Előfizetés

Győzelmüket ünneplik a palesztinok Jeruzsálemben

G.M.
Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:40
FOTÓ: AFP/MOSTAFA ALKHAROUF/ANADOLU AGENCY

Visszatérnek Jeruzsálem óvárosának mecseteibe imádkozni a palesztinok. A vallási vezetők felszólítására a csütörtök délutáni imát már az iszlám harmadik szent helyének számító Al-Aksza mecsetben és az ugyancsak a Mecsetek terén lévő Sziklamecsetben tartották meg, nem a tér bejáratánál fekvő Oroszlános kapunál. A palesztinok július 14-e óta nem léptek be a szent helyekre tiltakozásképpen, amiért az izraeli biztonsági erők, két izraeli katona meggyilkolása után fémdetektoros kapukat állítottak fel a tér bejáratához. A több halálos áldozatot követelő, állandósulni látszó zavargások, a muszlim államok tiltakozása hatására kedden a kapukat távolította el Izrael, de a palesztin bojkott folytatódott, vallási és politikai vezetőik egyaránt leszögezték, csakis akkor térnek vissza a Mecsetek terére, ha a kapuk és a biztonsági térfigyelő kamerák után a fém kordonokat is eltávolítják. Csütörtökön a korlátokat eltávolították a térről, a nagyszámú izraeli fegyveres katonai jelenlét, a személyi ellenőrzések és a térfigyelő kamerák azonban maradtak, amit még ugyan elfogadhatatlannak tartanak a palesztinok, de a kéthetes utcai tiltakozásnak egyelőre véget vetnek.

A rivális palesztin frakciók, a gázai terrorszervezet, a Hamász és Mahmúd Abbász elnök pártja, a Fatah 10 év óta először tartott Gázában közös parlamenti ülést.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a katari pánarab hírtelevízió, az Al-Jazeerát nevezte meg a jeruzsálemi zavargások egyik felelősének. A kormányfő bejelentette, keresi a televízió izraeli fiókja megszüntetésének lehetőségeit, mert a riportjaival hozzájárul az indulatok szításához.

Nyugdíjaskommandó a Trevi-kútnál

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:39

Nyugdíjas rendőrök és csendőrök felügyelik a turisták viselkedését és igyekeznek megelőzni a tolongást a római Trevi-kútnál. A síppal felszerelt rendőrök szükség esetén korlátozzák a barokk remekművet megközelítő emberek számát. A szigorú tiltás és a 450 eurós bírság ellenére többen is megmártóztak a medence vizében.

Ismét bajba került Szaakasvili

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:37
Fotó: AFP

Visszavonta Miheil Szaakasvili volt grúz államfő ukrán állampolgárságát Petro Porosenko ukrán elnök. Ez azt jelenti, hogy elméletileg megnyílt az út kiadatása előtt, hiszen Grúzia hatalommal való visszaélés miatt szeretne eljárást indítani ellene. Szaakasvili 2015-ben kapott ukrán állampolgárságot, Porosenko bizalmasának számított, így rövidesen Odessza megye kormányzója lett. Tisztségéből 2016 novemberében mondott le, az ukrán kormányzat és az államfő egyik legvehemensebb kritikusává vált. Politikai mozgalmat indított és előrehozott választásokat sürgetett. A kijevi belügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a grúz nyomozóhatóságoktól nemrég kapott tájékoztatás olyan információkat tartalmazott, amelyekről az ukrán hatóságoknak nem volt tudomása akkor, amikor állampolgárságot adtak a grúz politikusnak, mert azokat Szaakasvili szándékosan eltitkolta. Az ügy pikantériája, hogy Szaakasvili állampolgárságát amerikai tartózkodása idején vonta vissza Ukrajna, így nem is térhet oda vissza.

Múlt héten Porosenko együttműködési megállapodást írt alá Giorgi Margvelasvili grúz államfővel Tbilisziben.