Vucic megint magasabb béreket ígér

Az év végéig a szerbiai átlagbérek elérik majd a 440 eurót, ez pedig a kormány 2-3 évvel ezelőtti megszorításainak köszönhető – idézte a szerb elnököt, Aleksandar Vučićot a Délhír portálja. A szerb elnök gyakran ígérget növekvő fizetéseket.

Mint azt niši látogatása során mondta, miniszterelnöki tisztségének elején a polgárok átlagosan 356 eurót vihettek haza, ez év júniusában pedig 409-et. Hozzátette, a külföldi befektetőknek és a konkurenciának köszönhetően a fizetések egyre nagyobbak lesznek.

Szerző

Közadatokért kértek volna pénzt Schmidt Máriáék

Publikálás dátuma
2017.07.31. 10:45
Fotó: Facebook/Schmidt Mária
Nyolcvanórányi munkabért számított volna fel a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány az 1956-os emlékév költségeivel kapcsolatos kérdések megválaszolására - írja a Magyar Nemzet.

A lap közérdekűadat-igényléssel fordult a szervezethez, hogy kiderüljön, összesen mennyi pénzt költöttek el az emlékévvel összefüggésben, mire és kivel szerződtek egymillió forintnál magasabb összegért. Ha maradt valamennyi pénz, akkor azt mire költik majd el. Az alapítvány álláspontja szerint azonban ezeknek a megválaszolása a „munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével” járna, ezért összesen 352 ezer forintos költségtérítést kérnének, azaz óránként 4400 forintot számítanának fel az adatokért.

A közalapítvány válasza azért is meglepő, mert az Átlátszó.hu végül – perrel való fenyegetés után – elérte, hogy kikerüljenek a szerződések az alapítvány honlapjára. Az biztos, hogy a pénzből jutott Leslie Mándoki koncertjeire, a Magyarország, halld szavunk! című dalra, továbbá Stefka István dokumentumfilmjeire, illetve Huth Gergely kocsmájának új arculatára. Utóbbi két személy a kormányhirdetésekből jelentős bevételekhez jutó Pesti Srácok portál lapigazgatója, illetve főszerkesztője.

Az Átlátszó összesítése szerint a legtöbb pénz a Külügyminisztériumhoz került, 1,1 milliárd forintot költöttek a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézményekben szervezendő programokra. Csaknem hatszázmillió forint jutott az állami tendereken rendre sikeresen induló New Land Mediának kommunikációs szolgáltatásokra, 512 millió ugyanerre a célra a MindShare Kft.-nek, valamint szintén kommunikációs szolgáltatásokra fordítottak 500 millió forintot az 1080P Solution Kft.-n keresztül.

A Schmidt Mária vezette alapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolója szerint tavaly több mint 11 milliárd forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből az emlékév lebonyolítására. Valamivel több mint 4 milliárd forint ment el a központi programok finanszírozására, míg 7,5 milliárd a civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények különféle megemlékezéseire. Ezekben az összegekben feltehetően nincsen benne az idei programok költségvetése, a teljes büdzsé 14,5 milliárd forint körül alakulhat. 

A teljes cikket itt találja.

Szerző

A THEALTER díjai

Publikálás dátuma
2017.07.31. 07:49
Widder Kristóf Fotó: Thealterphoto

A hétvégén zárult a 27. szegedi nemzetközi THEALTER fesztivál. A független társulatok seregszemléjén a legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata nyerte el a Szívszakadtig című produkcióval. A kritikusok Horváth Csaba Bartók Béla zenéjére készített koreográfiáját, a Forte Társulattal színpadra állított Concerto / 5. vonósnégyes című előadást ítélték a legjobbnak. A fesztivál junior díját megosztva kapta Widder Kristóf Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének színpadra állításáért, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatóival létrehozott Szüfrazsisztek című előadás, melynek rendezője Csapiné Matos Ibolya drámapedagógus.

Szerző