Fischer Iván: érdemes Thomas Mannt olvasni

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:49

Fischer Iván nyilvános közösségi oldalán emlékeztetett arra, érdemes lenne Thomas Mannt olvasni, mielőtt valaki véleményt nyilvánít, hogy a visszataszító Soros-plakátkampány antiszemita volt-e vagy sem. Mann 1942-ben a modern antiszemitizmus céljait magyarázza el a BBC rádióadásában, az eredeti hanganyag a You Tube-on található.

Szerző

Filmes ország jobban teljesít, hát még Budapest

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:48
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
A filmipar száz százalékon pörög, bár a magyar alkotások ennek lassan a hátrányát látják: egyre drágább a szakmunka, alig találni munkaerőt. Egyszerre 9 film forog, mert Budapest bármilyen korú és stílusú várost el tud játszani.

Míg a nyár sokaknak a lazítás hónapjait jelenti, a filmiparban tulajdonképpen ez az időszak csúcsidőnek számít. De fogalmazhatunk úgy is, hogy a filmipar épp száz százalékon pörög, legyen szó itt forgó külföldi produkciókról, illetve magyar filmekről. Sőt, utóbbiak némileg hátrányban vannak, mivel a tengerentúli és egyéb nyugati bérmunkák egyrészt nagy jól fizetnek, másrészt felszívják a hazai szakember bázist. Több szakmabeli megerősítette, hogy még egy film nem tudna most elindulni. Ami még közös, hogy mindenki kihasználja Budapest adottságait: fővárosunk önmagát és számos más nemzetközi várost „el tud játszani”.

Herendi Gábor rendező-producer sem lehetett könnyű helyzetben, amikor június 17-én, kvázi csúcsidőben elindult a Valami Amerika 3 forgatási munkálataival. A magyar vígjáték franchise egyébként augusztus 2-ig forog Budapest belvárosában, de leginkább hetedik kerületi helyszíneken. A sztori pedig, úgy tűnik passzol majd az előzményekhez: Tamás, Ákos és András (Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc is visszatér), a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek (Szervét Tibor) köszönhetően. A vígjáték létrejöttét a Magyar Nemzeti Filmalap 498 millió forinttal támogatta.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László június 12-én kezdte el forgatni Sunset című második nagyjátékfilmjét a Filmalap támogatással. A magyar-francia szuperprodukcióhoz a filmalap másfél milliárd forinttal járult hozzá, az Eurimages pedig a maximálisan adható összeggel, csak félmillió euróval. A tervek szerint a forgatás 52 napig, augusztus 31-ig tart. Az 1913 nyarán játszódó, egy fiatal nőre (akit Jakab Juli alakít) fókuszáló kosztümös dráma több budapesti és vidéki helyszínen forog magyar és nemzetközi színész és szakember gárdával. A film fő díszlete, a Leiter Kalapszalon, a pesti Palotanegyedben épült fel, a Múzeum utcában. Érdemes a környéken sétálni...

Nyári magyar játékfilm lesz még Reisz Gábor második nagyjátékfilmje, a saját maga főszereplésével készülő Rossz versek, melynek a nagy része már leforgott Budapest belvárosi helyszínein és ahogy a VAN valami furcsa és elképzelhetetlen esetében, most is lesz benne 4-6-os villamoson rögzített jelenet. A stáb egyébként augusztusban Párizsban forgat öt napot, majd szeptemberben további hét napot már újfent Budapesten. A Rossz versek relatíve olcsó film, ezt „csak” 230 millió forinttal támogatta a Filmalap. A fővárosban forog július 17-i kezdettel harminckét napon keresztül Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje, a Nyitva. A 317 millió forintos állami támogatással készülő romantikus komédia lesz, amely egy fiatal pár útkeresését mutatja be, ahogy a kapcsolatuk ellaposodása ellen küzdenek, ha minden igaz, sok szexszel megfűszerezve. A két főszereplő Radnay Csilla Kovács Lehel.

Magyarországon immár igen fontos tényező a saját gyártású tévésorozatok jelenléte, ebben pedig az úttörő szerepet vállaló HBO megkerülhetetlen: a hét elején kezdték el forgatni az Aranyélet harmadik évadát, melynek érdekessége, hogy többségében vidéken fog forogni, de lesznek természetesen budapesti jelenetek is, a harmadik, negyedik és ötödik kerületben. Sőt, egy kisebb leállás után téli felvételek is lesznek, így végre lesz zimankós hangulatú magyar mozgókép is idén. A tévésorozatok terén tovább forgatják az Egynyári kalandot és a és a Korhatáros szerelmet is.

Világsztárokkal is tele vagyunk
Több nemzetközi produkció kapcsán számos világsztár fordul meg a nyáron Budapesten. Dakota Fanning, Daniel Brühl és Luke Evans főszereplésével készül a The Alienist című nagyszabású kosztümös tévésorozat, melyben Budapest a századforduló New Yorkját alakítja. A magyar főváros helyszínei visszaköszönnek majd a The Spy Who Dumped Me című Mila Kunis főszereplésével készülő komédiában. Illetve a Magyar Állami Operaház biztosan látható lesz a Colette című Keira Khingtley-filmben, melyet szintén augusztus végéig forgatnak nálunk.

Konok Péter Libik-díjas

Publikálás dátuma
2017.07.28. 07:48

Ságvári Endre antifasiszta mártír halálának 73. évfordulóján, tegnap délután az egykori fegyveres harc helyszínén megemlékezéssel egybekötve Konok Péter történész-írót Libik György díjjal tüntette ki a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete. A Társaság 2012-ben, Dr. Donáth Ferenc elnök ötlete nyomán alapította a díjat, a Raoul Wallenberg munkatársaként, Ságvári Endre harcostársaként bátorságáról elhíresült sportoló emlékére. A díjban azok részesülnek, akik a szabadságért, és a demokratikus újrakezdésért kockázatot vállalnak, szembeszállnak az erőszak, a rasszizmus, a diktatúra képviselőivel. A korábbi díjazottak: Andrassew Iván író, Csillag Ádám dokumentumfilmes, Szele Tamás író, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Láng Judit író.

Szerző