Lakásboom a nagyvárosokban, recesszió vidéken

Publikálás dátuma
2017.07.29 07:21

Fotó: /
A számok azt mutatják, nem minden engedélyből, bejelentésből lesz kész lakás. A féléves robusztus növekedés a nagyvárosokat jellemzi, a vidék továbbra is hanyatlik.

Az egyre aggasztóbb kapacitáshiány gátat szab annak, hogy a gazdasági világválság óta érezhető pangás után végre valódi lendületet kapjon a lakásépítés Magyarországon. Pedig a legfrissebb KSH-adatok biztatóak, az első félévben - az előző esztendő azonos időszakához képest - 46 százalékkal több, összesen 5004 darab új lakást adtak át a kivitelezők, és s emellett 40 százalékkal (közel 20 ezerre) növekedett a lakásépítési engedélyek száma is. Mindez a nagyobb lélekszámú településekre, nagyvárosokra igaz, a vidék e tekintetben továbbra is recesszióban van.

Németh Dávid az adatokat úgy értékelte, hogy bár a növekedés mértéke jelentős, de ebben szerepe van a viszonylag alacsony bázisnak, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénteken közzétett, friss adatok még mindig elmaradnak a válság előtt megszokott szintektől. A K&H Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015 óta egyre tágul a lakáspiaci olló, azaz az átadott lakások és a kiadott lakásépítési engedélyek száma közötti különbség növekszik. Ez azt jelenti, hogy bár sokan kérnek és kapnak engedélyt lakásépítésre, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezek meg is épülnek egy-másfél év alatt. Csak késéssel lehetnek az engedélyekből valódi lakások, mivel az építőipar nem feltétlenül tudja kiszolgálni rövid távon a piaci igényeket.

Hasonló tapasztalatai vannak Árendás Gergelynek, a kopaszi-gáti, BudaPart beruházásért is felelős Propety Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójának, aki elmondta, hogy bár dinamikusan nő az épített lakások száma - jelenleg mintegy 8 ezer lakást építenek Budapesten-, 4 ezer ingatlannál még nem kezdődtek el a munkálatok. Sőt, egyes beruházók azt fontolják, hogy a megváltozott feltételek mellett egyáltalán megéri-e elindítani a tervezett fejlesztést, mindemellett híján vannak megbízható kivitelezőnek és alvállalkozónak. Ezért a vásárlóknak is azt javasolja, nézzenek utána ki a projekt tulajdonosa, mennyire erős piaci szereplő a kivitelező, elindul-e az építkezés? Azt is érdemes vizsgálni Árendás szerint, hogy mire használják a vevők befizetéseit: egyes beruházók ugyanis ezt felhasználják az építkezések során, ami kockázatot jelent a vevő és a beruházó számára egyaránt. Sokkal nagyobb biztonságot adna szerinte, ha a fejlesztés az önerő mellett kereskedelmi bankok projekthitele és felügyelete mellett valósulna meg. A szakember azt is fontosnak tartja, hogy a mai lakásépítések hosszú távra jelentsenek megfelelő műszaki színvonalat, alacsony rezsit és környezettudatosságot. Árendás Gergely arra számít, hogy a következő negyedévekben az árak tovább emelkedhetnek, mert a lakóingatlanok keresleti-kínálati aránya eltolódott az előbbi javára, másrészt a kapacitás- és munkaerőhiányt még az építőanyagok folyamatos drágulása is kíséri.

Az újépítésű társasházak esetében a befektetők igyekeznek a piaci igényeknek leginkább megfelelő 40-70 négyzetméteres lakásokat kialakítani. A statisztikák szerint az elmúlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy a hazai lakásállományban stagnál az egyszobás, és folyamatosan növekszik a 2-3 illetve többszobás ingatlanok aránya. Az újépítésű lakások kétharmada is többlakásos társasházban épül. A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló. A vásárlói igény azonban nem szűnt meg. Az építtetők tárolóhelyiségeket igyekeznek pinceszinten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200-400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujj-szabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni. A három vagy több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát.

A jelenlegi 5 százalékos újlakás-áfa újbóli 27 százalékra emelkedése 2020-tól a lakásprojektek befagyasztását hozná maga után. Az áfaemelésből következő árrobbanást biztosan nem bírja el a fizetőképes kereslet, a beruházások csökkenő jövedelmezősége pedig ismét visszavetné a lakásépítéseket. A további beruházások tervezéséhez elengedhetetlen az új lakások áfakedvezményének rögzítése - írta közleményében a legfrissebb lakásépítési adatok megjelenése kapcsán a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. A szervezet egyébként többször tett javaslatot arra, hogy az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) legalább 10 éven át tartó fenntartásáról szülessen kormányzati szándéknyilatkozat.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára tegnapi tájékoztatóján is csupán az eddigi 50 ezer csok igénylőről és 136 milliárd forintos támogatásukról beszélt, a rendszerrel kapcsolatos kormányzati szándék továbbra sem ismert.

Balatoni panoráma, te drága
Ki-ki döntse el, sok-e, vagy kevés félmillió forint egy négyzetméterért a Balaton-parton – panorámával. Szabad-és fizetőstrand, valamint lakóparkerdő – így néz ki mára a siófoki tópart. A "nyári fővárosban" előbb az Aranypart egykoron szabad zöldje épült tele apartmanházakkal, mostanában pedig az Ezüstpartnak a rendszerváltás előtti időkből itt maradt, lerobbant üdülőit alakítják át soklakásos társasházakká, ugyanis erre van igény. Ingatlanforgalmazók szerint sokan befektetés céljából vásárolnak lakást balatoni panorámával, hiszen mostanság nem éri meg bankban tartani a pénzt.
Az egyik most épülő ezüstparti társasházban 30 millió forintért kínálják a 60 négyzetméteres lakásokat (először a kisebbek keltek el), az Aranyparton 144 négyzetmétereset, 5 szobásat is árulnak, 99 millióért. De ne gondolja senki, hogy Balatonlellén olcsóbban meg lehet az ingatlanvásárlást úszni: ugyancsak egy most épülő apartmanházban 47 négyzetmétert tartanak 30 millióra, egy 84 négyzetméteres lakást pedig 67 millióra. - F. I.2017.07.29 07:21

Nem változtatott a jegybank az alapkamaton

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:44
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén - közölte honlapján a Monetáris Tanács döntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  A kamatfolyosó sem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten. A kamattartással nem okozott meglepetést az elemzőknek az MNB, mondhatni, az megfelel a várakozásoknak. A kamatdöntést követő, 15 órakor nyilvánosságra kerülő magyarázat adhat választ arra, hogy visszalép-e valamennyit  a monetáris testület az eddigi folytatott "extrém laza" monetáris politikából. Nem kamatcsökkentésre kell gondolni elsősorban, hanem mint a Portfolio által idézett elemzők felvetik, kérdés, hogy mi lesz a monetáris politikai célú kamatcsere-ügyletek (MIRS), illetve a jelzáloglevél-vásárlási program sorsa, valamint milyen ütemezés mellett tervezi leépíteni a jegybank a bankrendszer számára forintlikviditást biztosító 1989 milliárd forintos devizaswap-állományát.  A lehetséges válaszokról is megoszlanak a vélemények, ugyanis bár a havi infláció enyhén gyorsul, a gyorsan változó áru termékeket nem tartalmazó maginfláció viszont csökkenő tendenciába váltott. Kedd délután néhány fontos inflációs mutató is napvilágot lát. A jegybank a kamatdöntés délutánján külön háttérbeszélgetést tart az elemzőknek, újságíróknak, ahol döntésnek hátterét ismerteti, és vélhetően valamit elárul tervezett lépéseiről is. Miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től kezdve, a környező országokon át a monetáris politikáért felelős intézmények már emeltek irányadó kamatukon, valamint az Európai Központi Bankkal is jelezte, szigorítani fog, a jegybank is előbb-utóbb rákényszerül hasonló lépésre. 
2018.09.18 14:44

Egyre durvul a vámháború Kína és az Egyesült Államok között, és nem látni a végét

Publikálás dátuma
2018.09.18 11:32
Kínai vámtiszt figyeli az áru kirakodását
Fotó: Imaginechina/ Wu linhong
200 milliárd dollárnyi kínai árúra vetettek ki újabb amerikai védővámot, melynek mértéke januárra 25 százalékra emelkedik. Trump azt is belengette, hogy újabb 267 milliárd dollárnyi árut vámolnak meg, ha Kína mindezt nem hagyja szó nélkül. Márpedig Peking saját vámtarifákkal válaszol.
10 százalékos védővámot kell fizetni 200 milliárd dollárnyi kínai termék után az Egyesült Államokban a jövő héttől - számol be az Euronews. Januártól a többek közt bőröndökre és élelmiszerekre vonatkozó vám mértéke 25 százalékra emelkedik.
Donald Trump még a fehér házi bejelentés előtt, kereskedési időben beszélt arról, hogy tőzsdezárás után nagy bejelentésre készül. A tőzsdék eséssel reagáltak a hír előszelére.
Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője egy televíziós interjúban azt mondta, hogy Washington készen áll a "komoly tárgyalásokra" a vámtételek csökkentéséről, nem titkoltan azzal a céllal, hogy Kínának nyissa meg jobban a piacait az amerikai termékek előtt.

Fokozódó kereskedelmi háború

A fehér házi közleményből az is kiderül, hogy Washington számít arra, hogy Kína esetleg zokon veszi az újabb vámot és válaszlépésként valami megtorlást készít elő. Egy ilyen esetre az a tervük, hogy újabb 267 milliárd dollárnyi terméket sújtanának védővámmal.
Kína kedden valóban bejelentette: nincs más választása, mint újabb vámokkal reagálni az újabb vámokra
- írja a Reutrs. Hogy pontosan milyen árukra vetnék ezt ki, és milyen mértékben, arról még nincs hír. "Kína bízik benne, hogy az Egyesült Államok felismeri tetteinek negatív következményeit, és még időben meggyőző lépéseket tesz viselkedése kiigazítására" - olvasható a pekingi közleményben.
Múlthónapban, mikor már lehetett számítani a mostani Trump-féle védővámok életbe léptetésére, Kína egy 60 milliárd dollárnyi amerikai árut soroló listát tett közzé, amire válaszul ők vetnek majd ki vámot. Listájukon többek közt földgáz és bizonyos repülőgépek szerepelnek.
2018.09.18 11:32
Frissítve: 2018.09.18 11:40