Szerelmeseket vár a Republic

Publikálás dátuma
2017.08.02. 07:15
Fotó: Sebestyén Beáta/Republic Facebook oldala

"Küldjetek nekünk a szerelmetekkel közös szelfit!" - kezdődik a Republic zenekar felhívása. "A Barba Negrában szeptember 1-jén tartandó koncertre fényképmontázs készül, ami az Igazi Szerelem c. dal alatt látható majd a kivetítőn. Ehhez kérünk a témába illő szelfiket. Elsődlegesen azoktól várunk képeket, akik el is jönnek a koncertre, hiszen már a kihirdetés napján tucatnyi szuper fotó érkezett." - közölték.

Szerző

BKK-botrány - Összevissza utasították a buszsofőröket

Publikálás dátuma
2017.08.02. 07:05
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
A BKK bérlet-botrányának csúcspontján az eddig ismertnél is nagyobb volt a káosz: a BKV buszvezetők például fél nap alatt négy eltérő utasítást kaptak.

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) már egy hónappal azelőtt ismerte az online értékesítési rendszer 450 hibáját, hogy azt feltörte egy 18 éves fiatalember – írta a kormányzati Magyar Idők. A lap állítása szerint ezeket mind jelezte a cég a rendszert fejlesztő T-Systemsnek. Bár lap és a BKK a T-Systemsre akarja tolni a felelősséget, a lapunk birtokába került dokumentumok azt bizonyítják, hogy a közlekedési központnál, illetve a szolgáltatást ellátó BKV-nál még az eddig ismertnél is nagyobb volt a fejetlenség, tanácstalanság. A káoszról mindent elárul az: július 22-én fél nap alatt négyszer módosították a járművezetőknek adott utasításokat arról, hogy mit kell tenniük akkor, ha egy utas online váltott bérletet mutat be.

Mindenekelőtt érdemes felidézni: július 22-én már egy hete tartott a BKK online értékesítési rendszerének csődje miatt kirobbant botrány. Az egymásnak ellentmondó és rendre megcáfolt BKK-s nyilatkozatotok után ezen a szombaton látta elérkezettnek az időt a cég vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán, hogy elnézést kérjen az utasoktól a kényelmetlenségekért, kellemetlenségekért. Mindeközben a színfalak mögött egyre nagyobb volt a káosz: az összevissza kommunikáló és intézkedő BKK miatt a szolgáltatást végző BKV-nál is "elvesztették a fonalat", s ellentmondásos utasításokat adtak a dolgozóknak.

Még délelőtt arra szólították fel az első ajtós felszállású járatokon teljesítő sofőröket, hogy engedjék az utasokat bemondásra utazni, ha online vásárolt bérlettel rendelkeznek. ”A webes bérletre hivatkozást, a bérlet bemutatása nélkül, visszavonásig el kell fogadni utazásra!” – állt a világos utasításban. Ez a helyzet azonban csak kora délutánig tartott: fél egytől ugyanis visszavonták az első utasítást. “12.30-tól a webes bérlet elfogadása visszavonásra került!” – közölték a sofőrökkel. Az autóbusz-vezetők meg sem szokhatták a megváltozott szabályozást, mert hét perccel később már azt is módosították. Az új parancs így szólt: "Helyesbítés! 12.30-tól a weben váltott bérlet csak bemutatással érvényes!” Két óra sem telt azonban el, és már ez sem volt érvényes. A BKV egyik vezérigazgató-helyettese ugyanis újabb utasításában törölte az előzőt és visszatért a kezdethez. "Mostantól visszavonásig az autóbusz vonalakon az első ajtós felszállás során történő utazási jogosultság ellenőrzése felfüggesztésre került.” Ha más nem is, a legutolsó döntés indoka érhető: a BKV nem akarta kitenni a járművezetőket megalázásoknak, támadásoknak.

Mindez csak július 22-e eseménysora, ezért szerettük volna megismerni a botrányos időszak többi vezetői utasítását is. A BKK-tól azonban lapzártáig nem kaptunk válaszokat.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a történet ismeretében nem csodálkozik, hogy a munkavállalók elkerülik a BKV-t, ahol lehetetlen helyzetbe hozzák a járművezetőket. Szabó Istvánt ez arra emlékeztette, amikor egyik napról a másikra bevezették az első ajtós felszállást, a sofőröket erre sem készítették fel. “Akkor is hasonló fejetlenség volt a cégnél" – mondta lapunknak.

Szerző

Beáldozták a rendőrkapitányt a bulinegyedben

Publikálás dátuma
2017.08.02. 07:04
Forrás: Facebook/Vattamány Zsolt
Visszavonták az erzsébetvárosi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs rendőr alezredes kinevezését – tudta meg a Népszava. 

Rövidesen új kapitányt neveznek ki a kerületbe. Bár a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddig nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre, a kerületben úgy hírlik, hogy az utóbbi évekre a részben bulinegyeddé vált Belső-Erzsébetváros sokasodó problémáira válaszul mozdították el a pozíciójából Kisst.

A lakók szerint a romkocsmák elszaporodásával mára élhetetlenné vált a városrész. Hétvégenként mintegy 150-200 ezer fiatal tódul szórakozni az alig 20 ezer fő által lakott, egy négyzetkilométernyi területre. A lakók, így a nemrég éjszakai felvonulással tiltakozó Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoport tagjai szerint immáron elviselhetetlen a helyzet: a közel négyszáz szórakozóhely között vonuló gyakorta ittas bulituristák szemetelése és garázdasága mellett mindennapossá vált a prostitúció, a kábítószer használat, és az autófeltörés. Ráadásul a kerületi rendőrség 4-6 pár járőre szerintük hétvégenként nem tudja fenntartani a rendet a városrészben.

Ugyanakkor helyi ellenzékiek vélekedése szerint éppenséggel Kiss Szabolcs volt az, aki rendőrkapitányként eddig a legtöbbet tette az ügyben, pártfüggetlenül próbált úrrá lenni azon a helyzeten, amit a fideszes vezetésű önkormányzat idézett elő. A kerületben ugyanis azután robbant be teljes gőzzel a buliturizmus, hogy a választásokon a lakóknak még csendet és békét ígérő kormánypárti Vattamány Zsolt vezette testület 2013-ban lényegében szabad utat adott a szórakozóhely-üzemeltetőknek. Onnantól a lakóközösség már nem szólhatott bele, hogy a házuk földszintjén üzemelő kocsma meddig tarthat nyitva, továbbá az önkormányzat ugyanazzal a lendülettel eltörölte az addigi 22 és 6 óra közötti csendrendeletet.

A lakosok szerint Vattamány azóta sem reagált érdemben a zajra és a szemétre panaszkodó lakosok leveleire. A lakosok a most közzétett nyílt levelükben azt is kifogásolják: a polgármester egy meghallgatást nem volt hajlandó kiírni az ügyükben, csak a Magyar Nemzetben üzent nekik. Igaz, ott elismerte, hogy a probléma "valós", ám úgy látta, neki nincs beleszólása a világörökségi területen lévő szórakozóhelyek működésébe. Továbbá elmondta, hogy ezrek élnek a bulinegyedből és ő nem akarja akarja ellehetetleníteni a vállalkozókat. Vattamány ugyanakkor arra is célozgatott, hogy a tiltakozók mögött "valakik" állhatnak, akik politikai tőkét kovácsolnak.

Kiss Szabolcs rendőrkapitány hozzáállását jelzi, hogy nemrégiben vállalta, elmegy a helyi tiltakozó civilek lakossági fórumára és tájékoztatást ad nekik a helyzetről. Azonban miután a fórumnak híre ment és a sajtó is jelezte rajta a részvételét, a BRFK megtiltotta Kissnek, hogy elmenjen a rendezvényre.

Forrásaink szerint ugyan Kiss Szabolcs elmozdítása nincs kapcsolatban azzal, hogy a rendőrkapitány hajlandó lett volna szóba állni a helyi civilekkel. Ugyanakkor arra tippelnek, hogy a helyi városvezetés ahogy korábban a sörbiciklik- beerbike-ok - kitiltásával, most a bűnbaknak megtett Kiss kirúgásával próbálja leszerelni a vigalmi negyed miatt egyre erősebb lakossági indulatokat.

Szerző