Robbantás Manchesterben - Búcsút vettek a legfiatalabb áldozattól

Publikálás dátuma
2017.07.26. 21:54
FOTÓ: PAUL ELLIS / AFP
Végső búcsút vettek szerdán a májusi manchesteri öngyilkos merénylet legfiatalabb áldozatától.

A merényletet május 22-én, Ariana Grande amerikai énekesnő popkoncertje után követte el az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában a 22 éves Salman Abedi, aki nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesülést.

A halálos áldozatok között hét gyermek volt. A legfiatalabbat, egy nyolcéves kislányt, Saffie Roussost szerdán helyezték végső nyugalomra, utolsóként a 22 áldozat közül. A búcsúszertartást a manchesteri székesegyházban tartották több ezer ember jelenlétében. A ceremónián ott volt Andy Burnham, Manchester polgármestere és Ian Hopkins, a manchesteri rendőrség főparancsnoka.

A kislány koporsóját rózsák borították, és a jelenlévők közül sokan rózsaszínű öltözetben voltak, mert ez volt Saffie Roussos kedvenc színe. A merényletben Saffie édesanyja is súlyosan megsebesült; őt egy ideig mesterséges kómában tartották, és jelenleg is kórházi kezelésekre szorul, de jelen volt a szerdai búcsúszertartáson, férjével és két másik gyermekével együtt. A robbantásban könnyebben megsérült Saffie Roussos nővére is.

FOTÓ: PAUL ELLIS / AFP

FOTÓ: PAUL ELLIS / AFP

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A manchesteri merénylet után a brit hatóságok néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorellenes készültséget. A kritikus riasztási szint elrendelése lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. A legmagasabb készültségi fokozat hatályának idején hozzávetőleg ezer katona segítette a rendőri járőrözést.

Szerző

Árvíz pusztít Németországban - Eltűnt egy ember (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.07.26. 18:48
FOTÓK: Swen Pförtner / DPA /AFP
A napok óta tartó heves esőzés miatt szerdán több településen árvíz keletkezett Németország középső részén, egy ember eltűnt. A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban katasztrófariadót rendeltek el, miután több patak és kisebb folyó kilépett medréből. A 40 ezer lakosú Goslar belvárosában helyenként több mint fél méter magasságú vízoszlop keletkezett. A városrészt lezárták, egy szálloda vendégeit és egy időotthon lakóit kitelepítették.

Az árvíz a Harz hegységben fekvő járás több más településén is elárasztott pincéket és elöntött utakat, a mentési munkálatokban csaknem 1500 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vesz részt.A térségben sok helyen akadozik a közlekedés, két vasútvonalat lezártak. A völgyekben fekvő településeket hirtelen keletkező árvizek mellett földcsuszamlások veszélye is fenyegeti. A Wernigerode nevű Szász-Anhalt tartománybeli településen eltűnt egy 69 éves asszony, aki közvetlenül a Holtemme nevű megáradt folyó mellett lakik. A helyi rendőrség szerint előfordulhat, hogy magával ragadta az áradat.

A hatóságok attól tartanak, hogy Wernigerodéban még nagyobb katasztrófa is történhet, ha megtelik a település felett elhelyezkedő víztárazó. A hét eleje óta tartó rendkívül esős időjárás károkat és közlekedési fennakadásokat okozott Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Berlinben is. 

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a régióban nagyjából két nap alatt négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott, ami meghaladja a júliusi egész havi 70 literes átlagot, és a nyáron megszokott száraz, meleg idő csak a hét végén tér vissza.

Szerző

Elítélték az Iszlám Állam német segítőjét

Németországban terrorizmus támogatása miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélték szerdán az ország egyik legismertebb szélsőséges iszlamistáját.

A düsseldorfi tartományi bíróság ítélete szerint a 2016 szeptemberében kezdődött per 52 tárgyalási napja alatt bizonyítást nyert, hogy Sven Lau egy szíriai dzsihadista csoport, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez közel álló Dzsejs al-Muhádzsirún va al-Anszár (JAMWA - Mohammed követőinek és segítőiknek serege) németországi kapcsolattartója volt, és segített a szervezet oldalán Szíriában harcolni kívánó szélsőségeseknek. 

A 36 éves, korábban tűzoltóként dolgozó német férfi két szélsőséges iszlamistát juttatott el embercsempészek közreműködésével Szíriába, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket - éjjellátó készülékeket - is szerzett a dzsihadista csoportnak.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség hat és fél év börtönbüntetést indítványozott, Sven Lau védője felmentést kért a bíróságtól. Az ítélet nem jogerős.

Sven Lau először 2014-ben keltett feltűnést, azzal, hogy a Düsseldorf térségében fekvő Wuppertalban úgynevezett saría rendőrséget állított fel. Az önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító - a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő - szalafista irányzat hívei voltak. Sharia Police (saría rendőrség) feliratú láthatósági mellényükben játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól. 

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat  állt, és egyebek között az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük. 

Az eset országszerte felháborodást váltott ki, és a hatóságok provokációnak nevezték a csoport tevékenységét, de végül nem ítélték el őket, mert a bíróság szerint nem sértettek törvényt az akciójukkal.

Szerző