Vona Gábor üzent az időseknek

Publikálás dátuma
2017.07.31. 22:41

Csak valami félreértésről lehet szó – állította Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Idősek Tanácsának szóló nyílt levelében. 

A pártelnök előzőleg Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel írt bejegyzést a Facebookon, mire az Idősek Tanácsa bocsánatkérésre szólította fel.

Vona szerint a tiltakozók nem olvasták el a teljes szöveget, hanem csak a kormányközeli sajtóban kiragadott és félremagyarázott mondatokkal találkoztak.

Vona Gábor teljes bejegyzését alább olvashatja el:

Szerző

Botka megállapodott Molnár Zsolttal

Publikálás dátuma
2017.07.31. 20:37
FOTÓ: Vajda József
Megállapodás született Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Zsolt, a párt országos elnökségének tagja között hétfőn arról, hogy lezártnak tekintik az elmúlt hetes szópárbajt, s ezután az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke "teljes mellszélességgel" támogatja a szocialisták szövetségi politikáját. Másfél órát tárgyalt ugyanis egymással Botka és Molnár Szegeden, hogy tisztázzák az elmérgesedett konfliktust kettőjük között.

A szegedi találkozó után az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt közölte: az ügyet lezártnak tekinti. Botka szerint a szövetségi politikát a párt májusi kongresszusa fogadta el egy határozatban, s tájékoztatása szerint ezt Molnár Zsolt is tudomásul vette, sőt ígéretet tett arra: ezután nemhogy a nyilvánosság előtt nem fogja kritizálni a párt által követett álláspontot, de a jövőben inkább biztonságpolitikai szakkérdésekkel kíván foglalkozni.

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Népszavának is azt mondta: valóban konstruktív, kompromisszumkész megbeszélésen vannak túl, ahol sem árulás, sem kollaboráció nem került szóba, ahogy senki kizárása vagy listáról lehúzása sem. A beszélgetés légköre sem ilyen volt - állította Molnár, aki szerint kifejezetten jó hangulatban váltak el, s így néznek a közös munka elé. Ő maga egy biztonságpolitikai stratégia kidolgozására kapott megbízást, ezzel készül a következő hetekben.

Molnár megerősítette: Botkát támogatja miniszterelnök-jelöltként, így tartja magát a kongresszuson elfogadott irányhoz is. Megismételte: a vitás kérdéseket párton belül beszélik meg, ehhez ő és reményei szerint minden MSZP-s politikus tartani fogja magát.

A két politikus között azután harapózott el a konfliktus, hogy Botka László a múlt heti 168 Órában azt mondta: nem tűri pártjában az árulást és a kollaborációt a Fidesszel. A szegedi polgármester az MSZP álláspontjával ellentétesnek minősítette Molnár Zsolt egy, a szövetségi politikával kapcsolatos nyilatkozatát. A képviselő ugyanakkor abszurdnak nevezte Botka nyilatkozatát, szerinte ugyanis egy demokratikus pártban joga van elmondani a véleményét. Botka szerint azonban az, hogy valaki másfél hónappal egy kongresszusi döntés után teszi ezt a nyilvánosság előtt, nem más, mint árulás.

A két politikus most mindenesetre az MSZP támogatottságának javítására kíván koncentrálni, információink szerint erről lesz szó a párt döntéshozó testületének, az Országos Választási Bizottságnak keddi ülésén is, amelyet csütörtökről hoztak előre - Botka kérésére.

Szerző

Durva késések az európai repülőtereken

Publikálás dátuma
2017.07.31. 20:30
Illusztráció: Shutterstock
Az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet adatai szerint egyes európai repülőtereken 300 százalékkal nőttek a késések a lassú utasbiztonsági és határellenőrzések miatt.

A szervezet hétfői közleménye szerint a probléma a nyári csúcsidőszakban okozza a legnagyobb gondot, Madridból, Mallorcáról, Lisszabonból, Lyonból, Párizs-Orly repülőteréről, Milánóból és Brüsszelből is több száz méter hosszú sorokat jelentettek, sokan emiatt lekésték a gépüket úgy is, hogy a járatok az egy évvel korábbihoz képest 300 százalékkal többet késtek.

Az Airlines for Europe szerint ezért a szigorított schengeni határellenőrzés, illetve az alacsony létszámú ellenőr okozza a problémát, mivel ezek a tényezők a légitársaságokon, utasokon, repülőtéren kívül esnek, ezért az tagállamoknak kell a felelősséget vállalnia a jelenségért.

Mint kifejtették, az új szabályok szerint a hatóságoknak mélyebb vizsgálatnak kell alávetniük a schengeni zónába érkező utasokat, és egyeztetni kell adataikat a schengeni információs rendszerben lévőkkel. Ez hosszabb ideig tart és jóval több ellenőrre lenne szükség, hogy gördülékeny maradjon az ellenőrzési folyamat - olvasható a közleményben.

Szerző