Orbán mérges - Új menet jöhet a plakáttörvénnyel

Publikálás dátuma
2017.07.27. 10:24
AFP fotó
A kormányfő, Fidesz-elnök elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény. Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék „kiskapukat” is bezárhassák.

Mint megírtuk „Ne hagyjuk, hogy Orbán nevessen a végén!” - üzente új plakátjain az eddig nem túl ismert, de a lex CEU visszavonásáról a Momentumhoz hasonlóan népszavaztatni akaró Demokrata Párt. A Soros György arcát használó kormányzati propagandaplakátokra válaszul a 2016-ban alakult párt egy azonos képi világú kampánnyal válaszol, hirdetésein a nemzeti konzultációs üzenetekre rímelve az is olvasható: „99% elutasítja az intézményesített korrupciót.” Orbán Viktort pedig "Soros-ösztöndíjas miniszterelnökként" említik.

Az atv.hu-t kormányzati források informálták arról, hogy Orbán Viktor „nagyon bosszankodik”, hiszen júniusban közepén „semmi sem volt drága neki”, „mindenáron ragaszkodott ahhoz”, hogy a parlamenti kétharmad nélkül is átmenjen a plakáttörvény. A miniszterelnök személyes ügynek tekintette, hogy július 15-vel eltűnjenek a Mahír Cityposter és a Publimont Simicska érdekeltségek felületeiről a Jobbikos plakátok – állította a forrásunk, hozzátéve: Orbán Viktor politikai és törvényi választ akart adni Simicska Lajosnak és a Jobbiknak, miután az ellenzéki párt kormányellenes hirdetései elözönlötték az országot a „Ti dolgoztok, Ők lopnak” üzenettel.

Az újabb, A nép nem betiltható, de a kormány leváltható plakátokon azonban nem lehet azonosítani a megrendelőt, a HVG-nek Simicska Lajos, de a Jobbik részéről is többfelé cáfolták, hogy ők állnának az újabb kampány mögött. A Demokrata Párt „örök Soros-ösztöndíjas” plakátjait pedig – a Publimont forgó plakáthelyein – a miniszterelnök Cinege utcai otthonához vezető útvonalon is elhelyezték. A portál kormányzati forrásai szerint a miniszterelnök elrendelte a július 15-én hatályosult plakáttörvény felülvizsgálatát, annak tanulmányozását, hogy egy újabb módosítással be elejét lehessen venni a kellemetlenkedő „kiskapus” megoldásoknak. 

Szerző

Idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba

Idén kevesebben - mintegy 105 ezren - jelentkeztek a felsőoktatásba mint tavaly, de több új hallgatót vettek fel az intézmények; a pontos szám még nem ismert - ezt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke mondta az állami rádióban. 

Gulyás Tibor hozzátette: az elmúlt években 105 és 111 ezer között mozgott a jelentkező fiatalok száma. A legnépszerűbb szakok a gazdálkodás menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnök-informatikus és a programozó-informatikus voltak. A ponthatárokat egyes esetekben az állam határozza meg. Ilyen a jogászképzés, aminél 460 pont volt a ponthatár; ettől néhány ponttal eltérhettek az intézmények. Más esetekben az befolyásolta a határokat, hogy mely intézménybe hányan jelentkeztek egy adott szakra és mennyi volt a rendelkezésre álló hely.

A felvételről, vagy annak elutasításáról szóló SMS-eket szerda este már a legtöbb jelentkező megkapta, de a csütörtökön mindenkihez megérkezik az értesítés. A hivatalos határozatokat pedig augusztus 5-ig küldik ki.

Szólt arról is szólt, hogy ezt követően mindenkinek, akit nem vettek fel lehetősége lesz fellebbeznie a döntés ellen, illetve pótfelvételi eljárásban is jelentkezhet valamelyik egyetemre, vagy főiskolára. Jelenleg 280 ezer hallgató tanul a magyar felsőoktatásban - tájékoztatott Gulyás Tibor.

Szerző

Behajtókat küldene a kórház egy hároméves kislány édesanyjára

Publikálás dátuma
2017.07.27. 09:51
Shutterstock illusztráció
A család másfél éve költözött haza, a kislány – bár magyar állampolgár – azóta nem kap TAJ kártyát. Néhány napja negyven fokos láza volt, az anya kórházba vitte. Megvizsgálták, vért és vizeletmintát vettek tőle, majd benyújtották a számlát 25 ezer forintról. Az anyának azt mondták, ha nem tudja kifizetni, behajtókat küldenek.

A történetről az RTL Klub híradója számolt be.

A tudósítást itt megnézheti.

Szerző