Politikai fegyver a falon

Publikálás dátuma
2017.07.31. 07:45
Virágot dobó tüntető az izraeli–palesztin falon. Fotó: AFP/Thomas Coex
Banksy graffitije lett Nagy-Britannia kedvenc műalkotása. A művész nem tartja titokban véleményét a politikáról, csak éppen azt nem tudni, ki is ő. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Mit szólna, ha kiderülne, hogy a legnépszerűbb magyar műalkotás egy graffiti és nem például egy Munkácsy Mihály-kép? Nagy-Britanniában ilyesmi történt, nem egy Turner vagy egy Constable-festmény a kedvenc, hanem Banksy egyik 2002-es londoni stencil-figurája, a szív alakú lufit eregető kislány. Van aki szerint ez a modern művészet diadala, mások szerint mutatja a brit közvélemény műveltségét, illetve annak hiányát: a művészet megosztó és bonyolult, Banksy szatirikus képei viszont faék egyszerűek. A felmérést a Samsung végezte és azt nem tudni, mennyire volt reprezentatív, de annyi biztos, hogy a “falfirka” a kortárs művészet része és az utcai művészek kezében komoly politikai fegyverré vált.

Ugyan Banksyt megelőzően is voltak már ismert graffiti művészek, mint az amerikai Jean-Michel Basquiat vagy a Banksy számára is példakép francia Blek le Rat, ő az első graffitis, aki valóban világhírűvé vált. Úgy, hogy közben nem tudni, kicsoda. Leginkább az a feltételezés tartja magát, hogy az álnév mögött a Massive Attack zenekar tagja, 3D, azaz Robert Del Naja rejtőzik. Sőt, lehet, hogy Banksy nem is egy személy, hanem egy művészcsoport, amelynek 3D a vezetője.

Annyit tudni még róla, hogy Bristolból származik és 1992-ben kezdett graffitizni. Anglia szerte akkor lett igazán ismert, amikor 2000 körül Londonba költözött, és az épületek falain megjelentek stencilezett, azaz sablonnal rajzolt patkányai és aktuális közéleti kérdéseket kommentáló graffitijei. Kritizálta a fogyasztói társadalmat, a globalizmust, a kapzsiságot és a nagypolitika kétszínűségét. Az egyszerűség tette őt igazi politikai aktivistává és olyan népszerű lett, hogy minden újabb Banksy-kép szenzációnak számított, a brit közvélemény pedig Robin Hood-szerű figuraként kezdett tekinteni a művészre.

Ugyan a kapitalizmus ellenségének tartja magát, Banksy képeit már vagyonokért árulják és bekerült a legjobban eladható művészek közé. Ő maga 25 éves munkássága alatt támadta a művészvilágot és annak intézményeit, ahol szerinte csak milliomosok trófeáit lehet nézegetni. Úgy gondolja, a művészetnek mindenkihez el kell jutnia. Erre jó is az utca: az alkotásokkal bárki összefuthat, így a művész azok véleményét is formálja, akik amúgy nem járnak galériákba. A festőként és filmrendezőként is alkotó Banksy ebben sikeres is, a Time 2010-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Nemcsak a brit, hanem a nemzetközi politika kérdéseivel is foglalkozik, a világon számos nagyvárosban bukkantak már fel képei. Egyik legismertebb akciója volt, amikor 2005-ben az izraeli és palesztin területeket elválasztó falra rajzolt graffitiket, például a béke jelképeként egy Molotov-koktél helyett virágcsokrot dobó tüntetőt. Az utóbbi években legtöbbször a menekültválsággal kapcsolatban kapta fel a sajtó. 2015-ben a calais-i menekülttábor falára festette Steve Jobs-ot egy számítógéppel a kezében és egy batyuval a hátán, utalva arra, hogy a dollármilliárdokat termelő Apple cég alapítójának apja szír bevándorló volt. Ugyanebben az évben nyitott meg egy ideiglenes, politikus anti-Disneylandet, ahol a sajátján kívül 58 másik - köztük több közel-keleti - művész állított ki társadalmi problémákkal és politikai eseményekkel kapcsolatos alkotásokat. Volt például egy menekültek testével teli hajóinstalláció, a záróbulin a menekültválságról éneklő orosz botrányzenekar, a Pussy Riot lépett fel, a park bontás után felhasználható elemeit pedig Calais-be szállíttatták, hogy házakat építsenek a menekülteknek. Festett a londoni francia nagykövetség épületére is a francia hatóságok brutális bánásmódját kritizálva: a képen a könnygáz közepén könnyező Cosette látható A nyomorultakból.

Banksy idén sem tétlenkedett, visszatért az izraeli-palesztin témához és Betlehemben nyitott egy hotelt szintén a fal közelében. A szállodában helyet kaptak palesztin művészek, Banksy témához illő képei, amelyekkel az izraeli és palesztin fiatalok között akar párbeszédet kezdeményezni a konfliktusról. Felszólalt a Brexit ellen is, Doverben jelent meg egy nagy graffitije, amelyen egy munkás épp leveri az egyik csillagot az EU-s zászlóról. Legutóbb majdnem a június 8-i brit parlamenti választások eredményét veszélyeztette és ismét kifejezte, hogy a konzervatívokat nem kedveli. Honlapján bejelentette, hat szavazókörzetben kap Banksy-nyomatot az, aki nem a Tory-kra szavaz és elküldi a képet a szavazócéduláról. Ezzel sérült volna a szavazás titkossága, így a hatóságok le is állíttatták az akciót. Pedig az ajándék nyomaton nem más szerepelt, mint a kislány a szív alakú lufival, ezennel azonban a brit zászló színeiben.

Lemondta fellépését két világsztár is a Szigeten

Publikálás dátuma
2017.07.29. 15:20
Forrás: Facebook/Sziget Festival Official
Lemondta szigetes fellépését a Clean Bandit és Rita Ora is - erről a szervezők tájékoztattak a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán.

A bejegyzésben azt írták: minden tőlük telhetőt megtettek az utolsó pillanatig a tárgyalások során, de a hónapokkal korábban lekötött érvényes megállapodásuk ellenére mindketten lemondták fellépésüket. A szervezők azonban nyugalomra intik a fesztiválozókat, szerintük aggodalomra semmi ok. "Minden erőnkkel rajta vagyunk, hogy a Macklemore & Ryan Lewis előtti két sávban méltó előadókat hozzunk el nektek. Csalódottak vagyunk, de 100%-ig biztosak abban, hogy egy fantasztikus szombatunk lesz a Szigeten!" - fűzték hozzá a bejelentéshez.

Ha nem ismernék a két előadót, akik lemondták a fellépést, a dalaikat talán hallották már a rádióban. A Clean Bandit nevű brit elektronikus zenét játszó együttes egyik legismertebb száma, a Rockabye Sean Paul és Anne-Marie közreműködésével készült:

Rita Ora albán származású angol énekesnő és színésznő egyik legnépszerűbb száma pedig a Your Song:

Szerző

Molnár Gyula: többet nem hallatszik ki veszekedés az öltözőből!

Publikálás dátuma
2017.07.29. 14:13
Botka László és Molnár Gyula a párt majálisán a Városligetben FOTÓ: Molnár Ádám
Molnár Gyula, az MSZP elnöke Facebook-oldalán intett nyugalomra a párton belüli viszályok után. A szocialista pártvezető türelmet kért a szimpatizánsoktól, majd megígérte, hogy többet nem fog veszekedés kihallatszani az öltözőből.

Türelmet és nyugalmat kérek mindenkitől!! Türelmet a támogatóktól, a lehetséges szövetségesektől és mértékletességet belül! Az ellenfél azt állítja, hogy a meccs már elkezdődött és minden pillanatban eljátsza a gólörömöt, pedig az igazi kihívó (mi) még az öltözőben van. A csapatkapitány és a szövetségi kapitány is a helyén van és lesz/van taktika és stratégia arra, hogy amikor kifutunk a pályára ne legyen kétség hogy a meccs nyerhető. Én pedig azt ígérem, hogy többet nem fog veszekedés kihallatszani az öltözőből! - írta közösségi oldalán Molnár Gyula, reagálva a párton belül kipattant feszültségekre. A bejegyzéshez egy montázst is csatolt, amin a BL 2018 - Botka Vs. Orbán felirat szerepel, "a párharc hamarosan kezdődik..." felütéssel:

Emlékezetes: Botka a szerdán megjelenő 168 Órában árulónak nevezte párttársát, Molnár Zsolt országgyűlési képviselőt, amiért az javaslataival és nyilatkozataival szembement a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával. A szocialisták kormányfő-jelöltje azt mondta, csak azzal nem számolt eddig, hogy milyen mélyen érnek bele a Fidesz csápjai az ellenzékbe. Az MSZP-s kiszivárogtatásokkal és párttársa, Molnár Zsolt ötleteivel kapcsolatban kijelentette: két dolgot nem tűr el pártjában: az árulást és a Fidesszel való kollaborációt. Molnár, aki az MSZP elnökségi tagja, korábban a Sztárklikkben ugyanis azt írta, hogy az LMP-t hagyni kellene önállóan indulni a választásokon, az MSZP pedig nem vitathatja el, hogy Gyurcsány Ferencnek a parlamentben a helye. "Mi demokratikus párt vagyunk, ha valamit közösen eldöntünk, és azt valaki egy hónappal később nyíltan, a sajtóban kritizálja, az árulás" - mondta erre a szegedi polgármester.

Molnár Gyula lapunknak a Botka és Molnár Zsolt között kipattant, sajtón keresztül zajló üzengetésbe torkollott háborúskodás kapcsán korábban úgy nyilatkozott: "a választási időszakban nincs helye a belső viták nyilvánosság előtti megvívásának, ezért ha szükséges, magam fogom megteremteni a fórumot arra, hogy ezt belül megtegyük. Vitáknak egy demokratikus pártban mindig van helye, de most az a helyzet van, hogy érvényes döntésünket hajtjuk végre és megyünk tovább a kijelölt úton. Ha változás lesz, azt látni fogják a partnerek és a közvélemény is".

Ujhelyi István, a párt alelnöke azonban rátett egy lapáttal Botka kijelentésére, és a Klubrádióban elmondta, van néhány ember az MSZP-ben, aki az elmúlt két hónapban a háttérből, névtelenül nyilatkozva, újságírókat győzködve folyamatosan azon dolgozott, hogy valamilyen érdekből kifolyólag rontsa az MSZP választási esélyeit. Azt is közölte, Botka László a szabadsága után, még a közeljövőben kiáll a nyilvánosság elé, hogy kik és mivel ártottak a pártnak.

Szerző