Csökkent a Fidesz népszerűsége is

Publikálás dátuma
2017.07.27 18:12

Fotó: /
Érzékelhetően többen lettek a pártoktól távolságot tartó választók, júniusban 34, most 38 százalék volt az arányuk. Több pártnak – ha szerény mértékben is, de – csökkent a támogatottsága. A Fidesznek a múltkori 26-ról 24 százalékra szűkült a tábora, de előnye továbbra is jelentős - derül ki a ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatásából.

Az MSZP a múlt hónapban 13 százalékon állt, most 12 százalékos. A DK és az LMP tábora is 1-1 százalékponttal lett kisebb, az előbbié 5-ről 4-re, utóbbié 3-ről 2-re módosult. A Jobbik megtartotta bázisát, akárcsak júniusban, ezúttal is a választókorú népesség 13 százaléka támogatja. Jelenleg öt olyan párt van, amely a választópolgárok 1-1 százalékát tudja maga mögé állítani: a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd.  

Jelentősen csökkent a választók aktivitása az utóbbi egy hónapban. A szavazópolgárok háromtizede menne el voksolni úgy, hogy tudja is, hogy mely pártra. E csoport a biztos pártválasztóké, a körükben közzétett adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett szavazói körben a Fidesz 42 százalékos, a Jobbiknak 20, az MSZP-nek 18 százaléka van. A biztos pártválasztók 8 százaléka támogatja a DK-t, 4 százaléka az LMP-t. A Momentum, az Együtt és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékos. a Liberálisok és a Párbeszéd 1 százalékos - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet július közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Egyetlen hónap alatt 4 százalékponttal bővült a pártot nem választók csoportja. Legnagyobb mértékben a nyugdíjas korosztályokban emelkedett a bizonytalanok, passzívak aránya: 23-ről 35 százalékra. Bármennyire is többen lettek a pártoktól távolságot tartó hatvanasok és a náluk idősebbek, a politikával szembeni ellenérzések nem náluk, hanem a harminc év alattiak körében elterjedtek: 48 százalékuknak nincsen kedvenc pártja. Az érettségizettek és a diplomások körében is nőtt a bizonytalanság: a nyáron 31-ről 39 százalékra, illetve 34-ről 43 százalékra nőtt a pártoktól elfordulók aránya.

A pártok szavazótáborainak politikai orientációját, szövetségben való gondolkodását jól mutatja a másodlagos pártpreferencia (azaz annak a pártnak a megnevezése, amelyre még szívesen leadna egy voksot). A Fidesz táborának jelentős elkötelezettségét és egyben az alternatíva hiányát jelzi, hogy nyolctizedüknek nincsen másodlagosan kedvelt pártja. Leginkább még a Jobbik irányába nyitottak a fideszesek, de az arányuk csupán 7 százalék. A Jobbikosok körében is hasonló nagyságrendben figyelnek pozitívan a kormánypártra, 8 százalékuk tartja talonban a Fideszt.

Az MSZP és a DK szavazóinak nagyjából fele nem nevezett meg tartalékként politikai erőt, de a többiek főleg a másik pártot tartják számon: a szocialisták 27 százaléka a Demokratikus Koalíciót, a DK-sok 23 százaléka az MSZP-t. Létezik, kölcsönös érdeklődés az MSZP és a Jobbik szavazói között is. A szocialisták 10 százaléka a Jobbikot tartja számon másodikként s lényegében ugyanekkora mértékű, 12 százalékos a viszonzás is - írja a Závecz legfrissebb felmérésében.

Szerző
2017.07.27 18:12

Kétmilliót ajánl egy Baranya megyei polgármester azoknak, akik a faluba költöznek

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település” – mondta Bechli Erzsébet.
Kétmillió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Kelet-Mecsek lábánál megbúvó Ófalu azokat, akik lakhelyül választanák a 300 fős, zömmel német nemzetiségiek lakta falucskát – írja a Pécsi STOP. A portálnak Bechli Erzsébet polgármester azt mondta:
„Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település, ezért arra gondoltunk, hogy vissza nem térítendő támogatással és telekkel ösztönöznénk a fiatalokat a letelepedésre”.
Kitért arra is, hogy jelenleg nem sok az üresen álló ház, de több olyan van, ahol csupán egy idős ember él.
„Ófalu egy apró, sváb település, idén januárban 333 fő lakott itt a statisztikák szerint, 94 százalékuk német nemzetiségi. Külföldi részről nagy az érdeklődés a falu ingatlanjai iránt, így azok az átlagosnál magasabb áron keresnek gazdát”
–fogalmazott.
Az önkormányzat honlapján található rendelet szerint a helyi önkormányzati támogatásban azok a községbe beköltözők vagy helyben tartósan letelepedők részesíthetők, akik – házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő szülők, – munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek, – és nincs lejárt határidejű tartozásuk a helyi önkormányzat felé. A portál azt írja, az egy alkalommal nyújtható, vissza nem térítendő támogatás mehet magántulajdonban álló telken lakóház építésére 2 millió forint összegben, valamint használt lakás vásárlásához szintén 2 millió forint összegben. Harmadik támogatási formaként az önkormányzat a Liszt Ferenc utcában közművesített építési telket biztosít lakóház építéséhez, emellett 200 ezer forintot is ad az ezt választóknak. A rendelet szerint a támogatás összege erejéig az érintett ingatlanra jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be 10 éve az ófalui önkormányzat javára. Bechli Erzsébet azt mondta, a támogatás kiosztását megelőzi egy felmérés önkormányzati részről azzal kapcsolatban: látnak-e elegendő garanciát arra, hogy a támogatást igénylő be is tartja a szerződésben foglaltakat. 2001-től 2007-ig már futott ez a támogatási rendszer, de nem volt folyamatos, majd egy 10 éves szünet után tavaly indult be ismét – tette hozzá.
2018.09.23 11:11
Frissítve: 2018.09.23 11:11

Bolgár György nem ír többet a 168 órába

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:35
„A jelenlegi helyzetben csak valamilyen együttműködés segíthet” Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom.”
Bolgár Györgyöt kirúgták a 168 Órától – erősítették meg a hvg.hu-nak több forrásból a DK-közeli Nyugati Fény értesülését.
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de valószínűleg most már mindenki igazat mond, én is csak erre tudok gondolni”
– mondta Bolgár, akinek „Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában.
Az okokról a Nyugati Fény azt írta, a közvetve Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köthető Brit Média Kft-nek tulajdona van a 168 Órában és a Klubrádióban, és ők nem örültek annak a Heisler András interjúnak, amelyben a másik zsidó felekezet, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a a Köves-féle EMIH és a kormány közt a Sorsok Háza múzeum működtetéséről létrejött megállapodást.
2018.09.23 10:35
Frissítve: 2018.09.23 10:36