Fidesz-Jobbik összecsapás, új témával

A Jobbik élelmiszeripari nagyhatalommá kívánja tenni Magyarországot kormányra kerülése esetén - mondta az ellenzéki párt elnöke pénteken Marcaliban. A Fidesz erre úgy reagált: Vona Gábor ma már nem a gazdák, csak a saját gazdája érdekeit védi.

Vona Gábor Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik 2018-as parlamenti választásokon Somogy 3-as számú választókörzetében induló jelöltjével közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nagyhatalom kifejezésben semmi túlzás vagy demagógia nincs, az ország az adottságai, az itt élők tudása és szorgalma alapján képes ezt a célt elérni.

Az élelmiszeripar az ahhoz kapcsolódó iparágakkal együtt nemzetstratégiai ágazat, az állam kiemelt figyelmét és támogatását kell, hogy élvezze, a lehető legnagyobb nemzetgazdasági bevétel mellett minél több munkahelyet kell létrehozni - fogalmazott.
Úgy vélte, Marcali és térsége e tekintetében méltatlanul alulpozícionált, miközben fekvése, stratégiai adottságai - azon belül a Balatonhoz, az autópályához való közelsége - megvannak ahhoz, hogy "többet hozzon ki magából", mint amit eddig sikerült.
Vona Gábor megjegyezte, marcali programja keretében ellátogatott a kórházba, egy mezőgazdasági területre, a helyi piacra, ahol utcafórumot tartott.

Steinmetz Ádám, aki a város melletti földeken gazdálkodik, arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az agráriumban sokan biztos forrásnak tekintik az európai uniós támogatásokat, nem tudni, miként alakulnak e dotációk 2020 után.

Az egykori élsportoló szerint kedvezőtlen következményei lehetnek a mezőgazdaságra az "Állítsuk meg Brüsszelt!" feliratú plakátoknak. Félő ugyanis, hogy Brüsszel reakciója az uniós támogatások megvonása lesz, s évtizedek óta földből élő termelők, családok mehetnek tönkre, akik közül sokan hiteleket vettek fel területek, gépek vásárlására - közölte.

Steinmetz Ádám kitért arra, hogy a gabona felvásárlási ára 15-20 százalékkal csökkent az elmúlt években, az állam nem segít az intervenciós árak bevezetésével, a termelők kiszolgáltatottak a mindenkori piaci áraknak, a profitot a multik fölözik le.
A falvak helyzetéről szólva arra mutatott rá, hogy ma már kevesebb tulajdonos nagyobb területeken, kevés alkalmazottal gazdálkodik, miközben a falusiaknak nincs módjuk a földet művelni, lassan a háztáji állattartás is eltűnik.

Marcali térségében egykor virágzó feldolgozóipar leépülőfélben van, amit Marcaliban és Balatonbogláron malmok megszűnése is bizonyít, de a településeket a fiatalok elvándorlása is sújtja. Ezeket a problémákat meg kell oldani - hangoztatta.

Steinmetz Ádám a képviselőjelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, nem ő választotta a Jobbikot, a Jobbik választotta őt. Az uszoda világában évek óta ismert volt, hogy szimpatizálok a párttal, amely az elmúlt időszakban a retorikájában, habitusában tapasztalható változással a magamfajta értelmiségi számára is felvállalhatóvá vált - fogalmazott.
Hozzáfűzte, a pártba nem lépett be, ez nem is elvárás vele szemben, győzelme esetén az agrárium ügyét kívánja képviselni az Országgyűlésben.

Fidesz: Vona Gábor ma már nem gazdák, csak a saját gazdája érdekeit védi 

A Fidesz szerint Vona Gábor a hatalomért és a pénzért elárulta a Jobbik korábbi agrárpolitikáját is, "kilóra eladta pártját egy milliárdos nagybirtokosoknak". Az ellenzéki politikus ma már nem a magyar gazdák, csak a saját milliárdos gazdája érdekeit védi - tették hozzá.

Ha a Jobbikon múlik, akkor a magyar föld ma is szabad préda lenne a nagybirtokosok és külföldi spekulánsok előtt - fogalmazott a kormánypárt, kifejtve: a Jobbik a szocialistákkal együtt megpróbálta ellehetetleníteni a Földet a gazdáknak programot is, miközben korábban még földosztást ígért a gazdáknak.

A Fidesz-KDNP kormányzása óta a magyar föld alkotmányos védelmet kapott, magyar kézben maradt, jelentősen nőtt a családi, kis és középbirtokok aránya, nő a fiatal gazdálkodók száma, a mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazatává vált - sorolták a közleményben.

Szerző
2017.07.28 17:06

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12