Előfizetés

Tiborcz-közelben a Millenáris-üzlet

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2017.07.29. 07:00
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Tombor András kockázati tőkealapjának sorvadó brikettgyártó cégébe társult a Millenárison 10,6 milliárdból mélygarázst és parkot építő cég tulajdonosa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 10-én jelentette be, hogy elkezdik a Millenáris-park kivitelezését. A kormány 10,6 milliárd forintért végezteti el a munkát a West Hungária Bau Kft.-vel és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel – írta meg az Átlátszó a hét elején. A tavaly 25 milliárd forintos bevételt elérő West Bau 80 százalékos tulajdonosa Paár Attila, akinek üzleti partnerei között Tiborcz István is megfordult. A miniszterelnök veje 2015-ben adta el a WHB befektetési cégének világítástechnikai részvénytársaságát, az Elios Innovatív Energetika Zrt.-t.

A Millenáris-park másik kivitelezője is a kormánypárt gazdasági hátterének része. A Garage Ingatlanfejlesztő Kft. Szabó Zoltán és felesége cége, székhelye a fővárosi Múzeum utcában, egy palota harmadik emeletén található, ahová Szabó más vállalkozásai is be vannak jegyezve. Ilyen a Brikettgyártó Kft., amelynek székhelye nem a fővárosban, hanem Zalaegerszegen van, de a Múzeum utcai Szabó-vállalkozások postaládáján is olvasható a neve.

A Brikettgyártó Kft.-nek évek óta semmilyen bevétele nincs, 2016-ban 4 milliós negatív eredménnyel zárt. Szabóék 2016 október végén mégis láttak benne lehetőséget, betársultak a céget alapító Brikett Investment Kft.-mellé, amely a Morando Kockázati Tőkealap érdekeltsége. Az alapot működtető Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben Tombor András a kisebbségi tulajdonos egyszemélyes cége, az Emptio Investment Kft. révén. Tomborról többek között azt lehet tudni, hogy Habony Árpád egyik hitelezője volt. Ezt a 444 állította a NAV Habonnyal szemben lefolytatott 2015-ös vagyonosodási vizsgálata alapján: Tombor 2009-ben 20 millió forintot adott kölcsön Habonynak 7 éves futamidőre.

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A Brikett Investment Kft. egyike azoknak a cégeknek, amelyekbe mérsékelt sikerrel fektetett a Morando, ez azonban nem okozott végveszélyt az alapkezelőnél, mivel uniós forrásokat használtak el. A Brikett Investmentet az Európai Unió startup vállalkozásokat felkaroló Jeremie-alapjából indították 450 millió forintos közösségi támogatással. A Morandót kifejezetten arra a célra alakították Fidesz-közeli üzletemberek, hogy önrészt tudjanak biztosítani a startupoknak az uniós források lehívásához. (A Brikett Investment taggyűlésein a Morando részéről Gansperger Gyula, az alap vezérigazgatója, a Fidesz legrégebbi gazdasági háttérembereinek egyike írt alá.) A pénzt aztán jellemzően vidéki projektekbe tették, ilyen innovatív befektetés volt a brikettgyártás Fehérgyarmaton.

Hogy az EU nem csinált jó üzletet e befektetéssel, azt a cég mérlegei jelzik. Csak az induláskor, 2012-ben volt pozitív az adózott eredménye, legnagyobb bevétele 2014-ben 1,2 millió forint volt. Az uniós támogatásból biztosított 450 milliós induló tőkét 2015-ben 330 millióra szállították le, ebből 2016-ra 130 millió maradt. A Morando Zrt. 2016-os beszámolójában a Brikett Investmentet 150 millió forintos értékvesztéssel tartja nyilván. A cég működésének abszurditására utal 2016-os beszámolója, amely szerint a brikettgyártás indítása csak 2014-re (!) lesz teljes körű a technológiaváltás miatt.

A Millenárist 10,6 milliárdért építő Garage Ingatlanfejlesztő másik üzleti vonalon is találkozott a kockázati tőkealapot összehozó körökkel. A Gödöllői Üzlet Park Zrt.-ben 2002-2003-ban üzletrésze volt, ekkoriban Szabó igazgatósági és felügyelő bizottsági pozíciót is kapott. Az ipari parkos cég számos tulajdonosváltást élt át, a Lanius Invest Kft.-nél 2007-2011-ben időzött. Ezt a céget azért említjük, mert a Tombor kisebbségi tulajdonában lévő Morando Zrt. többségi tulajdonosának, a Centrál Point Invest Kft.-nek a Lanius a gazdája. Bár Szabó és Tombor nincs közös cégben, de Racskó Zsolt akár kapcsolatot is teremthetett közöttük: ő a Brikettgyártó Kft. és a Brikett Investment Kft. ügyvezetését is elvállalta, egyúttal a Morando Zrt. igazgatóságának is tagja, ahol Tombor 2012. december és 2016. május között volt tag.

A Millenáris-park projekt keretében mélygarázst és parkot létesítenek. Szerettük volna megszólaltatni Szabó Zoltánt, akivel első és váratlan látogatásunk során személyes találkozóban egyeztünk meg, ezt azonban másnap lemondta. Arra hivatkozott, csak a megrendelő adhat tájékoztatást. A megrendelő az állami tulajdonú Millenáris Széllkapu Kft., amely egyszer már nekifutott a beruházásának, de 8,5 milliárd forintnál olcsóbb ajánlatot nem kapott. Ezért májusban a takarékoskodásra hivatkozva le is fújta az egészet, hogy két hónappal később 10,6 milliárdért nem nyilvános eljáráson kiválassza a West Hungária Baut és a Garage Ingatlenfejlesztőt.

A megrendelő és a megbízott közös munkáját talán megkönnyítheti, hogy a Millenáris Széllkapu Kft.-nek és a Garage Ingatlanfejlesztőnek ugyanaz a könyvelője. Akadt egyébként még egy pályázó a beruházásra a KÉSZ Zrt. Ez azért érdekes egybeesés, mert a KÉSZ-holdingnak 2008-2009-ben igazgatósági tagja volt a Morando alapkezelőnek vezérigazgatói tisztét ellátó Gansperger Gyula.

Kifakadt Bayer Zsolt miatt a keresztény elnök

Publikálás dátuma
2017.07.28. 23:24
FOTÓ: Népszava
A pápát becsmérlő megállapításai miatt éles hangú közleményben bírálta Bayer Zsolt újságírót a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). 

A szervezet tavaly novemberben megválasztott elnöke, Makláry Ákos görögkatolikus pap közleményében azt írta: „Nagy fájdalmat éreztem, amikor hallgattam az ön szájából a szavakat, amelyekkel embertársát, Ferenc pápát illette. Vallottan protestáns keresztyénként hogyan képes ilyet tenni éppen a reformáció 500. évfordulóján, amikor Ferenc pápa gesztusai és szavai példaértékű ökumenizmust tanítanak?”

A KÉSZ elvárja, hogy az újságíró kérjen bocsánatot. Kérdésünkre, hogy milyen széles körben egyeztetett a közlemény tartalmáról, Makláry Ákos elmondta: elnökként a szervezet álláspontját képviseli. 

Pénzbüntetést kapott az Orbánt kifütyülő nő

Nem tűri a román csendőrség Orbán Viktor kifütyülését – 500 lejre, azaz átszámítva 35 ezer forintra büntették a miniszterelnököt kisípoló lövétei nőt. Hivatalból indítottak eljárást a médiában megjelent felvételek alapján – szerintük Ladó Andrea rendzavarást követett el.

A csendőrséghez hasonlóan a csíkszeredai rendőrség is hivatalból indított eljárást a médiában bemutatott felvételek alapján. „Mi közrend  megzavarásának gyanúja miatt kezdtük el a nyomozást, a vizsgálatokat azon személyek ellen indítottuk el, akik bármilyen módon megzavarták a közrendet, legyen az testi sértés elkövetése vagy bármilyen olyan tett, amely sérti vagy meggyalázta egy ember testi vagy lelki épségét. Ez a bűncselekmény pénzbírsággal, illetve három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható” – mondta Incze Miklós, a Hargita megyei rendőrf-elügyelőség ügyeletes szóvivője a Hír TV-nek.

Az Orbánt kifütyülő nő Kálmán Olga Egyenesen című műsorában azzal magyarázta tettét: „Tusványoson én vagyok otthon, nem Viktor. Kösz Viktor, de nem adom vissza Tusványost” - üzent a kormányfőnek Andrea.

A Hír TV információi szerint a lányt bántalmazó fotós tettét is hasonló súlyúnak ítélték, neki is 500 lejt kell fizetnie.