoldosvezér – Milánó egykori helytartója – síremlékéhez készült tanulmány-modell alapján születhetett meg 1506 körül. Azaz ez a mű az egyetlen fennmaradt Leonardo-szobor a világon. Leonardo szerzősége azóta is vita tárgya – a katalógusban az alkotó Leonardo vagy követőjeként szerepel. A művet a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában 2009-ben állították ki. Az amerikai múzeum szakemberei akkor úgy foglaltak állást: nem bizonyítható, de nem is kizárható, hogy a bronzlovas Leonardo keze munkája. Annyi bizonyos: a bronz összetétele, az öntési technika alapján az itáliai reneszánsz idején készült, s lehet Leonardóval egykorú. 2015 őszén a Szépművészeti válogatott gyűjteménye részeként a milánói Palazzo Realéban is bemutatták. Stefano Zuffi művészettörténész akkor úgy nyilatkozott: szerinte kizárt, hogy a szobor Leonardo munkája volna, ám bizonyosan hozzátartozik a plasztikai munkásságához. Ez a korábbi milánói állásponthoz képest megengedőbb kijelentés. Leonardo vagy követője: a Népszava a szombati számában írt arról, a műtárgypiacon milyen jelentősége van annak, ha egy mű Leonardóé. A Leonardónak tulajdonított Salvator Mundi című képet – a világ legdrágább festményét – az Abu-Dzabi Louvre 450 millió dollárért vásárolta meg múlt év őszén. A művet korábban Leonardo tanítványának, a kiváló milánói festőnek, Bernardino Luininak tulajdonították. Luini legdrágábban eladott képe viszont „csak” 654 ezer dollárért kelt el árverésen.  

2018.09.24 17:22
Frissítve: 2018.09.24 17:31