Előfizetés

Újabb kemény bírálat Ausztriából - Szijjártó visszaszólt

Publikálás dátuma
2017.07.30. 12:53
Szijjártó szerint Kern Schulzhoz hasonlóan Magyarországot támadva próbál népszerűtlenségén változtatni (A képen Christian Kern,
Christian Kern balliberális osztrák kancellár ismét kemény bírálatot fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben egy vasárnapi lapinterjúban. Mint fogalmazott: Magyarország (és Lengyelország) felszámolja a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozza a sajtószabadságot". Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy Kern Magyarország szidalmazásával próbál belpolitikai népszerűtlenségén változtatni, Martin Schulzhoz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltjéhez hasonlóan. Elutasítjuk "ezt a liberális gőgösséget" - mondta gúnyosan a külügyminiszter.

Emlékezetes, hogy az osztrák szociáldemokrata kancellár először a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak azt mondta: az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását. Mint fogalmazott: a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban "gyújtogatók vannak a házunkban", ezért örvendetes, hogy az Európai Bizottság "nagyon határozottan nemet mondott". 

Christian Kern Orbán-kormányt bíráló első interjújáról bővebben itt olvashat!

Kern aztán az Österreich című politikai és közéleti osztrák lap vasárnapi kiadásában megjelent interjújában megismételte: támogatja a pénzügyi nyomásgyakorlást Magyarország és Lengyelország ellen. Azt mondta, "Európa értékközösség is, ezért nem elfogadható, hogy ezek az országok lépésről lépésre felszámolják a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozzák a sajtószabadságot". Az osztrák kancellár szerint le kell vonni a következtetéseket. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy minderről a következő uniós költségvetési tárgyaláson feltétlenül szót kell ejteni.

A külgazdasági és külügyminiszter reagálásban hangsúlyozta: az Európai Unió valóban értékközösség, és a magyarok értéknek tartják a biztonságukat, a határvédelmet, "sőt azt is, hogy Ausztriát is mi védjük az illegális bevándorlással szemben" - jelentette ki Szijjártó, hozzátéve: Magyarország azonban nem tartja a közös értékek részének, hogy valaki beleszól egy másik ország belügyeibe, és meg akarja mondani, hogy a magyaroknak kikkel kell együtt élniük, "ezt a liberális gőgösséget elutasítjuk" - tette hozzá.

Szijjártó szerint a kötelező kvóta egész Európában kudarcot vallott, Magyarország tehát nem kritikát, hanem elismerést érdemelne, mert "ellentétben a képmutatókkal" mindig őszintén, világosan és egyértelműen elmondta, hogy elutasítja az illegális bevándorlók betelepítését. "Az osztrák kancellár a bevándorlók betelepítésén, a Soros-terv végrehajtásán dolgozik", Magyarország ezzel szemben mindig meg fogja védeni magát - tért vissza a már unásig ismételt sorosozáshoz a külügyminiszter.

„Kritikán aluli” – Megint magyar utasok rekedtek külföldön

Publikálás dátuma
2017.07.30. 11:40
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
180, Budapestre tartó turista rekedt Mallorca repülőterén, mert nem tudott időben elindulni a Wizz Air járata – írta a Magyar Nemzet szombat éjjel egy felháborodott olvasó beszámolója alapján. Nem ez az első eset, hogy magyar utasok rekedtek külföldön, a napokban egy szintén Budapestre tartó repülőgép utasait hagyták a pozsonyi repülőtéren egy vihar miatt. Nekik a hazautazást sem biztosították, többen például saját pénzből taxiztak át az éjszaka kellős közepén Mosonmagyaróvárra, sőt volt, aki Budapestig fizette az utat.

„Nem fizetik a szállást, csak egy négy eurós kajajegyet kaptunk. Nem tudjuk, hogy mi a baja a gépnek. Lehet, hogy napokig itt rostokolunk. Szombaton 18.25-kor kellett volna felszállnunk, tehát majd mindenki 16.15-től itt van a repülőtéren. Legalább öt öt év alatti gyermek is van az utasok között” – írta a Mallorcán rekedt magyar utasok egyike a lapnak. Végül mégis repülővel jutottak haza: „éjjel fél kettőkor szóltak, hogy kész a gép, és hazahoztak minket háromnegyed négyre. Kritikán aluli volt az egész, nem foglalkoztak velünk, és hazugságokkal próbáltak minket csillapítani” – számolt be a megpróbáltatásokról a csalódott utas.

Nem voltak ilyen szerencsések viszont annak a Ryanair-járatnak az utasai, amelyik a Ferihegy feletti vihar miatt előbb várakozásra kényszerült, a Balaton felett tett néhány kört, majd a szlovák főváros repülőterén szállt le szerda éjjel. Bár a légitársaság munkatársai ígéretet tettek arra, hogy mindenkit Budapestre szállítanak buszokkal, ez nem történt meg, így a július 27-ére virradó éjjelen és a reggeli órákban mindenki egyénileg volt kénytelen megoldani a továbbutazást. A beszámolók szerint többórányi várakozás – várakoztatás – után többen elindultak szállást keresni, vagy a pozsonyi pályaudvarokat vették célba annak reményében, hogy találnak éjjel is Pozsonyból Budapestre tartó vonat- vagy buszjáratot. Mások Mosonmagyaróvárra taxiztak át, de akadt olyan is, akik taxival utazott egészen Budapestig, néhány utas pedig felfért egy Prágából a magyar fővárosba tartó buszra. A beszámolók szerint összesen 150 embert hagyott cserben az ír diszkont-légitársaság - emlékeztetett a hét közepén történt incidensre a lap.

Hazugságon kapták Németh Szilárdot

Publikálás dátuma
2017.07.30. 11:12
Németh Szilárd a Pirkadat stúdiójában
Németh Szilárd a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Orbán Viktorról, és arról, hogy a kormányfő már túllépett azon, hogy Magyarország miniszterelnökeként kelljen csak fellépnie Európában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette, hogy erről írt a minap egy szlovák, „500 ezer példányszámos napilap” is. Csakhogy ilyen magas olvasottságú napilap nem is létezik Szlovákiában - szúrta ki a Magyar Narancs.

"Orbán Viktor már nem csupán magyar miniszterelnökként, hanem a „V4-ek motorjaként” is megjelenik" - többek között erről beszélt a műsorban a rezsibiztos, mindezt azzal alátámasztva, hogy egy szlovák, „500 ezer példányszámos napilap” is írt erről a napokban. Bár a műsorvezetők nem kérdeztek vissza, melyik újságról van szó, a Magyar Narancsnak rögtön gyanús lett, hogya a nagyjából 5,4 milliós lakosságú Szlovákiában egy 500 ezer példányszámban nyomott napilap létezne, hiszen a The New York Timest nyomják kicsivel több mint 500 000 példányszámban hétköznaponként. A lap végül hiába keresgélt, olyan állítás, hogy "Orbán Viktor túllépett azon, hogy csak Magyarország miniszterelnökeként kelljen fellépnie", egyetlen szlovák napilapban sem jelent meg.

Igaz, hogy a jobboldali Postoj.sk Orbán tusnádfürdői szereplése kapcsán megemlítette, hogy „Orbán ma már több, mint Magyarország kormányfője. Ő a legláthatóbb politikus Kelet-Európában (…)”, de ez nem egy napilap, hanem egy online portál, és nem rendelkezik napi 500 ezres példányszámmal/látogatóval sem: havi szinten negyedmillió olvasója van. Hát, így érdemes bármit is komolyan venni abból, amit Németh Szilárd mond - tette hozzá mindehhez a rezsibiztost lebuktató Narancs.