Döntőben a vízilabdázók (fotók)

Publikálás dátuma
2017.07.27 23:42
Fotók: Molnár Ádám
A magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnokság elődöntőjében 7-5-re nyert Görögország ellen és az aranyéremért szállhat medencébe szombaton. A képre kattintva galéria nyílik! FOTÓK: Molnár Ádám.

Märcz Tamás szövetségi kapitány mérkőzés előtti nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a magyar válogatottnak nincs oka az izgalomra. „Bejutottunk a legjobb négy közé, ez óriási különbség a szereplésünk megítélése szempontjából, hogy ott vagyunk-e az elődöntőben, szerencsére a válasz igen – mondta a szakember. - Úgy látom, a fiúk még éhesek, mindent meg fogunk tenni a döntőbe jutásért. A görögök figyelni fognak arra, hogy ne kapjanak lefordulásból és szabaddobásból gólt, illetve minden támadásnál törekednek arra, hogy kiállítást harcoljanak ki, amit mi természetesen igyekszünk majd megakadályozni.”

A görögök szereztek vezetést, amire Erdélyi Balázs fél percen belül válaszolt, Zalánki Gergő a felső kapufát találta el, majd Hosnyánszky Norbert a világbajnokság egyik legszebb találatával (7 méterről, svédcsavarral bombázott a bal sarokba) 2-1-es magyar vezetéssel ért véget a negyed.

A második nyolc perc görög egyenlítéssel kezdődött, majd felváltva estek a gólok, Genidumasz harmadik gólja a negyedik vendég találatot és vezetést jelentette (3-4) a játékrész közepén. Varga Dénes a felső lécre ejtett, utána viszont Gór-Nagy Miklós remek lövéssel egyenlített, Hárai Balázs pedig centerből, öt másodperccel a dudaszó előtt csavargóllal zárta le ezt a negyedet (5-4).

Nagy Viktor bravúros védése után Vámos csodálatos bombája után először vezetett kettővel a magyar csapat a harmadik felvonásban (6-4). A folytatásban az eredmény nem változott, köszönhetően Nagy parádéjának.

Manhercz Krisztián zseniális szerelése vezette fel a záró játékrészt, hét perccel a vége előtt pedig Hosnyánszky kintről lőtt óriási gólt (7-4). Nagy mentett a kapufával közösen, kettős előnybe kerültek a görögök, de a magyar kapus ismét védett. Két és fél perccel a vendégek elrontott ejtése után elkezdődött a parti a lelátón, a magyar válogatott 2013 után ismét bejutott a vb-döntőbe, a hangulaton semmit sem rontott a görögök négy másodperccel a befejezés előtt szerzett találata (7-5).

Megtört a szerb egyeduralom
A horvát válogatott lesz a magyar csapat ellenfele a férfi vízilabdázók szombati fináléjában, mivel az elődöntőben 12-11-re legyőzte a szerb együttest. A helyszín akár a Duna Aréna is lehet.

Több mint tizenhét tonna élő nyulat rendelt az Állatkert

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Ebből 4,5 tonna egynapos kölyök lesz, „a takarmánynyulakat” az állatkert ragadozó lakóinak szánják.
Kissé morbid felhívás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: a Fővárosi Állat- és Növénykert két éves időtartamra rendelne „takarmánynyulat” vagyis a helyi ragadozók ellátására szánt élő állatokat, legfeljebb 34,7 millió forint értékben.
A felhívás meghatározza, hogy 17,5 tonna, állatorvosilag ellenőrzött állományból származó, selejt élő nyulat vennének ebből az összegből, a tételből 4,5 tonna pedig újszülött selejt nyúlfióka lesz. Ajánlatot április 23-áig tehetnek a reménybeli nyúlbeszállítók.

Kásler meglóbálta a főigazgatók feje fölött a szívlapátot

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:46

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Kásler Miklós miniszter megint nem várt izgalmat okozott a kórházvezetőknek, amikor egy háttérbeszélgetésen talányosan kijelentette: tíz kórház főigazgatói posztjára írt ki pályázatot. Az egyik kormányközeli portál tudósítása szerint a tárca vezetője arról beszélt, hogy „a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.” A tudósítás szerint beszélt arról, hogy a kiírt kórház-igazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. A főigazgatók körében az a hír, hogy legalább tízük „lapátra került” meglehetős riadalmat okozott. Volt aki gyorsan számba vette, hogy kik lehetnek a legeladósodottabbak, de például a lista elején állók közül a Honvéd Kórház főigazgatójának leváltására vagy kinevezésére nincs is hatásköre a humán miniszternek. Az ötszázmillió feletti adósok között több fővárosi intézmény is van, köztük a Szent János, amely élére néhány hete cseréltek főigazgatót. Menesztették Kázmér Tibort és az intézmény vezetésével pályázat nélkül bízták meg Takács Pétert a tárca addigi egészségpolitikai főosztályvezetőjét. Ha a főigazgató cseréket az eladósodás nagysága vezérelné akkor veszélyben lehet a Békés megyei Központi kórház, a Jász-Nagy-Kun Szolnok Megyei kórház, a fővárosi Bajcsy, a Dél-Pesti Centrum, és a Péterfy kórház főigazgatójának a széke.  Lapunknak többen azt is megjegyezték, hogy a kórházi eladósodásnak vajmi kevés köze van a menedzseri képességeknek. A finanszírozás alapjául szolgáló pontok költségtartalmát utoljára 1997-ben igazították meg, az ellátásokért utalt díjaknak húsz éve nincs köze a gyógyítás valós költségeihez. A miniszter által említett pályázati kiírást azonban hiába kerestük például az állam kórházfenntartó, a közigazgatási állásportálon illetve az egészségügyi közlönyben – nem találtuk. Igaz az utóbbinak, noha formailag közérdekű adatokat közöl, mégis csak a tartalomjegyzéke érhető el a neten, a tartalma csak 2730 forint ellenében ismerhető meg.
Szerző