Gerendai Károly, a Sziget "arca": elfáradtam

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:48
Fotó: Vajda József
Elfáradt, már nem érti a mai világot, így nagyon kevés esélyt lát arra, hogy három év múlva bármilyen tevékeny szerepet játsszon a Szigetben a rendezvény alapítója és eddigi arca, Gerendai Károly.

Három év múlva megszűnik a Sziget-menedzsment védettsége: azon túl a fesztiválszervező 70 százalékát ez év elején megvásárló amerikai Providence Equity Partners akár a teljes vezetőséget lecserélheti – tudtuk meg. Ezzel egyidejűleg joga van a Gerendai Károly és társai tulajdonában maradt 30 százalék kivásárlására is.

Megkeresésünkre a Sziget-alapító lapunkat a szerződés részleteibe nem kívánta beavatni, sőt tájékoztatása szerint kisebbségi részét a társaság majdani anyagi helyzete függvényében akár meg is tartaná. Ám arra „nagyon kicsi esélyt” lát, hogy akkortól bármilyen egyéb szerepet játsszon a fesztiválszervezőnél. Ráadásul ezt már korábban eldöntötte, függetlenül a befektető megjelenésétől. "Egyszerűen elfáradtam és kiöregedtem 25 év alatt. Ha azt akarom, hogy a Sziget tovább fejlődjön, teret kell adni a fiatalabb és lelkes kollégáknak, akik nálam jobban értik a mai világot. Az én életem nagyon megváltozott, nem ismerem már eléggé a célközönség gondolkodását, ezért inkább hátráltatom a cég fejlődését" - fejtette ki. Hozzáfűzte: a Lupa-tó fejlesztési lehetőségei most sokkal inkább izgatják, mint a Sziget következő negyedszázada. Igaz, leszögezte: minderről még ráér végső döntést hozni.

Vezető- és kistulajdonos-társai, Takács Gábor, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert nevében Takács Gábor ügyvezető – értesüléseinket alapvetően megerősítve – annak leszögezésére szorítkozott, hogy ez csupán egy lehetőség, így a jövőt illető kérdésekre csak feltételes válaszok adhatóak. 2020-ig biztos vezetők maradnak, későbbi döntéseik pedig a feltételek alakulásától függenek – rögzítette. A Providence-től szándékaikat illető kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Bár az 1993-ban - Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs - mellett Gerendai által alapított kft. tulajdonosi szerkezete az elmúlt 25 év során számos változást megért (hosszabb-rövidebb ideig megjelent itt Kedves Ferenctől a videotonos Lakatos Péteren át az üzleti világ Háry Jánosaként levitézlő Est Médiáig sok mindenki), idén az eladói oldalon viszonylag letisztult formában Gerendai és szervezőtársai álltak. Az egymás közötti arányokat a többség eladása óta, a fennmaradó 30 százalék birtokában is megtartották. Számításunk szerint így a vételár 49 százaléka Gerendait, 27 százaléka Takács Gábort illeti, a maradék 24 százalékon pedig Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert osztozhat. A napi szervezőmunkát utóbbi kettő, illetve a részesedéssel nem bíró Kádár Tamás cégvezető irányítja.

Értesülésünk szerint Gerendai Károly és társai összesen több mint tízmilliárd forintot kaphatnak a Sziget egészéért. Ebbe beleértendő a tavalyi, rekordmértékű, másfélmilliárdos nyereség, ami a januári tulajdonosváltás ellenére a Providence-szel kötött különmegállapodás értelmében még szintén őket illeti.

Az elmúlt évtizedekben sokszor vetették a Sziget-szervezők szemére a kezdetben woodstocki fésületlenségű fesztivál elüzletiesedését és elnemzetköziesedését. Ám Gerendai Károly mindeddig határozottan kiállt koncepciójukért, mondván: az egyaránt ízléssel összeválogatott nagy előadók mellett kifejezett hangsúlyt helyeznek a talán kevesebb hasznot hozó, de fontos kulturális értékek bemutatására. Bár a Sziget-alapító legutóbbi interjúiban már utalt érdeklődésének változására, eddig csak arra szorítkozott, hogy a napi szervezőmunkától hátrébb lép és inkább a stratégiai kérdésekre összpontosít. Az - azóta megszüntetett - Népszabadságnak már tavaly megpendítette: szeretne egyszer úgy járkálni a Szigeten, hogy nem azt lesi, ki hívja telefonon, miért hever ott az a papírszemét, meg hogy jó helyen áll-e a rendező. "Jó lenne egyszer a programoktól kevésbé elszigetelten szigetelni" - fogalmazott.

A jelek szerint Gerendai Károly eme vágya hamarosan teljesülhet. Még az se kizárt, hogy egyszer neki is ki kell majd csengetnie ezért a hazai pénztárcának lassan megfizethetetlen jegyárat.

Vízisport-kavalkád a Lupa-tavon
A már meglévő wakeboard-pálya mellett egy - Magyarországon egyedülálló - hatoszlopos is épül a Lupa-tavon. A búvárcentrumban pedig akár 10 méteres mélységig is lemerülhetnek a próbálkozók, akiket egy fél kilométer hosszú kötélpálya segít. A víz alatt egy teljes repülőgéproncs, amforák és más látványosságok is megfigyelhetőek. A két centrumba a Lupa-belépőjegy is érvényes, de azok, akik csak odamennek, úgynevezett sportjegyet válthatnak.

Szerző

Nyugdíjaskommandó a Trevi-kútnál

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:39

Nyugdíjas rendőrök és csendőrök felügyelik a turisták viselkedését és igyekeznek megelőzni a tolongást a római Trevi-kútnál. A síppal felszerelt rendőrök szükség esetén korlátozzák a barokk remekművet megközelítő emberek számát. A szigorú tiltás és a 450 eurós bírság ellenére többen is megmártóztak a medence vizében.

Szerző

Nyugdíjaskommandó a Trevi-kútnál

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:39

Nyugdíjas rendőrök és csendőrök felügyelik a turisták viselkedését és igyekeznek megelőzni a tolongást a római Trevi-kútnál. A síppal felszerelt rendőrök szükség esetén korlátozzák a barokk remekművet megközelítő emberek számát. A szigorú tiltás és a 450 eurós bírság ellenére többen is megmártóztak a medence vizében.

Szerző